Kokeile kuukausi maksutta

Työntekijä putosi katolta, työnantajalle yli kymppitonnin sakot ja korvaukset

Turvallisten kulkuteiden, putoamissuojausten ja turvavaljaiden puute maksoi M.E.T Groupille ja sen toimitusjohtajalle reilusti yli 10 000 euroa sakkoina ja vahingonkorvauksina.

 

Turvallisten kulkuteiden, putoamissuojausten ja turvavaljaiden puute maksoi M.E.T Groupille ja sen toimitusjohtajalle reilusti yli 10 000 euroa sakkoina ja vahingonkorvauksina.  

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön ja sen toimitusjohtajan maksettavaksi tuli myös 7 000 euron korvaukset työntekijälle aiheutuneesta tilapäisestä haitasta. Yhtiö tuomittiin myös menettämään rikoksella saatu noin tuhannen euron hyöty valtiolle.

Tuomio tuli huhtikuun lopussa 2013 Vaasassa sattuneesta työtapaturmasta. Omakotitalon vesikaton purkutyössä sattuneessa työtapaturmassa työntekijä putosi noin 2,67 metrin matkan katolta ja loukkaantui.

Katolle ei ollut järjestetty työturvallisuusmääräysten edellyttämiä turvallisia kulkuteitä, siellä ei ollut rakenteellisia putoamissuojauksia eikä työssä käytetty turvavaljaita. Lisäksi työntekijät eivät käyttäneet kypärää, mitä työturvallisuusmääräykset edellyttävät rakennustyössä.
Työnantaja myönsi teonkuvauksen ja syyllistymisensä työturvallisuusrikokseen.

Käräjäoikeus viittasi perusteluissaan rakennustyön turvallisuudesta annettuihin määräyksiin. Se totesi, ettei työnantaja ollut tehnyt turvallisuussuunnitelmia. Myös turvallinen kulku katolle puuttui eikä katolla ollut putoamissuojausta. Työntekijät kiipesivät katolle nojatikkaita pitkin, eikä kyse ollut tilapäisestä kulkemisesta. Käytössä ei ollut esimerkiksi turvavaljaita. Myös työntekijöiden perehdytys, opetus ja ohjaus olivat osaksi puutteellisia. Työn ja työmenetelmien turvallisuuden valvonta oli lisäksi laiminlyöty. Lopuksi käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli tavanomainen pientalon vesikaton korjaustyö, johon ei ole liittynyt epätavallisia seikkoja, jotka olisivat rajoittaneet työnantajan vastuuta.

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Työntekijä putosi katolta, työnantajalle yli kymppitonnin sakot ja korvaukset”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat