Kokeile kuukausi maksutta

Kone toimittaa hissin Posivan onkaloon

Kone toimittaa henkilöhissin Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen maanalaiseen kuiluun.

Koneen kehittämä Ultra Rope - kaapeli hissin moottorissa.

Yli 400 metrin syvyyteen kulkevan hissin suunnittelu ja valmistus ovat merkittäviä vaiheita loppusijoituslaitoksen rakentamisessa.

Posivalle toimitettavan kaksitasoisen hissin mallina on ollut Koneen testilaboratorion hissi Tytyrin kaivoksessa Lohjalla. Lisäksi toimitukseen kuuluu rakennusaikainen hissi, joka tekee mahdolliseksi lopullisen kuiluvarustelun asentamisen.

Toimitettavan hissin erikoisvarusteena on korkeisiin rakennuksiin tarkoitettu ja Koneen kehittämä köysiteknologia. Se tekee mahdolliseksi jopa kilometrin pituisen yhtäjaksoisen hissimatkan. Koneen kehittämä köysiteknologia poistaa tavanomaisten teräsköysien haitat ja avaa kokonaan uudet mahdollisuudet korkeiden rakennusten suunnittelussa.

Posiva on maailman ensimmäinen yhtiö, joka on saanut rakennusluvan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle. Hanketta seurataan tarkasti myös muissa ydinvoimamaissa.

Rakennusaikaisen hissin arvioidaan olevan käytössä vuoden 2019 alussa. Henkilöhissi valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2020 lopulla ja se otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kone toimittaa hissin Posivan onkaloon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat