Kokeile kuukausi maksutta

Putoamissuojauksen laiminlyönti aiheutti sakot seurakunnalle

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 18. joulukuuta Perhon seurakunnan yhteisösakkoon työturvallisuusmääräysten laiminlyönnistä.

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi 18. joulukuuta Perhon seurakunnan yhteisösakkoon työturvallisuusmääräysten laiminlyönnistä.

Käräjäoikeus toteaa antamassaan tuomiossa, että seurakunnan virastotalon rakennustyömaalla oli marraskuussa 2012 laiminlyöty viikoittaisten kunnossapitotarkastusten pitäminen eikä siellä ollut suunniteltu tai toteutettu putoamissuojausta.

Työmaalla sattui työtapaturma, kun urakkaa hoitaneen pienyrityksen työntekijä putosi kattorakenteen läpi toisesta kerroksesta ensimmäiseen kerrokseen. Työntekijä loukkasi jalkansa.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin lähinnä sitä, oliko seurakunta nimennyt työmaalle päätoteuttajan vai vastasiko se itse rakennuttajana kaikista velvollisuuksista. Urakoitsijoiden kanssa oli tehty erillisiä sopimuksia, joissa jokainen urakoitsija nimettiin päätoteuttajaksi oman urakkansa osalta. Tämä ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan vastaa rakennustyön turvallisuudesta annetun asetuksen säännöksiä päätoteuttajan nimeämisestä, ja seurakunta kantoi näin ollen vastuun itse.

Seurakunnan edustajana syytteessä oli silloinen talouspäällikkö, jonka työtehtäviin kuuluivat kiinteistöasiat. Käräjäoikeus katsoo kuitenkin, ettei näyttöä ollut siitä, että juuri hänet olisi nimetty vastuuhenkilöksi työmaalle. Hänelle eivät siten kuuluneet edellä mainitut vastuut, ja syyte häntä vastaan hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi, että vastuu työmaan viikoittaisista kunnossapitotarkastuksista ja putoamissuojauksen suunnittelusta kuului seurakunnalle. Koska velvollisuudet oli laiminlyöty, seurakunta tuomittiin 7 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Myös loukkaantuneen työntekijän työnantaja tuomittiin 10 päiväsakkoon, koska hän ei ollut valvonut suojakypärän käyttöä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Putoamissuojauksen laiminlyönti aiheutti sakot seurakunnalle”

  1. Meidän pitäsi miettiä miten eri yhdistykset ja vapaaehtoistoiminta tulisi myös rinnastaa erillaisissa työsuoritteissa joissa laki vatii työturvallisuuden hoitamista.Tapaturma ei tule eri kellonlyönneillä vaan silloin kun sitä vähiten voisi odottaa.
    Miten voitaisi työturvallisuuskoodinaattoria vastuuttaa myös ns.epäselvissä tapauksissa vai onko tämäkin tehtävä vain rahastusta ihmishegellä/terveydellä.

  2. Kun katselee eräiden kattopeltifirmojen mainoskuvia ja videoita, joissa ”ammattitaitoinen asennusryhmämme asentaa” asiakkaalle uutta kattoa, niin ei voi kuin ihmetellä tätä touhua. On jos jonkinlaista korttia ja kurssia ja sitten nämä pöljät oikein omilla sivuillaan mainostavat osaamattomuuttaan.
    Toisaalta taas; katolta putoaa mies ja pomo saa sakot kun ei ollut kypärä päässä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat