Ruotsissa kiinnostuttiin suomalaisesta asuntorahoitusmallista

Lakean ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran yhteistyössä kehittämä Omaksi-asuntorahoitusmalli kiinnostaa ruotsalaisia asuntosijoitusyhtiöitä.

Lakean ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran yhteistyössä kehittämä Omaksi-asuntorahoitusmalli kiinnostaa ruotsalaisia asuntosijoitusyhtiöitä.

Omaksi-mallissa asukas maksaa ensin seitsemän prosenttia asunnon myyntihinnasta ja saa oikeuden asua asunnossa. Sen jälkeen asukas maksaa vuokrassaan normaalien kiinteistön ylläpitokulujen lisäksi pääomakuluja ja 20 vuoden sopimuskauden päätteeksi hän voi lopulta lunastaa asunnon omakseen.

Asukas siis kerryttää joka kuukausi itselleen omaisuutta. Halutessaan hän voi muuttaa pois myös aiemmin, ja yhtiö on tällöin velvollinen maksamaan asukkaalle sekä ensierän että kertyneen pääomaosuuden takaisin.

”Omaksi-malli voisi olla yksi Ruotsiinkin sopiva malli. Tämä voisi esimerkiksi olla yksi vaihtoehto, jolla turvapaikan saaneet maahanmuuttajat pääsisivät kiinni omistusasuntoon”, asuntosijoitusyhtiö Veidekken Ruotsin kaupallinen johtaja Lennart Weiss sanoo Byggindustrin tuoreessa numerossa. Alunperin Veidekke on norjalainen yhtiö.

Sverigehuset-yhtiössä Omaksi-tyyppistä mallia testattiin jo lähes kymmenen vuotta sitten. Yhtiö tarjosi mallia muutamille ostajilleen vuonna 2005.

”Kokeilimme mallia aikana, jolloin meidän oli muutoin vaikea löytää riittävästi asiakkaita. Meillä on edelleen muutamia asiakkaita, jotka käyttävät tätä mallia. Menetelmä on toimiva, mutta tämänhetkisessä asuntomarkkinatilanteessa sille ei ole tarvetta”, Sverigehusetin projektijohtaja Daniel Eriksson kertoo.

Ruotsin Moderaterna, suomalaista Kokoomusta muistuttava puolue, on kampanjoinut mallin puolesta muutama vuosi sitten. Muutoksia maassa tapahtuu kuitenkin hyvin hitaasti, jos lainkaan.

”Järjestelmä on valittu jo kauan aikaa sitten, useasti toisen maailmansodan jälkeen. Kun systeemi on vakiintunut, sitä on vaikea muuttaa, joten asiat jatkavat samoilla raiteillaan”, Uppsalan yliopiston tutkija Bo Bengtsson toteaa.

Bengstsson on toimittanut vuonna 2013 ilmestyneen Varför så olika -teoksen, joka käsitteli viiden Pohjoismaan erilaisuuksia asuntomarkkinoilla. Hänen mukaansa asuntopoliittiset ratkaisut eivät ylitä rajoja kovin helposti.

”Tutustumme mielellämme toistemme ratkaisuihin ja teemme omia selvityksiä, mutta siihen se sitten jää”, Bengtsson jatkaa.

Lennart Weissin mukaan Omaksi-mallia kannattaa kokeilla, sillä mielenkiinto sentyyppistä ratkaisua kohtaan nousee taatusti, jos mallia vain viedään eteenpäin ja sen puolesta viestitään.

”Minusta tämä on fantastinen idea, joka pitäisi poimia. Sille pitäisi antaa mahdollisuus juuri esimerkiksi pakolaisten parissa. Silloin heilläkin olisi näköpiirissä aito mahdollisuus omistaa oma asunto”, Weiss huomauttaa.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruotsissa kiinnostuttiin suomalaisesta asuntorahoitusmallista”

Jätä kommentti