Kokeile kuukausi maksutta

Yksi sisäilmaongelma vie neljän tuhannen vuoden energian säästöt

Yksikin merkittävä sisäilmaongelma tuhoaisi meillä neljän tuhannen vuoden energian säästön vaikutukset, sanoo Suomen Yliopistokiinteistöjen johtava asiantuntija Mervi Huhtelin.

Yksikin merkittävä sisäilmaongelma tuhoaisi meillä neljän tuhannen vuoden energian säästön vaikutukset, sanoo Suomen Yliopistokiinteistöjen johtava asiantuntija Mervi Huhtelin.

Tämä antaa perspektiiviä sille, kannattaako energian säästön nimissä riskeerata ihmisten terveyttä.

Huhtelin perusteli väitettään Green Building Councilin ja RIL:n järjestämässä työpajassa, jossa käsiteltiin kiinteistöjen käyttöönoton kompastuskiviä.

”Suomen Yliopistokiinteistöt Oy liittyi Kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen (TETS) vuonna 2011. Omistimme tuolloin noin 400 rakennusta, lämmityskulumme oli noin 10 miljoonaa euroa vuodessa ja otimme tavoitetasoksi 6 prosentin säästön. Tämä vastasi noin 600 000 euron energiansäästöä per vuosi. Vaikka keskimääräistä sisäilmaongelmaa ei ole olemassakaan, voidaan ihan hyvänä laskennallisena kustannuksena yhtiömme rakennuksissa pitää suuruusluokkaa 6 miljoonaa euroa/ongelma, kun tutkitaan pelkästään rakennuksen omistajalle välittömästi aiheutuvia kuluja. Joten kiinteistön omistuksen näkökulmasta 10 vuoden energiansäästö 400 rakennuksen kiinteistömassassa vastaa suuruusluokaltaan yhden sisäilmaongelman välittömiä kustannuksia.”

Huhtelinin johtopäätös oli, että energiaa ei kannata säästää niin, että sisäilman laatu vaarantuu. Silloin säästöt voivat hyvin helposti muuttua menoiksi.

Sisäilmaongelman lasku nousee vielä tätäkin suuremmaksi, jos otetaan huomioon siitä aiheutuvat terveys- ja sairauspoissaolovaikutukset.

”Ilmanvaihdon riittävä mitoitus ja tarkoituksenmukainen säätö tulee olla tavoitteena – ”ilmaa sinne missä sitä tarvitaan, silloin kun sitä tarvitaan” on Huhtelinin mukaan hyvä ohjenuora.

”Ilmanvaihdon mitoitus ja säätö on kovasti sidoksissa lämmitysenergian kulutukseen, sillä kaikki vaihdettava ilma on lämmitettävä.

Tässäkin ymmärrys kokonaisuuksista ja asioiden keskinäisistä riippuvuuksista on avainasemassa. Asiakkaan näkökulmasta kiinteistönomistajan välittömät kustannukset, vuokranmenetys ja korjauskulut, ovat toisarvoisia. Välittömiä kustannuksia suurempi merkitys on asiakkaan luottamuksella ja turvallisuuden tunteella.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Yksi sisäilmaongelma vie neljän tuhannen vuoden energian säästöt”

  1. Yksi ennenaikainen eläköityminen maksaa työnantajalle 500 000 – 1 milj. euroa riippuen henkilön koulutustaustasta ja iästä. Isoja ovat ’säästöjen’ kustannukset.

  2. Kaikkien rakennusten päärahanmeno on käytön puolella, jota julkisissa rakennuksissa on helposti yli 100 vuotta, satojakin vuosia. Rakentamisvaiheen säästöt voivat tulla karmaisevan kalliiksi. Korjausten siirtäminen ja ”laastaria ja lateksia” -korjaukset vasta kalliita ovat. Esimerkiksi kuntien säästöt kiinteistöjen hoidossa, korjauksissa ja peruskorjauksissa ovat avoimien piikkien lainoja, joiden hintaa kukaan ei tiedä. Tällaisten lainojen hoitoon on jouduttu joissakin kunnissa käyttämään puskutraktoria. Tällaisestako haluamme verojamme maksaa?

    Avoimien piikkien lainat pitää saada esim. kunnissa perusteltuun arvokeskusteluun. Kuntalaisille pitää perustella, miksi kouluja ja päiväkoteja kiinteistöpidetään homeeseen, sillä kyllä kuivaketjut pitää hallita. Ja kiinteistönpidon esiastehan on rakentaminen esisuunnittelusta alkaen.

  3. Tolkullinen ihminen ymmärtää tolkullisen energiansäästöön. Tolkutonta säästöä, jossa takaisimaksuajat ovat neljäsosa eliniästä ja säästö ei sittenkään riitä edes astmalääkkeiden maksamiseen, ei tolkullinen ihminen ymmärrä. Hyvä sisäilma on perusoikeus. Sen vaarantaminen rikos. Sitä ei millään direktiivillä muuksi muuteta.

  4. Monien kuntien kouluissa suljetaan ilmanvaihtokoneet yö- ja viikonloppuaikaan. Täysin järjetöntä. Lisäksi useat laitevalmistajat kieltävät laitteistonsa sulkemisen.

  5. Massiivirakenteet ilman muovikelmua, painovoimainen ilmanvaihto ja tarvittaessa ikkuna auki ja pikatuuletus 2-3 kertaa päivässä sopii moneen pienempään rakennukseen taajamissa ja maaseudulla ja toimii näköjään hyvin myös keskustojen asuinkäytössä olevissa ”arvokiinteistöissä”.

    Se että kaikki rakennukset määrätään kaikkialla samanlaisiksi on ongelma ja suuri, turha kustannus. Ei jätetä edes vertailukohtia, vaan nekin on tuhottava iv-tekniikalla, kuten Jyväskylän vanha lyseorakennus. Onnea vaan konsultit ja lobbarit hyvin hoidetusta ohjetyöstä ja sen soveltamisesta! Saisivat laittaa nimet julki, vaikkei niiltä varmasti koskaan mitään korvauksia tulla saamaan. Salaisia kuin Arsenalin pöytäkirjat.

    Nytkin näpyttelen toimistossa, missä on koko ajan tunne, että pitäisi laittaa sormikkaat käteen, kun kylmä ilmavirta hivelee sormia ja ranteita.

  6. Tämän artikkelin myötä muistin taas puhdistaa kodin IV-laitteen. Aikamoinen moska sieltä taas löytyi. Painovoimaisessa ilmavaihdossa tuo sama moska on sisäilmassa.

  7. Voisiko Herra Betoniteollisuus valottaa ”sama moska” -teoriaansa?

    Jääkö se kaikki moska painovoimaisessa ilmanvaihdossa jotenkin mystisesti sisäilmaan levitoimaan?

    Eikö painovoimaisessa ilmanvaihdossa suodateta korvausilmaa?

    T: Antti

    1. ”Eikö painovoimaisessa ilmanvaihdossa suodateta korvausilmaa?”

      Ei. Ei ainakaan meillä. Kyllä tuo ihan suodattamattomana tulee tuosta venttiilistä sisään.

      1. Kyllä painovoimaisenkin ilmanvaihdon tuloilmaa voi suodattaa. Useissa vanhoissa kerrostaloissa on tuloilmaventtiileissä nykyisin suodattimet.

        Mutta tärkeintä olisi ehkä pohtia, onko Suomessa ulkoilma lähtökohtaisesti epäpuhtaampaa kuin sisäilma. Minusta ei. Suomalaisvauvat on vuosikymmenestä toiseen nukutettu ulkona ja hyvä niin. Suomessa ulkoilma on puhtaampaa verrattuna moneen muuhun maahan, jos ei nyt satu ihan vilkasliikenteisen väylän varrella asumaan.

  8. Kait tässä on kyse virkamiesten ja -naisten palleista. Kyllä laatu on sitä mitä tilaa, lähtien jo suunnittelusta. Milloin on halvalla saanut hyvää?

  9. Hei, tässä tulevat toisen lainan yritys, joka muuttaa elämäsi ikuisesti laina tulee, olen herra Patrick sertifioitu laina lainanantaja, annan lainat yksilön ja julkisen sektorin jotka tarvitsevat taloudellista tukea alhainen korko on 2%. Palveluihimme kuuluu:
    PATRICKLOANS15@GMAIL.COM
    * Personal Lainat * Velka
    * Business Lainat
    * Kiinnitys * vakuudelliset
      * Opintolainaa * Asuntolaina
    Jos kiinnostaa täytä alla oleva lomake ja palaa:
    nimi:
    Maa:
    sukupuoli:
    Lainan määrä tarvitaan:
    laina Kesto
    Täytä lomake ja palaa tämän yrityksen email: (patrickloans15@gmail.com)
    Jumalan siunausta
    Patrick lainat rajoitettu

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat