Huikea määrä myytävien asuntojen aloituksia – vastaavaa lukua on haettava 1980-luvulta

Uusien myytävien asuntojen aloitukset kasvoivat koko Suomessa 36 prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna, ilmenee Rakennuslehden asuntomarkkinakatsauksesta.

12 kuukauden aikana aloitettiin arviolta lähes 14 200 myytävän omistusasunnon rakentaminen. Edellistä näin isoa aloituslukemaa on haettava 1980-luvulta.

Ennakkomyynnissä olevien asuntojen määrä (noin 5 700 asuntoa) on suunnilleen vuodentakaisella tasolla.

Myös uusien asuntojen  kauppa on erittäin vilkasta. Uusilla asunnoilla tehdään vuositasolla noin 14 100 kauppaa, mikä ylittää 25 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvon. Kaupat lisääntyivät syksystä 4 prosentilla ja vuodessa 15 prosentilla.

Myynnissä on noin 10 500 uutta asuntoa. Määrä ylittää 12 prosentilla kymmenen vuoden keskiarvotason, mutta viime syksyn ylitarjontatilanne on kuitenkin ohi.

Valmiita myymättömiä asuntoja on noin 2 150, eli joka viides myynnissä oleva asunto on valmis. Määrä pieneni viime syksystä 750 asunnolla. Valmiiden varasto ei ole enää iso ongelma, sillä asunnot jakaantuvat hajalleen eri kohteisiin ja eri alueille.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Huikea määrä myytävien asuntojen aloituksia – vastaavaa lukua on haettava 1980-luvulta”

  1. Hienoa snänsä, että rakentaminen vetää ja asuntoja syntyy.
    Uutinen vaatisi – ainakin minulle – hiukan selvennystä.
    Mitä ovat nämä uudet myytävät asunnot? Kerrostaloasuntoja? Eikö niihin lueta rahastojen ostamia? Entä vuokra-asunnoiksi eläkeyhtiöiden tai kaupunkien hankkimia, jne? Kyllähän nekin ”myydään”.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi