”Korjausrahojen siirryttävä Ara-asuntokaupoissa”, ministeri linjaa

Asuntoasioista vastaava maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ottaa selkeän kannan Ara-asuntojen kauppamenettelyssä paljastuneeseen epäkohtaan.

Kuva: Katri Hyväkkä
Ministeri Kimmo Tiilikainen

VVO myi Y-Säätiölle 8 631 Ara-asuntoa kiinteistökauppana, jolloin asukkaiden ennakkoon säästämät korjausvarat eivät siirtyneet kaupassa mukana. Lue Rakennuslehden juttu asiasta.

”Ministerinä en ota kantaa yksittäistapauksiin, mutta olen Aran kanssa samaa mieltä siitä, että jos valtion tukemia asuntoja myydään toiselle omistajalle, tuleviin korjauksiin asukkailta kerättyjen varojen tulee siirtyä asuntojen mukana uudelle omistajalle, jotta varat käytettäisiin siihen tarkoitukseen johon ne on alun perin kerätty. Tämä olisi myös valtion tukemien asuntojen käyttöä ja luovutusta koskevien säännösten, esimerkiksi vuokranmäärityksessä noudatettavan omakustannusperiaatteen, tavoitteiden mukaista”, Tiilikainen arvioi.

Lainsäädäntöä arvioitava uudelleen

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahden mukaan mukaan asuntokauppoja koskeva säännös on vanhentunut. Tiilikaisen mukaan lainsäädännön sisältöä on arvioitava uudelleen.

”Aravarajoituslaissa oleva aravalainoitettujen asuntojen luovutusta koskeva säännös on peräisin 90-luvun alusta. Lainsäätäjä ei luultavasti ole edes tullut ajatelleeksi tilannetta, jossa myyjä ja ostaja sopivat aravalainoitettujen asuntojen kaupasta siten, että tuleviin korjauksiin kerätyt varat jäävät myyjälle. Tällainen kauppa olisi todennäköisesti asuntojen ostajan intressien vastainen”, Tiilikainen arvioi.

”Nyt esillä olleiden asuntokauppojen perusteella lainsäädännön sisältöä pitää arvioida uudelleen ja miettiä, pitäisikö valtion määrätä, että valtion tukemia asuntoja myytäessä tuleviin korjauksiin kerättyjen varojen on aina, sopijapuolten tahdosta riippumatta, siirryttävä uudelle omistajalle”, Tiilikainen linjaa.

Tiilikainen ei lämpene ajatukselle, jonka mukaan toteutettu kauppa olisi pitänyt estää pikaisella lakimuutoksella.

”Perustuslain mukaan takautuvaa lainsäädäntöä tulee välttää. Lähtökohtana on että lakimuutokset koskevat vain lain voimaantulon jälkeen vireille tulevia tapauksia. Varsinkaan sellaiset lakimuutokset eivät ole mahdollisia, joissa lakia muutettaisiin jälkeenpäin koskemaan jotakin tiettyä yksittäistapausta. Siinä lainsäätäjä tulisi vallan kolmijako-opin vastaisesti toimeenpanovaltaa käyttävien viranomaisten ja tuomiovaltaa käyttävien tuomioistuinten tontille.”

Mitä mieltä ministeri on VVO:n ja Y-Säätiön toiminnan eettisyydestä?

”Mielestäni on selvää, että asukkailta tuleviin korjauksiin kerättyjen varojen tulisi siirtyä asuntojen mukana uusille omistajille, jotta varat käytettäisiin siihen tarkoitukseen mihin ne on kerätty”, Tiilikainen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Korjausrahojen siirryttävä Ara-asuntokaupoissa”, ministeri linjaa”

  1. Ministeri ’linjaa’ eli levittelee käsiään. Ympäristöministeriö ’valvoo’ ARAa. ARA ’kontrolloi’ ’yleishyödyllisiä’ asuntosijoittajia’´……

    Homma hanskassa !

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat