Kokeile kuukausi maksutta

Vuokralaiset menettivät korjausrahansa VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupassa

Vuokralaisilta ennakkoon kerätyt korjausvarat eivät siirtyneet asuntojen ja asukkaiden mukana, kun Ara hyväksyi tänään 16.6.2016 loppuosan VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupasta.

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.
Kuuntele juttu

Kaupassa VVO myi Y-Säätiölle tai uuden brändin mukaiselle Kiinteistö Oy M2-Kodeille yhteensä 8 631 Ara-vuokra-asuntoa.

Ara hyväksyi jo aikaisemmalla, 24.3.2016 tekemällään päätöksellä kauppakokonaisuudesta 4 089 asunnon kaupat.

Asukkaiden vuokrissaan ennakkoon keräämät korjausvarat eivät siirtyneet kaupassa mukana.

VVO hyödynsi porsaanreikää

Myyjä eli VVO hyödynsi laissa olevaa porsaanreikää, eikä Aralla ollut vanhentuneen lainsäädännön takia mahdollisuutta estää kauppaa. Kun yhtiö tyhjennetään myymällä se kiinteistö kerrallaan, asuntoihin sisältyvä varallisuus ei siirry kaupassa VVO:lta Y-Säätiölle.

Aikaisemminkin on myyty yksittäisiä Ara-kiinteistöjä, mutta koskaan aikaisemmin kokonaista yhtiötä ei ole Aran mukaan tyhjennetty kiinteistä kerrallaan myymällä.

”Kauppa on poikkeuksellinen, koska siinä myydään kiinteistöittäin kerralla koko VVO Asunnot Oy:n rajoitusten alainen kiinteistökanta”, Aran tiedotteessa todetaan.

”Aran käsityksen mukaan on selvää, että kauppa, kun se toteutetaan myymällä vain vuokratalokiinteistöt ja jättämällä vuokrissa kerätyt korjausrahat myyjäyhtiöön, ei ole arava- ja korkotukilainsäädännön hengen mukaista”, todetaan paperissa, jossa Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti esitteli asiaa Aran johtokunnalle.

Myös Aran tiedotteessa todetaan, että VVO:n ja Y-Säätiön välinen kauppa ei ole lain hengen mukainen.

”Kaupasta on ennakkoon keskusteltu mediassa, koska on oltu huolissaan, siirtyvätkö kaupassa myös vuokrissa kerätyt korjausvarat. Aran mukaan ei ole arava- ja korkotukilainsäädännön hengen mukaista myydä kaikki vuokrakiinteistöt ja jättää vuokrissa kerätyt korjausrahat myyjäyhtiölle. Ara on pitänyt parempana, että kauppa olisi toteutettu siten, että olisi voitu varmistaa asukkailta kerättyjen varojen siirtyminen kokonaisuudessaan kaupan mukana uudelle omistajalle. Nykyinen lainsäädäntö ei anna Aralle mahdollisuutta puuttua asiaan”, Aran tiedotteessa todetaan.

Lainsäädäntö vanhentunut

Ara käytti ulkopuolista juristia selvittäessään, voisiko se estää kaupat VVO:n ja Y-Säätiön kaavailemalla tavalla. Rossilahden mukaan virastolla ei ole keinoja kaupan estämiseen. 1990-luvulla Ara-yhtiöissä mahdollistettiin korjausrahojen kerääminen ennakkoon, mutta Ara-asuntojen luovutuksia eli kauppoja koskevia säännöksiä ei ole vastaavasti päivitetty.

”Lainsäädäntö ei tunne tilannetta, jossa korjaamiseen kerätyt varat siirtyisivät kiinteistökaupassa uudelle omistajalle. Tapaus tuo esille sen, että Ara-asuntojen luovutuskorvauksia koskevaa säännöstöä pitää ajanmukaistaa”, Rossilahti totesi ensimmäisen kaupan hyväksynnän jälkeen.

8 619 asunnon korkein sallittu kauppahinta on yhteensä 68 miljoonaa euroa. Asunnon keskimääräiseksi kauppahinnaksi tuli 7 900 euroa asuntoa kohden ja siirtyvä velkaosuus on noin 42 000 euroa asuntoa kohden tilinpäätöstietojen perusteella.

Tätä artikkelia on kommentoitu 16 kertaa

16 vastausta artikkeliin “Vuokralaiset menettivät korjausrahansa VVO:n ja Y-Säätiön asuntokaupassa”

 1. Luulisi niiden korjausrahojen olevan kuitenkin korvamerkittyjä, että niitä ei voi käyttää muuhun kuin juuri niiden asuntojen korjaamiseen. Eli VVO joutuisi niillä rahoilla korjaamaan myymänsä asunnot ennen kuin kauppa on pätevä.

 2. Miksei talojen velkoja jätetä saman logiikan mukaan VVO:lle?

  1. Juuri näin… Toisaalta: miksi ostaja yleensä osti talot kiinteistöinä eikä yhtiöinä?

 3. Tässäkin on VVO:n kiusallinen tilanne omistajat eli ay liitot ovat työväestön edustajana pahassa paikassa koksa kohtuullinen vuokra asuminen on ollut VVO ja Saton käsissä jotka ovat hinnoitelleet kaverikapitalismillä hankkeet liian kalliiksi kohtuullisen vuokra-asumisen nimissä. ja VVO oli kiire saada asunnot myytyä pois. Toiseaalta VVO johdon vaihdoksien jälkeen (pelko kasvojensa menettämisestä) on ollut pitkä kevät odotella aran uudistuneen johdon käsittelyä kaupan vahvistuksesta. Tärkeintä on se VVO on Kavaltanut asukkaiden rahat ja kun VVO taloustilanne ollut vuosia huono kassavirran takia on rahat jo syöty sitä mukaan kun niitä on tullut ja väärin perustein vuokralaiset ovat niitä joutuneet maksamaan. halpamaista sdp politiikkaa on harrastettu veronmaksajien rahoilla. isoimmat hyötyjät ovat tässäkin omistaja liitot pam etunenässä verovapauden kautta nämäkin rahat ovat lipuneet politiikan pariin.

 4. Voisi kysyä, kuinka VVO kehtaa, ja kehtaahan se. Oi aikoja ja tapoja – ennen VVO oli arvostettu ja kunnioitettu vuokranantaja.

 5. Kyllä VVO:n pitäisi korjata talot ja asunnot kun kerran ovat sitä varten rahaa asukkailta keränneet. Ihmettelen millä logiikalla nämä rahat voidaan jättää VVO:lle ja mitä mahtavat rahoilla sitten tehdä? Jakaa osingoiksi korjausrahat?

 6. Eikö tästä voisi asukkaat kehittää joukkokanteen ja vaatia etukäteen maksettuja rahoja palautettaviksi?

 7. Onko korjausrahaa maksaneella vuokralaisella mahdollisuus saada lievennystä oikeusistuimelta, jos jää kiinni kun aiheuttaa VVO:lle korjattavaa vastaavalla summalla? Esimerkiksi osana maksettavaksi tuomittavaa korvausta katsottaisiin nämä ennakot….

  No, huumoria tuo ylläoleva, mutta en ihmettelisi jos joltain vääryyttä kärsineeltä palaa pinna.

  Mielestäni Aran pitäisi kuitenkin haastaa VVO eikä selitellä avuttomuuttaan, koska muistaakseni Suomessa tuomion voi saada noudattaen lain kirjainta, mutta toimien vastoin lain henkeä. Tai näin siis oli ennenvanhaan… :-/

  1. Niin…yleensä jos tällaisissa asioissa aletaan oikeutta käydä, tutkitaan lain lisäksi myös muut oikeuslähteet eli esim lain perustelut, hallituksen esitys jne. Kokonaan toinen kysymys on sitten onko veronmaksajien rahojen tuhlausta lähteä haastamaan oikeuteen? Oikeuskulut voivat olla suuret ja päätös voi olla nahkaratkaisu: nimellinen korjausrahojen siirto saattaa riittää ja kumpikin maksaa oikeuskulunsa.

 8. Onko rahat kerätty jollain tietyllä nimellä,vai vaan vuokran mukana,ilman eri nimikettä ?

 9. Vuokran mukana, vuokrakuittiin ei ole eritelty mikä osa vuokrasta on korjausrahoja.

 10. Vuokrat nousee ja uudet asukkaat eivät halua enää VVO slummiin, koska asunnot täysin alaarvoisessa kunnossa matot rikki yms. Ilmeisesti osinkoisännöitsijät vain sanovat, että on riittävän hyvässä kunnossa. Harhaaanjohtavaa LUMO mainontaa. Ei ole lupauksilla katetta.

 11. Tuohan on ihan hanurista, varastetaan rahat ja kaikenlisäksi varastetaan myös asunnot. Muutama miljoona ennakkoon kerättyä rahaa on sivuseikka kun katsoo sitä seikkaa, että keskimääräinen asunnon hinta oli 7900 € + velkaosuus n. 42 000 €. Eli ihan ilmaisia asuntoja tarjolla. Jos itse löytäisin jostain asunnon tuohon hintaan olisin hemmetin tyytyväinen. Kauppa purettava ja tarjottava vuokralaisille ja yksityisille ihmisille mahdollisuus ostaa noita asuntoja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat