Verokarhu rokottaa kireimmin Jyväskylässä

Jyväskylä on Suomen suurimpien kaupunkien tiukin kiinteistöverottaja.

Lutakon uudehko asuinalue Jyväskylässä.

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kiinteistöverojen ja maksujen suurimmat laskut maksetaan Jyväskylässä, kun vertailu tehdään Suomen 10 suurimman kaupungin joukosta. Jyväskylässä maksut ovat yhteensä 2,92 euroa per neliö kuukaudessa. Maksuvertailussa on huomioitu tontista maksettava kiinteistövero, rakennuksen kiinteistövero, kaukolämpö, vesi ja jätevesi, kiinteistösähkö sekä jätehuolto.

Jyväskylän nostaa ykköseksi vertailuryhmässään korkea rakennukseen kohdistuva kiinteistövero 0,27 euroa per neliö per kuukausi ja kaukolämpöön liittyvät investoinnit, jotka ovat nostaneet maksun 1,32 euroon per neliö per kuukausi. Myös vedestä ja jätevedestä menevät maksut ovat Jyväskylässä selvästi verrokkiryhmänsä korkeimmat eli 0,82 euroa per neliö per kuukausi.

Toiseksi suurimmat kiinteistöverot ja maksut ovat Kuopiossa (2,62 € / m2/kk). Turussa ja Tampereella maksetaan kolmanneksi eniten eli 2,66 euroa per neliö per kuukausi.

Edullisinta asuminen on verojen ja maksujen suhteen suurten kaupunkien ryhmässä Oulussa. Maksut Oulussa olivat tänä vuonna 2,21 euroa per neliö per kuukausi. Toiseksi edullisinta asuminen on Vantaalla, jossa veroluonteisia maksuja kertyy 2,39 euroa per kuukausi per neliö.

Helsinki sijoittuu ryhmässään kuudenneksi 2,60 eurolla ja Espoo on hieman edullisempi eli seitsemäs 2,53 eurolla.

Rovaniemella kovat maksut

Kun vertailuun otetaan Suomen kaikki yli 30 000 asukkaan kaupungit, Rovaniemi on kiinteistöverojen ja maksujen kovin karhuaja. Kiinteistöihin kohdistuvat verot ja maksut ovat vuonna 2016 yhteensä 2,95 euroa per neliö kuukaudessa. Kaupungin sijoitusta tilastossa nostaa erityisesti tontista maksettavan kiinteistövero osuus 0,22  ja rakennuksen kiinteistövero 0,39 euroa per neliö kuukaudessa.

Toiseksi kalleimmat pakolliset maksut yli 30 000 asukkaan kaupungeissa ovat Savonlinnassa (2,92 ) ja suurten kaupunkien ryhmän ykkösessä Jyväskylässä.

Keskiarvo 2,58 euroa per neliö kuukaudessa

Kiinteistöverot ja maksut olivat vuonna 2016 keskimäärin 2,58 euroa neliöltä kuukaudessa suomalaisissa yli 30 000 asukkaan kaupungeissa. Paikkakuntaiset erot ovat kuitenkin suuret, sillä 60 neliön asunnolle jyvitetty vuosiluku on vertailun halvimmassa kaupungissa Oulussa 1 592 euroa ja kalleimmassa kaupungissa Rovaniemellä 2 122 euroa.

Indeksitalo-vertailussa tarkastellaan, miten kuntakohtaisesti päätettävät kustannukset vaikuttavat kiinteistöjen kustannuksiin eri puolilla Suomea.

Vertailussa lasketaan, paljonko niin sanotun Indeksitalon eli keskeisiltä piirteiltään vakiomuotoisen kerrostalon kustannukset ovat eri paikkakunnilla. Indeksitalona käytetään asuinkerrostaloa, joka on 30-vuotias, sijaitsee kaupungin keskustassa omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa.

Kaiken kaikkiaan kuntakohtaisesti päätettävät, Indeksitalo-selvityksessä huomioitavat kustannukset muodostavat hieman runsaat 50 prosenttia kaikista kerrostalon hoitokuluista.

Talokohtainen kustannus on indeksitalon kokoisessa talossa vuosittain Oulussa 63 686 ja Rovaniemellä 84 879 euroa.

Korotuksissa välivuosi

Valtion määrittämissä kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajoissa ei ole tapahtunut muutoksia vuodelle 2016. Kuitenkin kunnan päätösvallassa olevissa vero-osuuksissa on nähty myös tänä vuonna, sillä keskimääräinen kiinteistöveron nousu on ollut vuoteen 2015 verrattuna tontin osalta keskimäärin 1,6 prosenttia ja rakennukseen kohdistuvan kiinteistöveron osalta keskimäärin 2,3 prosenttia.

Vertailussa mukana olevien kaupunkien joukossa suurin nousu nähtiin Rovaniemellä, jossa tontin kiinteistövero nousi 15 prosenttia ja rakennuksen peräti 50 prosenttia. Myös Forssassa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Savonlinnassa sekä Uudessakaupungissa kiinteistöverotus puree aiempaa enemmän vuoteen 2015 verrattuna.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Verokarhu rokottaa kireimmin Jyväskylässä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi