Kokeile kuukausi maksutta

Takuuajan virhekustannukset laskevat edelleen

Takuuajan virhekustannukset ovat yhä laskusuunnassa, kertoo Rakennusteollisuus RT:n kysely jäsenyritystensä asuntorakentamista.

Takuuajan virhekustannukset ovat yhä laskusuunnassa, kertoo Rakennusteollisuus RT:n kysely jäsenyritystensä asuntorakentamista.

Tietoa on kerätty vuodesta 2006 alkaen, ja vuonna 2015 kustannukset saavuttivat alhaisimman tasonsa koko seuranta-aikana. Viime vuonna virhekustannusten osuus hankkeiden kokonaiskustannuksista oli enää hieman alle 0,6 prosenttia.

Takuuajan virhekustannuksia enemmän laskua on kyselyn mukaan tapahtunut takuuajan jälkeen havaittujen virheiden kustannuksissa. Seuranta-aikana niiden osuus on ollut korkeimmillaan yli 2 prosenttia hankkeiden kokonaiskustannuksista, ja vielä kaksi vuotta sitten osuus oli 1 prosenttia.

Vuonna 2015 määrä oli painunut 0,1 prosenttiin. Tämän osuuden huomattava aleneminen on kyselyn mukaan merkittävä nimenomaan siksi, koska tässä kategoriassa virheet ovat tyypillisesti vaikeammin havaittavia ja siksi myös vaikeampia korjata.

Lasitusten ja ikkunoiden asennusongelmat yhä kärjessä

Kyselyssä kartoitettiin myös tyypillisimpiä takuukorjausten aiheita. Valtaosa niistä oli varsin harmittomia, joskin asukkaiden kannalta kiusallisia.

Korjauslistojen kärkipäässä ovat yhä parvekeovien- ja lasitusten sekä ikkunoiden asennuksiin liittyvät ongelmat, erityisesti puutteelliset säädöt ja tiivistys. Lisäksi takuutöinä on korjattu muun muassa seinäpintojen maalauksia sekä halkeamia seinissä ja katoissa.

Kysely keräsi vastauksia eri puolilta Suomea. Vastaajien joukko edusti tasaisesti kaikenkokoisia yrityksiä, joiden liikevaihtohaitari oli 2–530 miljoonaa euroa.

”Vaikka vastausprosentti on matala, saaduista tuloksista voidaan vetää varovaisen myönteisiä johtopäätöksiä. Myös muiden laadun kehittymistä kuvaavien tekijöiden perusteella näyttää siltä, että yritysten tekemä pitkäjänteinen työ paremman laadun puolesta alkaa kantaa hedelmää”, Rakennusteollisuus RT:n rakentamisen kehityksestä vastaava johtaja Jukka Pekkanen sanoo.

Kysely toteutettiin 13.9. – 7.10.2016. Se lähetettiin 330 jäsenyrityksen toimitus- ja aluejohtajille, vastauksia saatiin 18 kappaletta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Takuuajan virhekustannukset laskevat edelleen”

  1. Jos vastaajia oli 18 ja kysely lähti 330 henkilölle. tulos ei ole luotettava. Yleensä pääurakoitsija ei tee virheitä, koska he eivät itse rakenna vaan työt tekevät aliurakoitsijat, joille myös korjausvastuu kuuluu

  2. Naurettava ja manipuloitu otsikko. 330 kyselyä ja 18 vastausta….
    Miksiköhän eivät vastaanneet?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat