Korjaaminen kasvaa etelässä – laskee pohjoisessa

Kiinteistöliiton kiinteistöbarometrin mukaan Etelä-Suomen ja varsinkin pääkaupunkiseudun taloyhtiöt odottavat korjausrakentamisen kasvun jatkuvan, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa odotetaan laskua

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Korjausrakentamisessa on eri ennustelaitosten mukaan selvä kasvutrendi pitkälti ensi vuosikymmenelle. Lyhyellä tähtäimellä markkinat ovat kuitenkin polarisoitumassa.

Eri alueiden erilaiset odotukset asuntojen arvon ja talouden kehitystä kohtaan näkyvät barometrin vastauksissa. Korjaustarpeessa tällaista eroa ei ole.

Taloustilanne jarruttaa tänään korjaushankkeiden käynnistymistä. Silti kyselyyn vastanneista 2100 taloyhtiöstä joka kolmannella on käynnissä korjaushanke.

Urakkatarjousten ja korjauslainojen saannnissa ei ole tapahtunut heikennystä. Korjauslainojen marginaalit ovat kutistuneet vuoden sisällä 1,4:stä 1,1 prosenttiin.

Yleisimmät korjaukset:

Vesi- ja viemäriputkistojen sekä piharakenteiden korjaaminen ovat yleisimmät korjauskohteet kerrostaloyhtiöissä. Niitä on yli kymmenennellä prosentilla taloyhtiöistä. Seuraavaksi eniten korjataan huoneistojen märkätiloja, ikkunoita ja ulko-ovia sekä sähkö- ja tietojärjestelmiä.

Rivitaloyhtiöillä piharakenteet ja rakennusten ulkovaippaa koskevat korjaukset ovat yleisimpiä.

Seuraavan viiden vuoden kuluessa runsas neljännes vastanneista kerrostaloyhtiöistä ilmoittaa korjaustarvetta piharakenteissa, ja viidesosa taloyhtiöistä ennakoi vesi- ja viemärijärjestelmiä sekä julkisivua koskevia korjauksia. Väestön ikääntymiseen liittyvät korjaustarpeet ovat vastaajien mielestä vielä vähäisiä, mutta kasvussa.

Putkiremontti ei ole kallistunut

Viemärisaneerauksista noin 40 prosenttia tehtiin asentamalla uudet putket vanhojen tilalle ja noin kolmannes viemäreiden sisäpuolisia kunnostusmenetelmiä käyttämällä. Sisäpuolisista kunnostuksista sukittaminen on runsaat kaksi kertaa niin yleinen kuin pinnoittaminen. Uuteen kohtaan viemäriputket asennettiin 12 prosentissa saneerauskohteita. Joka kuudes taloyhtiö saneerasi viemärinsä yhdistämällä ns. perinteisiä ja sisäpuolisia menetelmiä.

Perinteisillä remonttitavoilla saneerattujen viemäreiden keskimääräinen kokonaiskustannus oli pääkaupunkiseudulla 790 euroa ja muualla Suomessa 500 euroa huoneistoneliöltä. Niissä ei ollut nousua.

Sisäpuolisilla korjaustavoilla toteutettujen viemärikorjausten keskimääräiset neliökustannukset asettuivat 200-250 euroon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Korjaaminen kasvaa etelässä – laskee pohjoisessa”

  1. Voisiko noissa työmaalla otetuissa kuvissa mannekiineillä olla edes minimi suojavarustus päällä. Tämänkin artikkelin kuva antaa väärän signaalin työmaavarustuksesta.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi