Pritzker-palkinnon saa katalonialainen arkkitehtitrio

Pritzker-palkinnon saajat ovat suuri yllätys asiantuntijapiireille ja he ovat suurelle yleisölle täysin tuntemattomia.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Pritzker-palkinto, joka jaetaan vuosittain elossa oleville arkkitehdeille ja jota on kutsuttu myös ”arkkitehtuurin Nobeliksi”, menee tänä vuonna kolmelle katalonialaiselle arkkitehdille. Rafael Aranda, Carme Pigem ja Ramon Vilalta työskentelevät Pyreneiden vuorien juurella sijaitsevalla pienellä Olot-nimisellä paikkakunnalla, josta on matkaa vain noin 20 kilometriä Ranskaan.

Arkkitehtien etunimien ensimmäisten kirjainten mukaan heidän arkkitehtitoimistonssa on saanut nimen RCR, jonka tärkeimpinä merkkeinä ovat yhteistyö, dialogi ja keskustelu. RCR-arkkitehdit sanovat heidän työskentelynsä muistuttavan jazz-musiikkia.

RCR on suunnitellut rakennuksia Kataloniaan, muualle Espanjaan ja Ranskaan. Heidän tunnetuimpia töitään ovat Bell-Lloc-viinikellari Palamósissa, Gironassa,

taidemaalari Pierre Soulagesille suunniteltu museo Rodezissa Ranskassa,

La Lira-teatterin julkinen tila Ripolissa Gironassa ja La Cuisine-taidekeskus Negrepelisessessä Ranskassa.

Heidän suunnittelunsa tärkein lähtökohta on maisema, jonne rakennus rakennetaan.

Rakennusmateriaaleja he käyttävät mahdollisimman niukasti. Ne ovat usein kierrätettyä terästä ja myös muovia, jota löytyy riittävästi muun muassa kaatopaikoilta. Rakennukset ovat useimmiten tummansävyisiä.

Pritzker-palkintoseremonia ja -jakotilaisuus pidetään Tokiossa Japanissa, jossa Rafael Aranda, Carme Pigem ja Ramon Vilalta saavat 100000 dollarin shekin ja pronssisen mitalin.

Voittajien ja heidän töidensä esittely löytyy täältä.

Kirjoittaja:  Markku Rainer Peltonen  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Pritzker-palkinnon saa katalonialainen arkkitehtitrio”

  1. Upeita rakennuksia, ei voi muuta sanoa. Jotain ihan muuta kuin mitä Suomessa suunnitellaan. Täällä arkkitehtuurin huipentuma on nykyään suunnitelmissa valkoinen/hohtava kuutio, joka märkänä muuttuu likaisenharmaaksi.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi