RT: Asuntotuotanto ennätysvauhdissa pitkälle syksyyn saakka

Uusia kerros- ja rivitaloasuntoja rakennetaan tänä vuonna jopa viime vuoden ennätyslukemia enemmän, jos Rakennusteollisuus RT:n asuntotuottajien ennakko-odotukset toteutuvat.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Rakennusyritysten arviot aloitusmääristä ovat kasvaneet RT:n kesäkuun asuntotuotantokyselyssä tammikuun kyselyyn nähden. Asuntorakentamisen hyvä vire on jatkunut Rakennusteollisuus RT:n pääekonomistin Sami Pakarisen mukaan odotuksia parempana kevään aikana.

RT:n  asuntotuottajat  arvioivat  aloittavansa  tänä  vuonna  yhteensä 14 900 rivi- ja  kerrostaloasunnon rakennustyöt,  joista vajaat 10 700 asuntoa olisi omaperustaisia.  Neuvottelu-urakkakohteiden eli  vapaarahoitteisten  vuokra-asuntojen määrä  yltäisi reiluun 4  200  asuntoon. Arvio  aloitusmäärästä  on noussut viimeksi  tammikuussa  tehdystä kyselystä 2 400 asunnolla.

Asuntoja oli myynnissä toukokuun alussa yhteensä 5 273 kappaletta, joista valmistuneiden osuus oli 808 asuntoa. Tämä vastaa 15 prosenttia myynnissä olevien määrästä. Sekä myynnissä olevien asuntojen kokonaismäärä että valmiiden myytävien asuntojen määrä on laskenut tammikuusta.

”Jokseenkin yllättävää on, että asuntojen aloitustahti näyttää pysyttelevän korkealla tasolla vielä ensi syksynäkin. Vertailuluvut ovat jo korkealla ja kasvun jatkuminen tarkoittaisi, että vasarat paukkuvat poikkeuksellisen kiivasta tahtia. Täytyy tosin muistaa, että nämä luvut ovat tämänhetkisiä arvioita siitä mihin yritykset varautuvat ja ne tarkentuvat vuoden mittaan”, Pakarinen toteaa.

Suhteellisesti eniten tuotannon oletetaan kasvavan tänä vuonna Oulun seutukunnassa ja suurten kaupunkiseutujen ulkopuolella. Pakarisen mielestä tämä kertoo nousukauden yleisestä vahvistumisesta samoin kuin se, että ihmiset ovat jälleen uskaltautuneet toteuttamaan myös omakotitalohaaveitaan. Kuluttajien luottamus onkin nyt ennätyskorkealla tasolla.

”Usean heikon vuoden jälkeen voidaan todeta jääkauden päättyneen asuntomarkkinoilla. Kotitaloudet rohkaistuvat asuntokaupoille, ja etenkin kiinteistöjen kauppa on vilkastunut. Vanhojen osakeasuntojen kaupankäyntimäärät eivät ole keskimäärin nousseet, mutta se ei kerro koko kuvaa. Alueellisesti tarkasteltuna erot ovat suuria eikä kasvukeskusten asuntokaupassa ole nähtävissä hyytymisen merkkejä, varsinkin kun otetaan huomioon uudisasuntojen kauppamäärät”, Pakarinen valaisee.

Asuntotuotantokysely osoittaa, että uudet asunnot ovat löytäneet ostajansa, vaikka niitä rakennetaan paljon. Sekä keskeneräisten että valmistuneiden myynnissä olevien uusien asuntojen määrät ovat pysyneet maltillisella tasolla ja laskeneet tammikuusta.

RT arvioi vielä maaliskuussa, että tänä vuonna käynnistyy kaikkiaan 35
000 asunnon rakentaminen, kun viime vuonna määrä oli 37 500. Asuntorakentamisen kannalta loppuvuosi voi Pakarisen mukaan toteutua odotuksia heikompana, sillä raju nousu on jo aiheuttanut tuotantokapeikko-
ja.

Rakennusteollisuus RT tekee asuntotuotantokyselyn kolmesti vuodessa. Kyselyyn ei sisälly omakotitaloja, valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa tai muiden kuin RT:n jäsenyritysten omistusasuntotuotantoa.

Aineistot:
Rakennusteollisuus RT:n helmikuun asuntotuotantokyselyn tulokset löytyvät RT:n nettisivuilta.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Asuntotuotanto ennätysvauhdissa pitkälle syksyyn saakka”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi