Kokeile kuukausi maksutta

Vantaan lahjusvyyhdissä tuomittu Leila Tuominen saa jatkaa bisneksiään – oikeus keskeytti Forma-Futuran liiketoimintakiellon

Helsingin hovioikeus on keskiviikkona antamallaan päätöksellä määrännyt Forma-Futuran omistajan Leila Tuomisen liiketoimintakiellon täytäntöönpanon keskeytettäväksi.

Forma-Futuran Leila Tuominen etualalla, takana Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Helsingin käräjäoikeus antoi viime viikolla tuomiot Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) toimien selvittelystä liikkeelle lähteneessä lahjusvyyhdessä. Oikeus tuomitsi Tuomisen kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta kahden vuoden kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Lisäksi oikeus määräsi hänet viiden vuoden liiketoimintakieltoon 21.6.2017 alkaen.

HS uutisoi viime viikolla, että Peltomäki ja Tuominen aikovat valittaa tuomioistaan. Siksi heidän saamansa vankeustuomiot eivät tule vielä lainvoimaiseksi. Liiketoimintakielto olisi kuitenkin ollut täytäntöönpanokelpoinen.

Tuominen haki Helsingin hovioikeudelta liiketoimintakiellon täytäntöönpanon keskeyttämistä. Hän vaati hakemuksessaan, että liiketoimintakieltoa ei ole toistaiseksi noudatettava siltä osin kuin se koskee hänen toimintaansa toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä Arkkitehtitoimisto Forma-Futura Oy:n liiketoiminnassa.

Hakemuksessa perustellaan vaatimusta sillä, että Tuomisen toimeentulo on yhtiöstä riippuvainen. Hän on Forma-Futura Oy:n omistaja, toimitusjohtaja ja ainoa hallituksen jäsen. Hakemuksen mukaan kukaan muu ei voisi ottaa hoidettavakseen Tuomisen tehtäviä.

Liiketoimintakiellon noudattaminen johtaisi yhtiön liiketoiminnan loppumiseen ja työntekijöiden irtisanomiseen. Tuomisen työllistyminen ei hänen ikänsä ja asian saama julkisuus huomioon ottaen olisi ollut todennäköistä.

Hakemuksessa vedottiin myös siihen, ettei Tuomisen ole väitetty syyllistyneen mihinkään moitittavaan menettelyyn vuoden 2011 jälkeen. Näin ollen ei olisi ollut realistista huolta siitä, että Tuominen toimisi rikollisesti.

Syyttäjä vaati Tuomisen vaatimuksen hylkäämistä. Perustelujen mukaan Tuomisella olisi liiketoimintakiellosta huolimatta ollut mahdollisuus harjoittaa ammattiaan yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että on olemassa perusteet keskeyttää liiketoimintakiellon toimeenpano. Määräys on voimassa, kunnes hovioikeus on antanut ratkaisunsa Tuomisen Helsingin käräjäoikeuden tuomiota koskevasta valituksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vantaan lahjusvyyhdissä tuomittu Leila Tuominen saa jatkaa bisneksiään – oikeus keskeytti Forma-Futuran liiketoimintakiellon”

  1. Kyllä nyt pitäisi hakea liiketoimintakiellon kieltämisen perumisen siirtämistä tai kokonaan perumista.

  2. Diplomi- insinööri Juha Sipilä on hallituksen pääarkkitehti. Psykologi Milosevic oli kansanmurhan arkkitehti Serbiassa. Laulaja Hattupää on arkkitehti. Lehtenne mukaan myös Leila Tuominen on arkkitehti. Kaikki edellämainitut ovat kuitenkin valearkkitehteja. Rakennuslehti on olevinaan alan ammattilehti, joten selvittäkää onko Leila Tuominen itse asiassa INSINÖÖRI eli RAKENNUSARKKITEHTI ? Suosittelen Rakennuslehdelle tarkkuutta uutisointiin. Kaikkihan me haluamme olla oikeita arkkitehteja !

    Ulkoministeri

  3. Onpa kummallista, että henkilö tuomitaan vankeuteen ja liiketoimintakieltoon ja siitä huolimatta saa jatkaa toimiaan. Eihän ne muutkaan linnassa istuvat pysty jatkamaan rötöstelyjään ennen kuin ovat tuomionsa lusineet ja päässet pois linnasta. Vai että Tuomisen toimeentulo riippuvainen firmasta. Eiköhän sitä varallisuutta ole jo kertynyt riittävästi toimeentulon turvaamiseksi – etenkin kun vanhuuseläke siintää näköpiirissä hänellä. On tää todella niin läpinäkyvää hyvä veli/sisko -toimintaa, että ihan sylettää. Miksi muuten tämän casen julkitulo ja käsittely kesti vuositolkulla, kun jo ajat sitten oli tiedossa nämä hämäräbisnekset?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat