Viisitoista vuotta kestänyt kiista saatiin vihdoin päätökseen: Kruununhaan arvokerrostaloihin saa rakentaa hissejä

Kiista on koskenut 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rakennettujen talojen 28:aa porrashuonetta.

Kiista on koskenut 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rakennettujen talojen 28:aa porrashuonetta.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) ratkaisi keskiviikkona pitkäaikaisen kiistan: Kruununhaassa sijaitseviin arvokerrostaloihin saa rakentaa hissejä.

Hissien rakentamisesta on riidelty vuodesta 2002. Kiista koskee 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa rakennettujen talojen 28:aa porrashuonetta. Rakennuksilla on kulttuurihistoriallisesti merkittävä arvo.

Korkein hallinto-oikeus linjasi nyt, että uusi asemakaava ottaa tarpeeksi hyvin huomioon arvokkaat porrashuoneet ja niiden säilyttämisen hissien rakentamisesta huolimatta.

Hissien rakentamisen salliva asemakaava hylättiin viimeksi KHO:ssa vuonna 2014. Silloin hylkäämistä perusteltiin sillä, että asemakaavan määräykset eivät olleet riittäviä, jotta tasapaino arvokkaan rakennetun ympäristön ja esteettömyyden välillä varmasti saavutettaisiin.

Kaupunkisuunnitteluvirasto päätyi tekemään uuden asemakaavan edellisen hylkäyspäätöksen perustelujen mukaisesti. Asemakaavan muutoksen tavoitteena oli suojella kulttuurihistoriallisesti merkittävät asuinkerrostalot ja samalla parantaa niiden esteettömyyttä.

Uusi asemakaava eroaa edellisestä muun muassa siltä osin, miten hissien rakentaminen suunnitellaan.

Kaava myös vaatii taloyhtiöitä kuulemaan historiallisiin tiloihin erikoistuneita asiantuntijoita jo hissien suunnitteluvaiheessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Viisitoista vuotta kestänyt kiista saatiin vihdoin päätökseen: Kruununhaan arvokerrostaloihin saa rakentaa hissejä”

  1. Sitkeetä porukkaa. Järki siis voi voittaa, ottaa vaan 15 vuotta.

  2. Hissien arvioidaan nostavan asuntojen arvoa keskimäärin kymmenellä prosentilla. Näissä historiallisissa rakennuksissa väitän tilanteen olevan käänteinen. Enin osa asukkaista pärjää ilman hissiä ja Helsingissä riittää vauraita jotka arvostavat ainutlaatuisuutta ja alkuperäisyyttä. Arvaukseni on, että asuntojen arvo tulee varmasti laskemaan. Asunnonvälittäjät, olenko oikeassa ja jos olen, kuinka paljon?

    Antti Pirhonen

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat