Kokeile kuukausi maksutta

Kaleva: Kirvesmies putosi porraskuilussa – syyttäjä vaatii sakkoja esimiehille

Kerrostalon rakennustyömaalla Oulussa työskennellyt mies putosi kahdeksan metriä porraskuilussa tammikuussa 2015.

Kerrostalon rakennustyömaalla Oulussa työskennellyt mies putosi kahdeksan metriä porraskuilussa tammikuussa 2015.

Mies selvisi tapahtuneesta ruhjevammoilla, mutta asiaa käsitellään nyt Oulun käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii tuomiota työturvallisuusrikoksesta kirvesmiehen kahdelle esimiehelle, rakennuksen päätoteuttajana olleelle yritykselle sekä vastaavalle rakennesuunnittelijalle, joka työskenteli työmaan rakennesuunnittelusta vastanneessa yrityksessä. Syyttäjän mukaan kaikki tahot pitäisi tuomita sakkorangaituksiin.

Onnettomuus tapahtui, kun kaksi kirvesmiestä oli ollut asentamassa porraselementtiä toisen ja kolmannen kerroksen väliin porraskuilussa. Noin 3600 kiloa painava elementti oli nostettu porraskuiluun torninosturilla. Asennusvaiheessa elementtiä kannateltiin nosturin kettingeillä.

Kirvesmies oli hitsannut elementin yläreunan tartuntateräkseen. Sen jälkeen kettingit oli irrotettu, ja kirvesmies oli mennyt portaita pitkin alaspäin tarkistaakseen portaiden suoruuden. Hitsauskiinnitykset kuitenkin pettivät. Porraselementti putosi kellarikerrokseen, ja vei mukanaan myös alemman kerroksen porraselementin.

Syyttäjän mukaan rakennustyömaasta vastanneen yrityksen esimiehet olivat laiminlyöneet huolehtia siitä, että porraselementit kiinnitetään valmistajan ohjeen mukaisesti. He eivät olleet myöskään varmistaneet elementin väliaikaisesta tuentaa asennuksen aikana. Porraselementtien kiinnitystapa oli poikennut täysin valmistajan laatimasta asennusohjeesta. Esimiehet olivat tienneet, että jo kellarikerroksen porraselementti oli kiinnitetty puutteellisesti.

Syyttäjä katsoo, että vastaava rakennesuunnittelija ei ollut puolestaan antanut riittäviä tietoja asennussuunnitelmien laatimista varten. Lisäksi hän oli hyväksynyt puutteellisen elementtiasennussuunnitelman.

Juttua päivitty klo 12.37, lisätty linkkejä aiempiin juttuihin

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Kaleva: Kirvesmies putosi porraskuilussa – syyttäjä vaatii sakkoja esimiehille”

  1. Onneksi selvisi kuitenkin:),mielestäni pitäisi vielä tuomita yrityksen kirjanpitäjä ja rahoittaja ja kaikki muut yrityksen työntekijät ja ampulanssi henkilökunta ja hoitava lääkäri ja vahingoittuneen kummivanhemmat ja kastepappi sekä kaupunginjohtaja

  2. Mielestäni yleinensyyttäjä ei ollut varmistanut että saako ketjut irroittaa. Ei myöskään ensimmäisen kerroksen kohdalta joten toistuvan rikkeen vuoksi pelkkä sakkorangaistus ei riitä. Syyttäjä on tuomittava vankeusrangaistukseen ja sitä ei voi suorittaa ehdollisena

  3. Lienee aika tyypillistä, että asennuksia tehdään puutteellisilla asennussuunnitelmilla..

  4. …..kirvesmies hitsasi, oliko jonkin muunlainen lopputulos odotettava ?

  5. Ammattitaitoinen hitsaaja olisi täytynyt olla mukana työssä mikä tietää ettei näin käy tälläiset pika kirvesmiehet ns. Heppi rakentajat niille osoittaa työpaikan alan vaihtoa!

  6. Ja syyttäjältä kesti yli kaksi ja puoli vuotta saada syyte tuoduksi käräjäoikeuteen asti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat