Hyvinkään lentokentällä oli syyskuussa näytillä kymmenien miljoonien eurojen arvosta uusimpia maarakennuskoneita.

Konekaupan hyvä vire näkyy Hyvinkäällä Maxpo-messuilla

Infra-alallakin menee nyt muun rakentamisen ohella lujaa. Se näkyy konekaupassa ja yritysten parantuneissa suhdanneodotuksissa.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

100 000 euroa maksavia koneita on pitkissä riveissä rinta rinnan esillä Hyvinkään lentokentällä Maxpo 2017 messuilla. Koneiden kokonaisarvo nousee helpostikin kymmeniin miljooniin euroihin. Monissa koneissa on maarakennusliikkeen logo jo paikallaan, mikä kertoo siitä, että koneilla olisi kiire tositöihin.

Joka toinen vuosi järjestettävä Maxpo on merkittävä uusien koneiden esittelytapahtuma. Se kestää torstaista lauantaihin 7. – 9.9.

Infra-ala kasvussa

Infrarakentamisen kasvusta kertoo se, että näyttelytilaa on käytössä 19 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten ja yritysmääräkin, 276, on 50 enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

”Maarakennuskonealalla Suomen markkinat ovat elpymässä matalasuhdanteesta ja koneiden myyntimäärät ovat reilussa kasvussa. Kasvua on jo yli 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna”, kertoi messujen tiedotustilaisuudessa Rakennuskonealan Näyttely-yhdistyksen puheenjohtaja Markku Lappalainen.

Viime vuonna Suomessa myytiin 1800 uutta konetta. Lappalainen uskoo, että tänä vuonna lähestytään jo 2000 kappaleen rajaa.

”Euroopan ja Suomen talouden kasvu heijastuu yritysten investointeihin. Nyt on uskallusta myös investoida uusiin koneisiin, sillä töitä rakennusalalta löytyy.”

Isot koneet odottavat nuoria kuskeja

Yksi iso haaste on, mistä saada nuoria miehiä hienojen koneiden rattiin. Monet vanhat työntekijät ovat ikääntymässä, joten playstation-sukupolvelle on nyt kysyntää.

”Oikeastaan kaikkiin alan tehtäviin tarvitaan työntekijöitä. ”Nuorista kilpailee moni ala. Toivomme lisäävämme Maxpo-messuilla kiinnostusta tähän isojen ja komeiden koneiden alaan. Järjestämme nyt ensimmäistä kertaa nuorille oman houkuttelevan tilaisuuden messujen avajaispäivänä torstaina 7.9. klo 12. Siellä kerrotaan alan mahdollisuuksista ja niitä on todella paljon”, sanoo Lappalainen.

Myös Infra ry:n toimitusjohtajalla Paavo Syrjöllä oli positiivista kerrottavaa. EK:n heinäkuussa tekemän Suhdannebarometrin mukaan Suomen elinkeinoelämän suhdanteet ovat vahvistuneet asteittain koko alkuvuoden.

Rakentamisessakin tilanne on jonkin verran keskimääräistä parempi ja näkymät olivat kasvaneet 18 prosenttia.  Tilauskanta on hieman keskimääräistä vahvempi ja kapasiteetin käyttöaste on noussut jo korkeaksi. Suhdanteiden kohenemisen myötä kapasiteettipula ja rekrytointivaikeudet ovat yleistyneet, ja toisaalta yhä harvemmat yritykset kärsivät vaisusta kysynnästä. Rakennusalalla 93 prosenttia yrityksistä arvioi kapasiteettinsa olevan kokonaan hyödynnettynä ja kapasiteettipulaa on entistä useammilla yrityksillä. Vahvistuneiden suhteiden myötä enää 17 prosenttia yrityksistä koki heikon kysynnän ongelmaksi, kun vuosi sitten vastaava luku oli 25 prosenttia.

”Rekrytointivaikeuksia oli nyt jo 37 prosentilla vastaajista, kun vuosi sitten luku oli 34 prosenttia. Yleisin toiminnan kasvattamisen este on juuri rekrytointivaikeudet”, summaa Syrjö rakentamisen näkymiä.

”Myös infra-alan urakoinnissa on huutava pula työntekijöistä. Viime vuonna infra-alan volyymi oli 8,5 miljardia euroa. Sellaisen volyymin pyörittäminen vaatii koko ajan lisää uutta ja osaavaa työvoimaa.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Konekaupan hyvä vire näkyy Hyvinkäällä Maxpo-messuilla”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi