Länsimetron alku uhkaa venyä jopa marraskuulle

Rakennusvalvonnan on vielä annettava hyväksyntänsä länsimetrolle ennen kuin se voidaan lopullisesti luovuttaa HKL:n käyttöön.

Tapiolan metroasema odottaa tyhjänä matkustajia.

Nyt se on varmaa: länsimetron matkustajaliikenne myöhästyy reilusti. HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo HS:lle, että metroliikenne alkaa ”aikaisintaan lokakuussa”. Tähän asti on pidetty teoreettisesti mahdollisena, että metroliikenne voisi alkaa jopa syyskuussa.

Pitkään kielenkantojaan asetelleet metropomot sekä HKL:n että Länsimetro oy:n puolelta myöntävät tämän vihdoin.

HKL kertoi aiemmin tarvitsevansa metron luovutuksen jälkeen kahden viikon virheettömän testausjakson ennen matkustajaliikenteen aloittamista. Metro pitäisi siis luovuttaa HKL:lle tänään perjantaina, jotta matkustajaliikenteen alkaminen syyskuussa olisi edes teoriassa mahdollista.

HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan länsimetroa ei luovuteta perjantaina HKL:lle, ja metron matkustajaliikenne alkaa aikaisintaan lokakuussa. Metroliikenne ei voi siis edes teoriassa alkaa syyskuussa.

Sen jälkeen, kun metron liikennöinnistä vastaava HKL on saanut koko metron käyttöönsä, se tarvitsee kahden viikon häiriöttömän testausjakson ennen kuin matkustajaliikenne länsimetrossa voi alkaa.

”Kyseessä on kahden viikon virheetön jakso, mutta todennäköisesti tämä tarkoittaa pidempää ajanjaksoa kuin kahden viikon testausta”, Lehmuskoski selventää.

Länsimetroa rakennuttava Länsimetro oy kertoi keskiviikkona tähtäävänsä edelleen siihen, että metron matkustajaliikenne voisi alkaa vielä syyskuun aikana.

Perjantaina Länsimetro oy:n toimitusjohtaja Ville Saksi kuitenkin myönsi, että metron matkustajaliikenteen alkaminen venyy lokakuulle.

”Ville Lehmuskoski ilmoitti tällä viikolla, että on todennäköisempää, että metron käyttöönotto ja testijakso vievät sen [matkustajaliikenteen alkamisen] lokakuun puolelle. Meillä ei ole tästä mitään erimielisyyttä”, Saksi sanoi.

Saksin mukaan länsimetron lopullinen luovutus HKL:lle tapahtuisi ensi viikolla.

”Olemme luovuttaneet sen testi- ja harjoittelukäyttöön, mutta hallinnon luovutus on aikataulutettu ensi viikolle”, Saksi sanoo.

Metro luovutetaan HKL:lle heti, kun rakennusvalvonta antaa lopullisen hyväksyntänsä ja vahvistaa leimallaan metron valmiiksi.

”Metro luovutetaan heti, kun rakennusvalvonnalta on saatu loppuleimat. Alkuviikolle on sovittu päivät, jolloin rakennusvalvonta leimat antaa”, Saksi sanoo.

Helsingin rakennusvalvonnan rakenneyksikön päällikkö Risto Levanto kertoo Länsimetro oy:n valmistelevan metron loppukatselmusta.

”Tiedämme, että [Länsimetro oy] kerää dokumentaatiota ja valmistelee asiaa. Näin laajaan hankkeeseen liittyy paljon materiaalia”, Levanto sanoo.

Loppukatselmuksessa rakennusvalvonta tarkistaa, että metron turvallisuuteen liittyvät tarkastukset on tehty ja dokumentoitu asianmukaisesti.

”Olemme käyneet hankkeen alkuvaiheessa läpi mitä tarkastuksia metrossa tehdään, ketkä niitä tekee ja miten ne dokumentoidaan. Loppukatselmuksessa tarkastetaan, että hankkeeseen liittyvät oleelliset dokumentit löytyvät ja että asianomaiset henkilöt ovat ne laatineet”, Levanto kertoo.

”Kun aineisto on koossa, niin tämä on yhtenä päivänä tapahtuva asia.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Länsimetron alku uhkaa venyä jopa marraskuulle”

  1. Tämä on poliittisen projektin päättymätöntä Golgataan. Kukaan ei vastaa mistään ja nk. tiedotusta tulee ainakin kolmelta taholta: yhtiöltä, HKL:tä ja HSL:tä.
    Ja miten tähän on tultu: 1. kuntapoliitikot päättävät hankkeesta jonka ulottuvuuksia ja kompleksisuutta eivät ymmärrä, 2. toteutuksesta vastaamaan (yhtiön hallitus) laitetaan poliittiset virkamiehet joilla ei ole ammattitaitoa vastata hankkeesta, 3. kaikki kamaluudet toteutuvat vrt. kohdat 1 ja 2.

Jätä kommentti