Kokeile kuukausi maksutta

KL: Helsinkiläisen arvorakennuksen kauppa on jämähtänyt maksuvaikeuksiin

Senaatti-kiinteistöt ei ole vieläkään saanut täyttä kauppahintaa helsinkiläisestä arvorakennuksesta, jonka se myi rakennusliikkeelle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Senaatti myi arvokiinteistön Helsingin Erottajalta

Senaatti-kiinteistöt myi Tullihallituksen arvokiinteistön Lapis Rakennukselle kaksi vuotta sitten, mutta kauppahinnan viimeinen erä on vielä Kauppalehden tietojen mukaan maksamatta.

Syy voi löytyä siitä, että Lapis Rakennus kärsii maksuvaikeuksista yleisimminkin. Yhtiö on kertonut kaupparekisterille, että se on menettänyt osakepääomansa viime huhtikuussa.

Helsingin Uudenmaankadulla sijaitseva kiinteistö myytiin tarjouskilpailun perusteella joulukuussa 2015 Lapis Rakennukselle. Kauppahinta oli 26,5 miljoonaa euroa.

Kauppalehden haastattelema Senaatin toimitusjohtaja Jari Sarjo kertoo, että kiinteistökauppa ei ole edennyt toivotusti. Sarja kuitenkin uskoo, että Lapis Rakennus maksaa vielä koko kauppahinnan ja valtio saa koko kauppahinnan vaikka mutkien kautta. Valtiolla on tarvittavat vakuudet kaikkiin tilanteisiin. Vakuuksien realisointiin hän ei näe vielä tarvetta.

Lapis Rakennuksen toimitusjohtaja Pasi Kivimäki myöntää tilanteen olevan vaikea.

”Operaatio on kesken, emmekä ole koko summaa maksaneet. Olemme olleet vaikeassa sopassa ja muutama mutka on tullut matkaan, mutta kyllä tämä hoidetaan loppuun”, Kivimäki kertoo Kauppalehden haastattelussa.

Yhtiö on tehnyt vuonna 2015 21,9 miljoonan euron liikevaihdolla noin kahden miljoonan euron liiketappion. Sen omat pääomat olivat miinuksella jo vuonna 2014 ennen Erottajan kiinteistön kauppaa. Viime vuoden tilinpäätöstietoja ei ole toimitettu kaupparekisteriin, mutta Kivimäki kertoi, että liikevaihto on ollut noin 30 miljoonaa euroa ja tulos oli tappiollinen.

Entinen Kalevan liike- ja asuintalo

Tullihallituksen rakennuksessa oli ennen myyntiä sisäministeriön käytössä tähän vuoteen asti. Eduskunta hyväksyi kaupan luovutuslain mukaisesti kesällä 2016.

Molemmat talot rakennutti aikoinaan henkivakuutusyhtiö Kaleva liike- ja asuintaloiksi. Valtio osti kiinteistön vuonna 1913. Yhdistettyihin taloihin muutti valtion virastoja, mutta merkittävä määrä huoneistoja oli asuinkäytössä vielä 1930-luvulla, joitakin asuntoja oli pihasiivissä vielä 1970-luvulla.

Talot ovat arkkitehtonisesti ja historiallisesti arvokkaita, ja ne on suojeltu vuonna 1980 asetuksen nojalla. Tontilla on voimassa asemakaava vuodelta 1957. Asemakaavassa tontin käyttötarkoitus on yleisen rakennuksen tontti.

Pääasiassa pääkaupunkiseudulla toimiva rakennusliike Lapis Rakennus on suunnitellut palauttavansa kiinteistö alkuperäiseen käyttöön eli liike- ja asuintaloksi.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “KL: Helsinkiläisen arvorakennuksen kauppa on jämähtänyt maksuvaikeuksiin”

  1. Senaatin(=Suomen valtio) toiminta myös hämmentää.Tietäessään tilanteen jo pitkään,niin Senaatin olisi jo ajat sitten tullut viheltää peli poikki eikä antaa hyväuskoisten ”sijoittaa” arvoasuntoihin omaisuuksia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat