Kokeile kuukausi maksutta

Tero Kiviniemi YIT:stä Destian toimitusjohtajaksi

YIT:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi siirtyy Destian toimitusjohtajaksi.

Destian hallitus on nimittänyt diplomi-insinööri, eMBA Tero Kiviniemen, s. 1971, Destia Group Oyj:n toimitusjohtajaksi. Kiviniemi aloittaa tehtävässään kesällä, viimeistään 1.7.2018.

Tero Kiviniemi siirtyy Destiaan YIT:n varatoimitusjohtajan tehtävästä. Kiviniemi on vuodesta 2014 toiminut toimitilat- ja infratoimialan johtajana YIT:ssä, jonka palveluksessa hän on ollut vuodesta 1996.

Kiviniemi toimii hallituksen puheenjohtajana Keskinäisessä eläkevakuutusyhtiössä Eterassa sekä Rakennuspoolissa ja hän on myös ollut useamman vuoden ajan sekä Rakennusteollisuuden että Elinkeinoelämän keskusliiton hallitusten jäsen.

”Tero Kiviniemellä on vahva asiakaslähtöinen infrarakentamisen osaaminen ja näytöt liiketoiminnan menestyksekkäästä johtamisesta. Kiviniemen laajat yhteistyöverkostot sekä rakennusalalla että laajemmin elinkeinoelämässä ovat hyödyksi Destian liiketoiminnan kannattavassa kasvattamisessa. Tero Kiviniemi tuo Destiaan uudenlaista johtajuutta sekä vankan osaamisen infrarakentamisen toimialalta. Osallistava johtaminen on edellytyksenä sille, että saamme kaiken yhtiössä olevan korkeatasoisen osaamisen hyödynnettyä. Olen vakuuttunut siitä, että Kiviniemi on paras mahdollinen henkilö luotsaamaan Destian seuraavaan kehitysvaiheeseen,” sanoo Destian hallituksen puheenjohtaja Arto Räty.

”Kiviniemi tulee jatkamaan vt. toimitusjohtaja Arto Pohjosen käynnistämiä kehitystoimenpiteitä sekä yhdessä tekemisen ja asiakaslähtöisen yrityskulttuurin luomista. Luotamme, että Kiviniemen johdolla Destian tulos ja kannattavuus paranevat merkittävästi,” kertoo Destian omistajan Ahlström Capitalin toimitusjohtaja ja Destian hallituksen varapuheenjohtaja Hans Sohlström.

”Uskon, että Destialla on kaikki edellytykset olla infra-alan kiistaton ykkönen, ja lähden intoa täynnä johtamaan yhtiötä uuteen vaiheeseen. Destiassa on erittäin vahva ja laaja infra-alan osaaminen, ja se on pitkällä digitaalisessa kehityksessä. Yhdessä destialaisten kanssa tulemme kehittämään yhtiötä, jonka menestyksen takana ovat lopulta ihmiset ja yrityskulttuuri,” toteaa Tero Kiviniemi.

7.8.2017 alkaen väliaikaisena toimitusjohtajana toiminut Destian hallituksen jäsen Arto Pohjonen jatkaa tässä tehtävässä siihen saakka, kunnes Kiviniemi aloittaa toimitusjohtajana.

YIT:ssä väliaikaisia johtajajärjestelyjä

YIT tiedotti maanantaiaamuna, että varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi on ilmoittanut eroavansa yhtiön palveluksesta. YIT:n hallitus on nimittänyt talousjohtaja Esa Neuvosen toimitusjohtajan sijaiseksi ja Timo Lehmuksen Toimitilat ja infra -toimialan johtajaksi YIT:n ja Lemminkäisen sulautumisen täytäntöönpanoon saakka. Molemmat nimitykset astuvat voimaan 9.10.2017.

”Tero Kiviniemellä on ollut merkittävä rooli vahvan YIT:läisen kulttuurin luomisessa ja erilaisissa linjavastuullisissa tehtävissä pitkän YIT-uran aikana. Haluan kiittää Kiviniemeä hänen merkittävästä panoksestaan yhtiön hyväksi kuluneina vuosina”, toimitusjohtaja Kari Kauniskangas toteaa.

Toimituksellista taustaa johtajavaihdokselle:

Elokuussa Destian omistaja Ahlström Capital ilmoitti, että ei ole tyytyväinen yhtiön tulos- ja kannattavuuskehitykseen. Yhtiön hallitus ja toimitusjohtaja Hannu Leinonen sopivat, että Leinonen jätti tehtävänsä 7.8.2017.

Sisäpiirilähteet kertovat, että Leinonen teki erinomaista työtä saneeratessaan entistä valtionyhtiötä markkinatalouteen. Pääomasijoittajan kanssa hänellä tuli kuitenkin strategisia näkemyseroja, koska sijoittaja vaati kasvua ja parempaa tulosta, mikä kovasti kilpaillussa infraurakoinnissa on helpommin sanottu kuin tehty. Näitä sijoittajatavoitteita toteuttamaan haluttiin siten toisenlainen vetäjä.

Perinteisesti Destian ja sitä edeltäneen tieliikelaitoksen johtajat ovat tulleet yhtä poikkeusta lukuun ottamatta YIT:stä. Kiviniemi sopii kielitaitoisena ja erinomaisena esiintyjänä ja infrarakentamisen perin pohjin tuntevana hyvin tuolle paikalle.

Tällä kertaa taustalla oli myös YIT:n yhdistyminen Lemminkäisen kanssa. Kaikkia keskeisiä johtajapaikkoja ei voi miehittää YIT:läisillä sen jälkeen, kun Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm ilmoitti eroavansa yhdistymisen toteutuessa. Harri Kailasalo on viimeisiä vanhan kaartin rakentamisjohtajia voimakkaasti uudelleenorganisoidussa Lemminkäisessä. Hän on tehnyt infraurakoinnissa hyvää tulosta.

Kilpailuvirasto otti aikalisän käsitellessään YIT:n ja Lemminkäisen yhdistymistä.  Infraurakoinnissa uusi yhtiö tulee olemaan vahva, mutta vain teiden hoitourakoissa markkinat keskittyvät olennaisesti. Niissä Destia on markkinajohtaja ja YIT ja Lemminkäinen kaksi muuta merkittävää tekijää.

Myös elinkaariurakoissa tarjoajakenttä supistuu, sillä nämä hankkeet ovat jo nyt olleet muutamien suurten jakamia. Lemminkäinen ja YIT ovat mukana esimerkiksi koulujen elinkaariurakoissa. Keskisuuret rakennusliikkeet ja jopa Skanska ovat suhtautuneet varauksella elinkaariurakan pitkiin vastuisiin.

Asfalttipuolella Lemminkäinen on ylivoimainen markkinajohtaja, eikä YIT ole ollut tällä alalla mukana enää sen jälkeen, kun 1990-luvun lopulla myi Valtatien Lemminkäisen tanskalaisille kilpailijoille. Silti markkinahuhut ovat kertoneet, että asfalttipuoli voitaisiin tarvittaessa myydä vaikkapa Destialle.

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tero Kiviniemi YIT:stä Destian toimitusjohtajaksi”

  1. Eiköhän Leinosen lähdön syyt olleet 50 vuoden takaa ollut johtamistyyli ihmisiä pelottelemalla eikä mikään ”strateginen erimielisyys”. Tulostaso oli koko Leinosen johtamisen ajan susihuono ja tulosta tehtiin jok’ikinen vuosi omaisuuseriä myymällä. Niitä riitti, kun Destian huomenlahjat yksityistämisvaiheessa olivat niin mittavat.

  2. Nyt YIT:stä lähtee todella pätevä kaveri. Hän on niitä Reino Hanhisen aikanaan tarkalla silmällä valitsemia avainpelaajia. Harmin paikka.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat