Rakennusalan yritysten suhdannetilanne Pirkanmaalla on pysynyt vahvana ja vahvistunut edelleen. Suhdanneodotukset ovat positiiviset, mutta laskeneet selvästi viime vuoden huippulukemista, kertoi Forecon Pirkanmaan rakennuspäivässä.

Rakentaminen jatkuu vilkkaana Pirkanmaalla – suhdanneodotukset kuitenkin heikentyneet

Rakennusalan yritysten suhdannetilanne Pirkanmaalla on pysynyt vahvana ja
vahvistunut edelleen. Suhdanneodotukset ovat positiiviset, mutta
laskeneet selvästi viime vuoden huippulukemista, kertoi Forecon Pirkanmaan rakennuspäivässä.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Foreconin tekemän Pirkanmaan rakennusbarometrin mukaan rakentamisen määrä kasvaa Pirkanmaalla tänä vuonna 4 prosenttia. Kasvu on hieman vahvempaa kuin vuosi sitten ennakoitiin.

Ensi vuonna rakentamisen määrä kääntyy parin prosentin laskuun – uudistalonrakentaminen supistuu, mutta infrarakentaminen kasvaa.

Asuntorakentamisen kova kasvu on tullut kerrostaloista. Keskeinen tekijä asuntorakentamisen kasvussa on lisääntynyt kiinnostus asuntosijoittamiseen eli sijoitusasuntojen kauppa on käynyt hyvin. Kuluttajien luottamus on kohentunut, mutta asunnon ostoaikeet ovat pysyneet matalalla Pirkanmaallakin. Vanhojen asuntojen kauppa on kasvanut maltillisesti, uusien asuntojen kauppa selvästi enemmän.  Kuluttajakaupassa tärkeä ostajaryhmä on seniorikansalaiset.

Laskua odotetaan ensi vuodelle

Kerrostalorakentamisen kasvu on hidastumassa ja kääntyy ensi vuonna laskuun. Uusien asuntojen aloitusmäärä pysyy viimevuotisella tasolla, kun Pirkanmaalla käynnistetään tänä vuonna 4 100 uuden asunnon rakentaminen. Asuntorakentaminen on painottunut maakunnan sisällä entistä enemmän Tampereelle. Uusien asuntojen aloitukset kasvavat tänä vuonna Tampereella, mutta vähenevät seutukunnissa.

Taustalla on muun muassa Tampereen väestönkasvun kiihtyminen. Pelkästään keskustaan muuttaa väestöennusteen mukaan tuhat uutta asukasta joka vuosi.

Tänä vuonna kerrostaloaloitusten kovin kasvu on kohdistunut pääkaupunkiseudulle, Turkuun ja Ouluun, muiden kasvukeskusten kasvu on ollut maltillisempaa tai aloitusten määrä on laskenut. Pientalorakentamisen määrä on historiallisen alhaalla, mutta talouden kasvu ja kuluttajien luottamuksen kasvu ovat lisänneet hieman pientalorakentamista.

Ensi vuonna Pirkanmaalla aloitetaan noin 3700 uuden asunnon rakentaminen. Pientalorakentamisen lievä kasvu jatkuu ensi vuonnakin.

Toimitilarakentaminen kääntyi vahvaan kasvuun viime vuonna ja kasvu jatkuu vielä tänä vuonna. Toimitilarakentamisen aloitukset nousivat korkealle ja suurten, pitkäaikaisten hankkeiden rakentaminen on aktiivista. Ensi vuonna toimitilarakentamisen määrä supistuu useiden hankkeiden valmistumisen myötä, mutta uusien suurten hankkeiden käynnistyminen Tampereella pitää toimitilarakentamisen määrän jatkossakin hyvällä tasolla.

Teollisuus- ja varastorakennuksia on aloitettu kasvavasti Pirkanmaalla.

Korjausrakentamisen kasvu jatkuu Pirkanmaalla. Asuntoyhtiöiden korjauksia on paljon, kun 1970-luvulla rakennettujen talojen suuri määrä on tullut korjausikään. Pientalojen korjaaminen on ollut tänä vuonna vaisua, mutta sen ennakoidaan virkistyvän ensi vuonna.

Infrarakentamisen määrä on korkealla tasolla ja kasvaa edelleen vahvasti tänä ja ensi vuonna. Määrän pitävät korkealla mm. raitiotie, suuret jätehuoltoinvestoinnit, kansi-areenan pohjatyöt sekä kunnallistekniikan rakentaminen. Tiukka taloustilanne ja investointirajoitukset vaikuttavat negatiivisesti infrarakentamiseen, mutta vuosina 2017 ja 2018 infrainvestoinnit kuitenkin kasvavat Pirkanmaalla useiden suurten hankkeiden takia.

Erittäin hyvä suhdannetilanne vahvistui – entä jatko?

Suhdannetilanne Pirkanmaan rakennus- ja kiinteistöalan yrityksissä oli lokakuussa 2017 hyvä kaikilla toimialoilla. Suhdannetilanne oli parantunut odotusten mukaisesti ja noussut lähes edellisen huipun (vuoden 2006) tasolle.

Työvoiman määrän yritykset arvioivat kasvavan tänä vuonna 8 prosenttia.

Pirkanmaalla suhdannetilanne on lähes yhtä hyvä kuin huippuvuonna 2006, mutta odotukset ovat jo heikentyneet.

Suhdanneodotukset rakennusalan yrityksissä ovat barometrikyselyn mukaan edelleen positiiviset, mutta laskeneet selvästi viime vuoden huippulukemista. Tilanteen paranemista odottaa reilu 20 prosenttia vastaajista. Heikkenemistä ennakoi noin 10 prosenttia yrityksistä. Matalammista suhdanneodotuksista huolimatta yritykset ennakoivat liikevaihdon kasvavan ensi vuonna samoin henkilöstömäärän.

Parhaat näkymät ensi vuodelle ovat tuoteteollisuudessa ja kiinteistöalalla.

Ongelma-alueikseen kyselyyn vastanneet yritykset kokivat hintakilpailun ja työvoiman saatavuuden. Työvoiman saatavuus koetaan ongelmaksi, mutta ainakin tähän saakka työvoiman määrä on kasvanut hyvin ja yritysten arvioiden mukaisesti.

Kriittinen näkemys ennustamiseen

Seppo Mölsä

Suhdanne-ennusteet ovat vuoden sisällä osoittautuneet pahasti alamitoitetuiksi niin asuntorakentamisen kasvun kuin bkt:n kasvunkin osalta. Sekä Pekka Pajakkala että Rakennusteollisuuden Sami Pakarinen ovat useaan otteeseen joutuneet siirtämään eteenpäin ennusteitaan asuntorakentamisen kasvun taittumisesta tai jopa aloitusten romahduksesta kymmenillä prosenteilla. Samaan aikaan asuntorakentamisen  aloitusten määrä on vain kiihtynyt. Yhtiölainojen tuoma velkaharha on tavallaan sekoittanut ostajien pään ja yllättänyt ennustajat.

Ensimmäisiä heikkoja signaaleja taitteesta on näkyvissä vasta USA:ssa ja Ruotsissa ja Rakennuslehden perjantaina ilmestyvän katsauksen mukaan myös pääkaupunkiseudulla, jossa tuotantomäärät ovat olleet huippukorkeat, jopa yli vuoden 2008 tason ainakin kappaleissa mitattuna. Valmistuvien asuntojen määrän ennakoidaan pääkaupunkiseudulla jopa yli kaksinkertaistuvan vuodesta 2015 vuoteen 2019, jos nykyinen meno jatkuu.

Mutta jatkuuko se?

Jo vuosi sitten Forecon oli hyvin pessimistinen. Ennuste lähti siitä, että asuntorakentaminen oli kestämättömän korkealla tasolla ja oli pitkälti sijoittajavetoista.

”Tampereella rakentamisen aloitusten huippu on jo saavutettu”, Forecon ennusti vuosi sitten PIRA.n tilaisuudessa. Toimitusjohtaja Markku Riihimäki Foreconista arvioi, että asuntorakentamisen kovin buumi saattaa taittua varsinkin Tampereella jo vuoden 2017 aikana.

Monen muun tavoin Forecon luotti ennustelaitosten arvioihin, että Suomen bk:n kasvu olisi taittumassa. Todellisuudessa kasvu on ylittänyt kaikkein optimistisimmatkin ennusteet.

Asuntojen sijoittavetoisen kysynnän jatkuminenkin on ollut yllätys. Hallitus jopa kiihdytti sitä siirtämällä opiskelijat yleisen asumistuen piiriin ja perumalla aikeensa laittaa leikkuri miniasuntojen neliövuokrien tukiin. Pienasuntoihin sijoittavat ottivat molemmat uutiset innolla vastaan.

Viime vuosina tavallinen kadunmieskin on saattanut ostaa sijoitusyksiön ja välissä on huseerannut spekulantteja, jotka ovat haalineet uusista taloista heti kaikki yksiöt. Kansainväliset sijoittajat sen sijaan ovat jo vähentäneet asuntosijoitusten painoa salkuissaan.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentaminen jatkuu vilkkaana Pirkanmaalla – suhdanneodotukset kuitenkin heikentyneet”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi