Kokeile kuukausi maksutta

Satojen miljoonien eurojen jättikauppa ei nosta Toivasen perhettä eniten ansainneiden listan kärkeen – Julkiset tiedot eivät kerro koko totuutta rikastuneista

Maarit Toivanen.Koivisto ja Keskon toimitusjohtaja Mikko Helander tammikuussa 2016 tilaisuudessa, jossa kerrottiin, että Kesko ostaa Onnisen. Kuva: Markus Jokela / HS

Keskiviikkona media täyttyy menestystarinoista, kun verotiedot julkaistaan. Monet viime vuoden eniten ansainneista ihmisistä ovat yrittäjiä, jotka ovat myyneet pitkään rakentamansa yrityksen.

Tulolistaa tutkiessa pitää kuitenkin huomioida, että se antaa vain osittaisen kuvan viime vuoden suurista yrityskaupoista. Julkisissa verotiedoissa näkyvät vain verotettavat ansio- ja pääomatulot – eivät kaikki ihmisten ansaitsemat tulot.

Itse asiassa vuoden suurimpien myyntivoittojen taustalla on usein eri ihmisiä kuin ne yrittäjät, jotka tulolistoille nousevat.

Yksi viime vuoden suurista yrityskaupoista tapahtui jo tammikuussa 2016, kun kauppayhtiö Kesko osti sähkö- ja lvi-alan tarvikkeita myyvän Onnisen 369 miljoonan euron käteiskaupalla.

Onninen on Toivasen suvun perheyhtiö. Suomalaisten perheyritysten historiasta ei montaa vastaavansuuruista kauppaa löydy.

Onnisen osakkeet eivät kuitenkaan olleet suvun jäsenten vaan suvun omaisuudenhoitoyhtiö Onvest oy:n omaisuutta. Näin kauppahinta meni holding-yhtiö Onvest oy:lle eikä suoraan sen omistajille. Myyntivoitto ei näy heidän verotuksessaan ennen kuin varat mahdollisesti tuloutetaan heille henkilökohtaisesti.

Toivasen suku ilmoitti lokakuussa Onvest oy:n purkautumisesta niin, että liiketoiminta jaetaan kahteen uuteen yhtiöön. Järjestelyssä Maarit Toivanen-Koivisto lapsineen omistaa toisen perustettavan yhtiön sekä Marja Toivanen ja Maria Toivanen-Warras toisen perustettavan yhtiön.

Suurten varallisuuksien hoidossa on tyypillistä, että niitä hallitaan osakeyhtiöiden kautta. Syynä on se, että yhtiöiden saamat osinkotulot ovat verovapaata tuloa elinkeinoverolain mukaisin perustein. Yhtiöiden omistusta voi käyttää tehokkaasti myös perintöverosuunnittelun välineenä.

Näistä yhtiöistä nostetaan osinkoa usein huojennettujen osinkojen enimmäismäärän verran, jos yhtiön omat pääomat sen sallivat.

Pörssiin listaamattomissa, riittävän vauraissa yhtiöistä saa nostaa vuosittain osakasta kohden 150 000 euroa noin 11 550 euron verotuksella. Se tarkoittaa noin 7,7 prosentin veroastetta.

Loput varat jätetään usein yhtiöön kasvamaan.

Jos sukuyhtiöiden omistajat omistaisivat myytävän yhtiönsä suoraan, he joutuisivat maksamaan yhtiön myynnistä luovutusvoittoveroa.

Holding-yhtiön omistajan verotuksessa näkyy verotettavaa tuloa vasta, kun holding-yhtiöstä nostetaan varoja tai kyseisiä osakkeita myydään. Tällöin voi myös halutessaan harrastaa kansainvälistä verosuunnittelua, esimerkiksi muuttamalla pysyvästi kevyemmän verotuksen valtioon, jossa verosopimuksen mukaan luovutusvoittojen verotusoikeus on asuinvaltiolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Satojen miljoonien eurojen jättikauppa ei nosta Toivasen perhettä eniten ansainneiden listan kärkeen – Julkiset tiedot eivät kerro koko totuutta rikastuneista”

  1. Listaamattomien yritysten osingoista näkyy vain osa eli se mikä menee pääomatuloksi.
    ”Jaetusta osingosta 25 % on veronalaista pääomatuloa ja 75 % verotonta tuloa 150 000 euroon saakka, jos jaettu osinko on enintään 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta.”
    Eli jos maksaa maksimin (optimoidun) 150 000€ niin verokalenterissa näkyy vain 37500€

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat