Kokeile kuukausi maksutta

Vuoden Rakennusmestari ja Nuori Rakennusmestari on valittu

Vuoden 2017 Rakennusmestari ja Nuori Rakennusmestari on valittu.

Arkta osti lokakuussa rakennusliike Reposen. Kuvassa Reposen tekninen johtaja Hannu Saari (vas.), Reposen hankintainsinööri Paula Airaksela, Reposen toimitusjohtaja Mika Airaksela sekä oikealla Arktan hallituksen puheenjohtaja, Vuoden Rakennusmestariksi valittu rakennusneuvos Esa Kiiveri. Kuva: Arkta

Valtakunnallisen Vuoden Rakennusmestari 2017 -tittelin sai rakennusneuvos Esa Kiiveri. Nuoreksi Rakennusmestariksi valittiin Tatu Hotokka Helsingistä. Palkinnot jaettiin RKL:n liittokokouksessa Oulussa sunnuntaina 19.11.

Palkintolautakunnan mukaan Kiiveri on vahvasti ja ansiokkaasti mukana alueen elinkeinoelämän kehittämisessä. Kiiverin perustama perheyhtiö Arkta-konserni on iso ja merkittävä työllistäjä Tampereen seudulla.

Tasavallan presidentti myönsi Kiiverille rakennusneuvoksen arvonimen tämän vuoden maaliskuussa.

Kiiveri perusti Arkta oy:n 1988, jonka ympärille hän on määrätietoisella ja suunnitelmallisella työllä rakentanut perustajaurakoinnin ja rakentamisen eri tehtäviä hoitavan Arkta-konsernin (Arkta Oy, Arkta Rakennuttajat Oy ja Rakennustoimisto Arkta Oy – jäljempänä Arkta). Yritysryppääseen kuuluu myös kiinteistösijoittamiseen ja vuokraustoimintaan keskittyvä Arkta Kiinteistöt-konserni.

Lokakuussa Arkta laajensi  toimintojaan pääkaupunkiseudulle, kun se osti Rakennusliike Reposen sekä sen sisaryhtiön LS Laatuseinän ja tytäryhtiö Laatutilin.

Mestarin pätevyys antaa yrittämiselle laajat mahdollisuudet

Palkintolautakunnan mukaan Kiiverin arvojen ja periaatteiden mukaisesti Arkta on koko toimintansa ajan hoitanut yhteiskunnalliset ja työntekijöihin kohdistuvat velvoitteensa esimerkillisesti sekä tukenut merkittävin lahjoituksin esimerkiksi talonrakennusalan opiskelijoita.

Hän on johtanut yritystensä liiketoimintaa rakennusteollisuuden suurissakin suhdannevaihteluissa menestyksellisesti pian kolme vuosikymmentä. Kiiveri on toiminnallaan työtehtävissä, luottamustoimissa ja järjestötoiminnassa saanut kanssaihmisten luottamuksen.

”Olin ensi alkuun vieraalla töissä, ja jo 22 vuotiaana toimin vastaavana mestarina. Sivutöinä tein lisätöitä verokirjalla vajaa kymmenen vuotta, mutta verottaja ei hyväksynyt työhön liittyviä vähennyksiä. Päätin perustaa kolmikymppisenä oman yrityksen”, Kiiveri muistelee yrityksen syntymistä.

Kiiverin mukaan päätöstä ei ole tarvinnut katua. Yrittäjän taival on ollut antoisa ja ammatillisesti kehittävä. Menestyksekäs yrittäjä arvostaa mestarin ammattikuntaa ja rakennusmestaritutkinnon suomaa ammatillista mahdollisuutta.

”Mestarin pätevyys antaa yrittämiselle laajat mahdollisuudet ja oikeuden toimia työmailla monipuolisesti erilaisissa tehtävissä.”

Palkintolautakunta arvosti korkealle Vuoden Rakennusmestarin halua vaikuttaa ja edistää yhteisiä asioita. ”Olen kokenut luottamustoimet mahdollisuutena oppimiseen. Kun antaa, niin saa”, Kiiveri pohtii vapaaehtoistoiminnan merkitystä.

Vuoden Rakennusmestariksi valinta lämmitti kokeneen rakentajan sydäntä.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. Isäni, joka aikanaan toimi urakkaporukan kymppinä, on ollut minulle aina suuri esikuva. Isän tarinat työmaista ja sen värikkäistä mestareista antoivat vahvan suunnan omalle ammatinvalinnalleni. Arvostan mestareita ja heidän työtään suuresti”, Kiiveri kiittää.

Nuori mestari valittiin kahdeksannen kerran

RKL:n Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri AMK 2017 valintaan vaikuttivat erityisesti nuoren rakennusmestarin rikas työkokemus ja vaativat hankkeet.

Tatu Hotokka on palkintolautakunnan mukaan oiva osoitus siitä, että nuori ja halukas mestari pääse eteenpäin urallaan. Nuori mestari on koko ajan saanut enemmän ja enemmän vastuuta työnantajiltaan. Tällä hetkellä hän työskentelee YIT Rakennuksen palveluksessa.

Nuoresta iästään huolimatta Vuoden Nuori Rakennusmestari toimii tammikuusta 2018 alkaen vastaavana mestarina uuden Pasilan viereen rakennettavassa Asemahotellissa. Työmaa on osa Tripla -hanketta, uudiskohteessa on 430 hotellihuonetta oheistoimintoineen. Kohteen pinta-ala on 20 254 neliömetriä.

”Vastuu on kasvanut koko ajan pikku hiljaa. Arvostan kovasti, että olen saanut työskennellä vanhemman ja kokeneemman mestarin työparina. Koko työuran ajan minulla on ollut niin työkavereiden kuin johtajienkin tuki ja luottamus omalle tekemiselle”, Hotokka pohtii työuraansa.

Hotokka valmistui 2013 rakennusmestariksi Hämeenlinnan Ammattikorkeakoulusta ja liittyi samana vuonna Helsingin Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n varsinaiseksi jäseneksi. Hän on ollut alusta alkaen aktiivinen yhdistyksen jäsen osallistuen paikalliseen nuorten toimintaan innokkaasti.

Nuori rakennusmestari oli jo opiskelija-aikana aktiivinen toimija järjestötyössä; Hotokka liittyi heti opintojen alussa RKL:n opiskelijajäseneksi, ja hän vaikutti tapahtumien sisältöihin innokkaasti verkottuen samalla samanikäisten rakennusmestariopiskelijoiden kanssa.

Tuoreella Vuoden Mestarilla on selkeä viesti nuorille valmistuville mestareille.

”Opiskeluaikana kannattaa olla aktiivinen RKL:n nuorten toiminnassa. Sitä kautta saa luotua mahtavan verkoston, josta on työelämässä hyötyä todella paljon”, Hotokka vakuuttaa.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus haettaessa palkintoa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö. Palkinto jaetaan tänä vuonna kahdeksatta kertaa.

 

 

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vuoden Rakennusmestari ja Nuori Rakennusmestari on valittu”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat