Helsingin suuren katutyömaan louhinnat kuukausikaupalla myöhässä

Mechelininkadun louhintatyöt esimerkiksi Kesäkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun välissä jatkuvat edelleen. Samoin Nordenskiöldinaukion läheiset louhintatyöt viimeistellään joulu–tammikuussa, kun niiden olisi pitänyt aikataulun mukaan päättyä syyskuussa.

Työmaan sijainti asuinalueella tarkoittaa sitä, että louhinnoissa edetään hitaasti. Silti katutöissä on paljon tehostamisenkin varaa sujuvoittamalla yhteistyötä. Kuva: Juha-Pekka Laitinen / HS

Helsingin suurimpiin tietyömaihin lukeutuvan Mechelininkadun louhintatyöt ovat roimasti myöhässä. Louhintatyöt esimerkiksi Kesäkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun välissä jatkuvat tammi–helmikuulle, kun projektin verkkosivujen mukaan ne ovat jo päättyneet.

Samoin Nordenskiöldinaukion läheiset louhintatyöt viimeistellään joulu–tammikuussa, kun niiden olisi pitänyt aikataulun mukaan päättyä syyskuussa.

Ongelmaksi on muodostunut se, että alueella on enemmän kalliota ja lohkareita kuin hankkeen suunnittelussa arvioitiin. Tämä tarkoittaa, että uutta putkistoa varten kalliota on louhittava ennakoitua enemmän.

Myöhästymiset eivät kuitenkaan vaikuta katuremontin kokonaisaikatauluun, tuotantopäällikkö Eila Hägg Helsingin kaupungin rakennuspalvelu Starasta kertoo. Kaikki työt saadaan Staran mukaan tehtyä vuoden 2018 loppuun mennessä, kuten aiemmin on kerrottu.

Työmaan sijainti asutusalueella Töölössä tarkoittaa Häggin mukaan, että louhinnoissa edetään hitaasti.

”Alueen mukaisesti toimimme varovaisesti, mikä tekee työstä hitaampaa ja vaikuttaa seuraaviin töihin.”

Pintatyöt, eli esimerkiksi asfaltointi, siirtyvät siis talven yli toukokuulle. Alkuperäisen suunnitelman mukaan asfaltoinnin pitäisi olla tänä vuonna valmis kokonaan Hesperian puiston pohjoispuolella.

Häggin mukaan Stara tiedottaa alueen asukkaita yöllä tapahtuvista louhinta- ja räjäytystöistä naapurustossa jaetuilla tiedotteilla ja Facebookin Mechelininkatu-sivulla. Erikseen työvaiheiden myöhästymisistä ei ole kerrottu, koska hanke on Häggin mukaan kokonaisaikataulussa.

”Se on nähtävissä alueella, että työt jatkuvat.”

Verkkosivujen vanhentuneet aikataulut tullaan Häggin mukaan muuttamaan viestinnän kanssa.

16 miljoonan peruskorjaus

Mechelininkadun rakennustyöt ovat nyt noin puolessavälissä. Kadun peruskorjauksen myötä paikalta on kaadettu kaikki 1930-luvulta peräisin olevat lehmukset, ja uusien taimien istutus on alkanut.

Peruskorjausurakan kokonaishinta on kaupungin mukaan noin 16 miljoonaa euroa. Sen myötä kaikki maan alla kulkevat viemäriputket ja kaukolämpöputket korvataan uusilla, minkä lisäksi raitiokiskot uusitaan. Kaupungin mukaan puut tuskin olisivat selvinneet hengissä peruskorjauksesta, ja osa niistä oli huonokuntoisia.

Marraskuussa kadunpätkällä alkoi uusien taimien istutus. Uudet taimet ovat Ruotsista, ja niiden mitta vaihtelee. Kaupungin mukaan puut istutetaan mahdollisimman kookkaina, noin 7–8-metrisinä, mutta osa on lyhyempiä. Syynä on Helsingin mukaan vähäinen maanalainen tila.

Aivan kaikki suunnitellut taimet eivät vielä ole paikoillaan kallioesiintymien takia.

Puiden kaadot ovat aiheuttaneet naapurustossa voimakkaita tunteita. Puiden ja kantojen luokse tuotiin tammikuussa hautakynttilöitä ikään kuin onnettomuuspaikalle. Toisaalta kaupunki esitteli huonokuntoisia puita kaatojen jälkeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin suuren katutyömaan louhinnat kuukausikaupalla myöhässä”

Vastaa