Olympiastadionin korjaushanke nielee valtavan määrän betonia

Helsingin Olympiastadionin korjaushankkeessa käytettävä betonimäärä vastaa keskikokoisen valmisbetonitehtaan vuosituotantoa.

Stadionin sisäpuolella kentän tilanne juuri ennen joulunpyhiä. Valettujen juoksuratojen alle sijoittuu huoltotiloja ja esimerkiksi 400 metrin juoksurata.

Koko hankkeen arvioitu betonimäärä on yhteensä noin 33 500 kuutiota. Joulunpyhiin mennessä uudisrakentamisen kohteisiin on valettu reilut 9 200 kuutiota.

Korjausrakentamisen puolella manttelivaluja on tehty 1 400 kuution verran. Yksittäisiä valukertoja on ollut noin 250-300 kappaletta, joista suurin osa itsetiivistyvällä IT-massalla.

Ruduksen Etelä-Suomen valmisbetonin ja kiviaineksen liiketoimintajohtaja Mikko Vasama kertoo, että pienien valukertojen määrä on suuri, jotta saadaan aikaan siistiä pintaa.

”Nämä valut ovat samaa luokkaa ja verrattavissa esimerkiksi Kehä III:n siltavaluihin”, Vasama kertoo.

Mittavat uudisvalut

Esimerkiksi marraskuussa saatiin valmiiksi kaksi merkittävää uudisalueiden valua. Silloin tehtiin liikunta- ja tapahtumakeskuksen sekä logistiikkakeskuksen betonointityöt. Mittavia urakoita uurastettiin myös ilta- ja yöaikaan.

Töitä johtivat espanjalaiset ja portugalilaiset järjestelmämuotin käyttämiseen erikoistuneet asiantuntijat, jotka olivat mukana myös esimerkiksi Länsimetron urakassa.

Esimerkiksi Urheilumuseon kupeeseen, stadionin länsisivulle nousevan liikunta- ja tapahtumakeskuksen ensimmäisen holvikannen betonointitöissä betonia tarvittiin 1 200 kuutiota, joka vastaa noin 50 omakotitalon rakentamiseen tarvittavaa betonimäärää.

Betonia tuotiin paikalle 120-130 betoniautolla. Työt tehtiin kahdella pumpulla, jotka olivat suurimpia Suomessa käytettäviä. Autoja varten työmaalle johtava ajotie levennettiin kalliolouhinnan avulla kahden betoniauton mentäväksi, jotta autojen ei tarvinnut turhaan peruutella pimeässä.

Tiukan paikan logistiikkakeskus

Stadionin pohjoispäätyyn rakennettavan logistiikkakeskuksen kansivalujen suurin yksittäinen valu oli 1 691 kuutiota.

”Valutahti oli noin 80 kuutiota tunnissa ja valu tehtiin neljällä pumpulla”, Vasama kertoo.

Betonitoimitukset tehtiin Ruduksen neljältä pääkaupunkiseudulla sijaitsevalta  tehtaalta eli Roihupellosta, Jätkäsaaresta, Konalasta sekä pieniä määriä Vantaan Tuupakasta.

”Ydinkaupungin sisällä sijaitsevan stadionin logistiikka oli haastavaa. Annoimme kuskeille tarkat ajoreitit karttojen kanssa. Suunnitteleminen oli avainasemassa. Pidimme kuskeille infokokouksia tilaajan kanssa etukäteen. Lisäksi työmaalla oli käytössä Ruduksen kehittämä Mobile job site -sovellus valujen ja tilausten seurantaan.”

Logistiikkakeskuksen toisen vaiheen holvikannen betonointi oli reilun 1 100 kuution urakka. Se tehtiin liikuntakeskuksen urakan tavoin noin vuorokauden mittaisena yhtäjaksoisena betonointityönä. Betoniautoja tarvittiin yhteensä noin 140.

Työvaihe oli vaativa, sillä esimerkiksi pumppujen sijoittelu vaati erityisen huolellista suunnittelua paikan ahtauden vuoksi. Viimeistelytöineen urakka kesti noin 20 tuntia.

Logistiikkakeskus palvelee valmistuessaan logistiikka-, varasto- ja teknisenä tilana ja sitä käyttävät esimerkiksi tapahtumien aikana median lähetysautot sekä konserttien suurkalusto. Kellariin sijoitetaan myös esimerkiksi ravintoloiden kylmäkontit ja kiinteistön jätekontit. Tilat sijaitsevat maan alla.

Alueelta on suorat yhteydet maantasoon ja kentälle myös tapahtumien aikana. Logistiikkakellariin tulee oma ajoramppi Pohjoiselta Stadiontieltä, jonka kautta kulkevat myös artistien ja urheilijoiden ajoneuvot. Maanalaisia tunneleita pitkin henkilökunnalla, urheilijoilla ja esiintyvillä tähdillä on nopeat yhteydet Olympiastadionin eri osiin

 

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Olympiastadionin korjaushanke nielee valtavan määrän betonia”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat