Syyttäjä on tuominnut sakkorangaistuksen Savossa toimivan putkiasennusfirman omistajalle työtapaturman ilmoittamatta jättämisestä.

Putkifirman omistajajohtaja jätti ilmoittamatta työtapaturman

Syyttäjä on tuominnut sakkorangaistuksen Savossa toimivan putkiasennusfirman omistajalle työtapaturman ilmoittamatta jättämisestä.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Firman työntekijä oli viime heinäkuussa mennyt putkiasennustöihin Varkaudessa olleeseen työkohteeseen. Työntekijä oli työmaalla ollessaan pudonnut tikkailta ja loukkaantunut. Hänen esimiehenään toiminut yhtiön edustaja oli ilmoittanut tapaturmasta vakuutusyhtiölle, mutta ei poliisille eikä työsuojeluviranomaiselle. Vakuutusyhtiölle ilmoittaminen ei riitä, koska poliisi ja työsuojeluviranomainen eivät saa työtapaturmien sattumisesta tietoa vakuutusyhtiöiltä.

Ilmoituksen tekemättä jättänyt kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies sai 10 päiväsakkoa, josta hänelle tulee hänen tuloillaan maksettavaa 170 euroa. Mies sai sakkopäätöksen tiedokseen ennen vuodenvaihdetta 29.12.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa Itä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteessa, että työnantajalla on lain mukaan velvollisuus ilmoittaa poliisille ja työsuojeluviranomaiselle kaikista työtapaturmista, joiden seurauksena työntekijälle on aiheutunut kuolema tai vaikea vamma. Vaikeina vammoina tarkoitetaan lain mukaan sellaisia vammoja, jotka suurella todennäköisyydellä jäävät pysyviksi ja vaikeuttavat ihmisen normaaleja toimintoja. Tällainen normaaleja toimintoja haittaava vamma on pienimmillään esimerkiksi sormen vaurioituminen niin, että se jää jäykäksi.

Työnantajalle on säädetty velvollisuus tehdä tapaturmista ilmoitus poliisille ja työsuojeluviranomaiselle viivytyksettä tapaturman satuttua. Tämän tarkoituksena on se, että poliisi ja työsuojeluviranomainen pääsevät näkemään tapaturman sattumisolosuhteet tuoreeltaan, jotta tutkinnassa voidaan löytää keinot vastaavien tapaturmien ehkäisemiseksi.

Juttua päivitetty, otsikkoa päivitetty klo 13.55.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Putkifirman omistajajohtaja jätti ilmoittamatta työtapaturman”

  1. Jutussa ei kerrota, minkälaisen vaikean vamman työntekijä sai. Sakko ollee poliisin määräämä. Eikun käräjille vaan arvoituttamaan, oliko vamma vaikea. Poliisi tuskin pystyy vammaa arvoimaan.

    1. Ei nyt vamman laatuja yleensäkään kerrota ja yksilöidä. Eikä siellä käräjillä arvioida vamman laatua vaan ilmoittamatta jättämistä..

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi