Kokeile kuukausi maksutta

Renta hakee kasvua – ”Rakennuskonevuokraus on maraton-laji eikä sadan metrin spurtti”

Vasta vuoden 2016 alussa perustettu konevuokraamo Renta on kasvanut kovaa vauhtia. Kasvutavoitteet ovat yhä kovat, ja tänä vuonna kaavailuissa on laajentua myös kansainvälisille markkinoille.

Yhtiö kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan yli sata prosenttia 45 miljoonaan euroon, ja tänä vuonna tavoitteena on ylittää 60 miljoonaa selvästi. Liikevaihtoa tulee lisää jo sitä kautta, että Renta osti vastikään Suomen Työmaapalvelut oy:n. Pelkästään sen kanssa liikevaihto nousisi tänä vuonna 56 miljoonaan, ja investointiohjelma tuo vielä sen päälle muutaman miljoonan.

Nyt liikevaihto kertyy vielä kokonaan Suomesta, mutta jatkossa sitä on tarkoitus tulla myös ulkomailta. Kansainvälisen laajenemisen myötä lähivuosina pitäisi ylittyä 200 miljoonan euron liikevaihto.

Renta

Rakennusalan yleiskonevuokraamo

  • Perustettu vuonna 2016
  • Liikevaihto 45,3 milj. euroa vuonna 2017
  • Käyttökate 13,8 milj. euroa vuonna 2017
  • Henkilöstömäärä 194
  • Toimipisteiden lukumäärä 25
  • Omistajat: 60 % pääomasijoittaja Intera Partners, 40 % toimiva johto ja avainhenkilöt (yhteensä n. 70 henkeä)
  • Hallituksessa muun muassa Ramirentin entiset konsernijohtajat Erkki Norvio ja Kari Kallio

Ensin Ruotsiin

Renta hakee jo tänä vuonna ostokohdetta lähinnä Ruotsista. Vuonna 2019 suunnitelmissa on ostaa länsinaapurista vielä lisää yrityksiä.

Vaikka Ruotsin asuntomarkkinoilta on kantautunut viime aikoina huonoja uutisia, se ei huoleta toimitusjohtaja Kari Aulasmaata.

”Suhdanteethan elävät. Rakennuskonevuokraus on maraton-laji eikä sadan metrin spurtti. Tähän sitoutuu niin valtavasti pääomaa, että tätä täytyy harjoittaa pitkäjänteisesti. Ruotsi on rakennuskonevuokrauksen osalta tuplamarkkina Suomeen verrattuna, ja jos katsoo syklejä taaksepäin, se on myös vakaampi markkina”, Aulasmaa sanoo.

”Perinteisesti konevuokrauksen markkinoista 15–20 prosenttia on perustunut uudisasuntotuotantoon. Se on meidän vinkkelistämme vain osa kokonaisuutta.”

Kansainvälistymisen toisessa aallossa Renta haluaa merkittäväksi toimijaksi Itämeren alueella eli myös Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. ”Meillä ei ole kuitenkaan mitään markkinaosuustavoitteita tällä alueella.”

Maanlaajuinen verkosto

Pääomasijoittaja Intera Partners perusti Rentan vuoden 2016 alussa ostamalla ja yhdistämällä Telinekympin, konevuokraamo Kehä-Koneen ja työmaakoppien vuokraaja Jasocan.

”Näiden kolmen ensimmäisen kaupan jälkeen alkoi orgaanisen kasvun vaihe, jossa vuokraamot on käytännössä avattu tyhjästä ja luotu maanlaajuinen verkosto.”

Rentalla on nyt 25 toimipistettä eri puolilla Suomea. Yhtiö avaa kevääseen mennessä 4–6 yksikköä lisää kotimaassa. Jo varmat uudet sijaintikaupungit ovat Kajaani, Hämeenlinna ja Porvoo. Lisäksi Tampereella avautuu toinen toimipiste. Seuraaville vuosille on suunnitelmia vielä 3–5 uuden toimipaikan avaamiseksi kotimaassa. Näiden tulevien sijaintipaikkojen joukossa voivat olla projektikohtaisesti muutaman vuoden ajaksi Kemijärvi ja Pyhäjoki.

”Pian olemme saaneet Suomi-verkoston toimimaan. Olemme lähteneet vahvasti liikkeelle rakennusliikeasiakkaista ja nyt laajennamme asiakaspohjaa teollisuuteen. Tulevana kesänä tavoittelemme ensimmäistä kertaa markkinointiviestinnällämme myös kuluttajia.”

Lisää digitalisaatiota

Aulasmaa kuvaa Rentaa yleiskonevuokraamoksi.

”Se tarkoittaa hyvin laajaa tarjoomaa erilaisia koneita ja niihin liittyviä palveluita. Torninostureita ja betonointimuottijärjestelmiä meillä ei kuitenkaan ole.”

Yhtiö panostaa moderniin kalustoon.

”Koneet ja laitteet sisältävät yhä enemmän älyä. Sitä pyrimme myös maksimaalisesti hyödyntämään.”

Digisovellus Renta Easy tuli markkinoille viime kesänä. Se toimii yhtä lailla tietokoneen, tabletin kuin älypuhelimenkin kautta ja niin vuokrauksen kuin kalustonhallinnan välineenä. Sensorit mittaavat asiakkaalle reaaliajassa hänen vuokraamansa kaluston käyttöastetta. Asiakas näkee sovelluksesta jatkuvasti myös koneiden vuokrakustannukset.

”Tulevaisuudessa samat työt tehdään pienemmällä konekannalla, kun ne saadaan pyörimään tehokkaammin.”

Juuri tätä Aulasmaa korostaa konevuokraamon roolina.

”Tehtävämme on tehostaa asiakkaan pääoman käyttöä. Tarpeeton kone työmaalla tarkoittaa meille paineita tarpeettomiin investointeihin.”

Lisää palvelua

Aulasmaan mukaan myös palveluiden merkitys konevuokraamisessa kasvaa, mutta se tapahtuu rinnakkain vuokrattavien koneiden kysynnän kasvun kanssa. Tämä olikin syynä siihen, että Renta osti Suomen Työmaapalvelut. Ostokohteen palveluihin kuuluvat työmaasähköistykseen, olosuhteiden hallintaan ja työmaatiloihin liittyvät suunnittelu-, asennus- ja asiantuntijapalvelut.

”Tänä päivänä on paljon sellaisia tuotteita, joihin liittyy oleellisena osana palveluita, ovat ne sitten työmaan työnaikaista lämmittämistä, sähköistämistä tai yleensäkin olosuhteiden hallintaa mukaan lukien pölynhallinta ja ilmankosteus. Kaikkiin näihin liittyy pääsääntöisesti aina edellytys suunnitelmien laatimiselle ja toteutukselle.”

Aulasmaa huomauttaa, että osin laitteisiin liittyy myös luvanvaraista toimintaa, kuten työmaan sähköistyssuunnitelmien tekemistä.

”Tällaisen osaamisen, kokemuksen ja pätevyyksien synnyttäminen tyhjästä on pitkä tie. Siksi me päädyimme ostamaan Suomen Työmaapalvelut.”

Paljon henkilöstöomistusta

Intera Partners omistaa tällä hetkellä Rentasta noin 60 prosenttia. Aulasmaa korostaa pääomasijoittajan merkitystä konevuokraamon kasvun mahdollistajana.

”Ala on hyvin pääomavaltainen, minkä vuoksi rahoitus on tärkeää. Intera on ollut välttämätön kasvun hyvänä tukena.”

Toimiva johto ja avainhenkilöt omistavat loput Rentasta. Kaikkien ostettujen yhtiöiden entiset omistajat ovat siirtyneet mukana Rentaan ja samalla sen omistajiksi. Aulasmaan mukaan yhtiö tarjoaa yleisesti myös kaikkien toimipisteiden esimiestason tehtävissä toimiville mahdollisuutta tulla osakkaiksi.

”Paikallisten ihmisten motivaatio ja yrittäjähenkisyys on meille kaikki kaikessa. Tuemme sitä osakeohjelmalla, mahdollisuudella sijoittaa yhtiöön. Tällä hetkellä meillä on noin 70 avainhenkilöä omistajina.”

Omistajien osuus koko henkilöstöstä on melko suuri, sillä yhtiön henkilöstömäärä jää hieman alle 200:aan.

Merkille pantava yksityiskohta Rentassa on myös se, että yhtiön taustalla on paljon entisiä ramirenttiläisiä. Toimitusjohtaja Kari Aulasmaa veti Ramirentin Suomen ja Itä-Euroopan toimintaa vuosina 2008–2012 ja työskenteli yhtiössä kaikkiaan 16 vuotta. Rentan hallituksesta Erkki Norvio ja Kari Kallio ovat molemmat toimineet aiemmin Ramirentin konsernijohtajina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Renta hakee kasvua – ”Rakennuskonevuokraus on maraton-laji eikä sadan metrin spurtti””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat