Pienten asuntojen rakentamisbuumin vuoksi lupamäärä on kappaleissa mitattuna huippukorkealla.

Sami Pakarinen: Rakennusalan ennustajat ovat nyt heikolla jäällä

Ennusteen tekijöiden on syytä laittaa  naskalit  kaulaan, sillä nyt ollaan heikoilla jäillä, kommentoi rakennuslupakehitystä Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen.

Kirjoittaja(t)

Marraskuussa asuntoaloitusten vuosisumma ylsi jo 45 000 asuntoon. Kasvua tapahtuu yhä vain kerrostaloasunnoissa.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemien tietojen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni syys-marraskuussa verrattuna vuodentakaiseen

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2017 syys-marraskuussa 9,4 miljoonalle kuutiometrille. Myönnetty kuutiomäärä oli 8,4 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen yli 12 prosentin kasvu ei riittänyt kääntämään koko rakentamista kasvuun. Liike- ja toimistorakennusten ja julkisten palvelurakennusten rakennusluvat jäivät tilavuudella mitattuna reilusti alle vuodentakaisen tason, mikä vaikutti merkittävästi koko rakentamiseen.

Syys-marraskuun aikana asuinrakennuksille myönnettiin rakennuslupia 3,5 miljoonalle kuutiometrille. Määrä oli 12,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinkerrostalojen kuutiomäärä kasvoi 23,2 prosenttia. Sekä erillisten pientalojen että rivi- ja ketjutalojen kuutiomäärät vähenivät vuodentakaisesta.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuussa kaikkiaan 12 224 asunnolle, kasvua oli 22,8 prosenttia vuodentakaisesta vastaavasta ajanjaksosta.

Rakennustuotannon volyymi kasvoi

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi syys-marraskuussa 3,8 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 7,6 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 0,4 prosenttia. Rakennushankkeita aloitettiin samaan aikaan tilavuudella mitattuna vajaan prosentin vähemmän ja asuinrakennushankkeita puolestaan 8,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ennustajat heikoilla jäillä

”Vahvan asuntorakentamisen vireen kannalta herää nyt kaksi tärkeää kysymystä. Kuinka paljon kotitalouksien kysyntä perustuu lainarahalla sijoitustarkoitukseen eikä asunnon hankintaan omaan tarpeeseen. Toiseksi, viime vuoden lopussa on saatettu hakea rakennuslupia sisään rakennusmääräyskokoelman uudistamisesta syntyneen epävarmuuden myötä. Tämä voi antaa suhdannetilanteesta liian ruusuisen kuvan”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen toteaa.

Toimitilarakentamisen puolella yleisvire on yhä heikko. Pääkaupunkiseudulle keskittyvä toimistorakentaminen lisääntyy hyvän noususuhdanteen siivittämänä, mutta sairaalarakentamisessa uudet hankkeet eivät korvaa viime vuosina tehtyjä mittavia investointeja. Talonrakennustöille myönnetyt rakennusluvat valahtivat marraskuussa taas vuositasolla alle 40 miljoonan kuutiometrin.

”Rakentamisen suhdannetta seuraavat kävelevät nyt kuin talvijäillä. Valkoisen lumen alla voi piillä paikoitellen pettävä jääkerros. Ennusteen tekijöiden on siis syytä laittaa vähintään naskalit varalta kaulaan” Pakarinen neuvoo.

Tarttuuko Ruotsin tauti?

Rakentamisen ja varsinkin asuntorakentamisen taitetta on ennustettu jo vuoden verran, mutta ainakin toistaiseksi niin Sami Pakarinen kuin Foreconin Pekka Pajakkalakin ovat joutuneet siirtämään taitteen ajankohtaa yhä kauemmaksi, sillä samaan aikaan kansantalouden kasvuennusteita on tarkistettu ylöspäin.

Sen sijaan naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa asuntojen hintojen lasku on kestänyt jo jonkin aikaa. Se ei ole kuitenkaan ainakaan vielä tarttunut Suomeen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sami Pakarinen: Rakennusalan ennustajat ovat nyt heikolla jäällä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi