Työelämä Rakentaminen Talous Uutiset Rakennuslehti Yksi kommentti

Työnantaja laiminlöi valvonnan – Työntekijä käytti sahaa ja loukkaantui

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut työosuuskunnan hallituksen puheenjohtajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan lappeenrantalaisen työosuuskunnan puheenjohtaja tuomittiin 10 päiväsakkoon á 22 euroa eli maksamaan sakkoa 220 euroa.  Osuuskunta tuomittiin 1500 euron yhteisösakkoon.

Käräjäoikeus antoi tuomion 25.1.2018.

Tapauksessa osuuskunnan työntekijän sormi vaurioitui hänen käyttäessään työturvallisuusmääräysten vastaista suojaamatonta pöytäjiirisahaa. Sahasta oli puuttunut teräsuojaus, joka olisi estänyt työntekijän sormen osumisen terään.

Kunnon varmistamista ei voi siirtää työntekijälle

Työkaluja ja laitteita käyttävät työntekijät ovat huolehtineet käytännössä itse osuuskunnan laitteiden toimintakunnosta. Osuuskunnan käytäntönä oli ohjeistaa, että rikkinäiset tai puutteelliset laitteet pitää jättää varastolle. Osuuskunnalla ei ollut esimiesorganisaatiota, ja työntekijä oli työskennellyt eri työkohteissa itsenäisesti.

Oikeuden mukaan työvälineiden toimintakunnon varmistamista ei voi kuitenkaan siirtää työntekijälle. Kun työnantaja on laiminlyönyt valvonnan, se on mahdollistanut työturvallisuusmääräysten vastaisen laitteen käytön jatkumisen.

Edelleen käräjäoikeus totesi, että ainakaan osuuskunnan pienimmillä työmailla työnantajan taholta ei ole tarkkailtu käytettäviä työtapoja, eikä myöskään työssä käytettävien työvälineiden vaarojen arviointia ja riskien poistamista ole järjestetty asianmukaisella tavalla.

Valvonta on työnantajan vastuulla

Käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräysten valvonta on työnantajan vastuulla. Rangaistusvastuuta ei voi välttää sillä, että valvontaa ei ole erikseen annettu kenenkään velvollisuudeksi.

Viime kädessä vastuu voidaan kohdentaa ylintä päätösvaltaa organisaatiossa käyttävään henkilöön.

Työsuojelun lakimies Marita Suoknuuti korostaa myös osuuskuntamuodossa toimivan työnantajan vastuuta työntekijän turvallisuudesta. Työtä suorittavan henkilön työoikeudellista asemaa ei ole aina riittävästi arvioitu ja työntekijän on katsottu olevan yrittäjän asemassa.

Otsikkoa muokattu 11.22.

Keskustelu artikkelista: 1 kommentti

  • Kannattaa heti lopettaa osuuskuntahommat. Jos joku haluaa olla puheenjohtajana sellaisilla eduilla ja vastuilla mitä heillä on, siitä vaan. Tämänlaista vastuuta ei voi edes vakuuttaa. Siinä menee Sipilänkin 3 kk 18 tunnin yrittäjäpestit, kun osuuskunnat lopetetaan. Ei osuuskuntalaisia pysty kukaan valvomaan. Tekijöitähän voi olla kymmeniä ja kaikki eri paikoissa työskentelemässä. Mutta laki on laki.

    Vastaa

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia