Kokeile kuukausi maksutta

Hypon Brotherus listasi uhkia: Ruotsin asuntokriisi voisi levitä Suomeen

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi blogissaan, että Ruotsin asuntohintojen lasku osuu sopivasti vahvaan taloussuhdanteeseen. Suomessakin on hänen mukaansa kuitenkin syytä seurata Ruotsin tilannetta.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus sairasti itsekin koronan.

”Talouskasvun hyytymisen kautta Ruotsin asuntomarkkinoiden epävakaus uhkaisi myös meitä.”

Brotherus listaa viisi tekijää, joiden kautta Ruotsin kriisi voi näkyä Suomessa. Tärkeimmän kauppakumppanin talouden taantuma heijastuisi meille heti, talouden ja tunnelmien kautta.

Lainansaanti vaikeutuisi Suomessa Brotheruksen mukaan varmasti, sillä samat pankit ovat suuria sekä Suomessa että Ruotsissa.

Asuntosijoittajat ja asuntorahastot saattaisivat säikähtää tappioita ja tartuntavaikutusta. Suomen suurissa kaupungeissa voisi tulla myyntiaalto.

Brotheruksen mukaan luottoluokittajat ja kansainväliset sijoittajat katsovat Pohjoismaiden asuntomarkkinoita saman suurennuslasin läpi. Ruotsin kriisin seurauksena paketoitujen asuntolainojen hinta nousisi ja asuntolainojen marginaalit kasvaisivat.

Naapurimaan kriisin takia Suomen valvojat voisivat Brotheruksen mukaan kiristää lainasääntelyä ylimitoitetusti reaktiona ylipitkiin asuntolainoihin.

Maltillinen kehitys todennäköistä

Brotherus pitää kuitenkin todennäköisenä maltillista kehitystä Ruotsissa.

”Todennäköisintä on yhä korjausliike vahvan kasvun oloissa. Naapurilla on myös käytössään oma valuutta ja keskuspankki mahdollisia iskuja tasoittamaan.”

Brotheruksen mukaan Ruotsin viranomaiset myhäilevät tällä hetkellä salaa tyytyväisyyttään. Hintoihin on saatu aikaan korjausliike juuri oikeaan aikaan, koska talous kasvaa, työllisyys suojaa ja matalat korot voitelevat asuntokauppaketjuja. Mutta jos hinnat laskevat vielä 10–20 prosenttia, tulilinjalle jää Brotheruksen mukaan jo koko talous.

Aktian pääekonomisti Heidi Schauman totesi Asuntomarkkinat 2018 -seminaarissa Helsingissä, että vuokra-asuntojen määrä ei ole kasvanut Ruotsissa vuosikymmeniin väkimäärän kasvusta huolimatta. Asuntohinnat ovat karanneet epäterveelle tasolle. Nyt markkinat menevät hänen mukaansa oikeaan, ostajan markkinoiden suuntaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Hypon Brotherus listasi uhkia: Ruotsin asuntokriisi voisi levitä Suomeen”

 1. Kun Ruotsi aivastaa, niin Suomi sairastaa.

  Eli Suomen asuntohintakupla on puhkeamassa Ruotsin jälkeen, mikä on loisto uutinen Suomen taloudelle, asuntokupla on jarruttanut Suomen talouskasvua pahasti.

 2. Ei suomessa ole kuplaa vaan pelkästään helsingissä, pääkaupunkiseudulla ja muutamassa isommassa kaupungin keskustassa ! Noissa hintojen nousun hullut vuodet on ohi.

  Se on näkynyt jo jonkun aikaa.

  As oy kohteissa remonteista laskutettavat hinnat on lisäksi älyttömät kun saa niin vähän konkreettista maksetulla summmalla. Taloyhtiöt keksii remontteja remontin perään.. ajattelematta hyödyistä ja nostaako asuntojen arvoa. Koroista en edes ole maininnut..

  Muualla asuntojen hinta ja vuokrat on erittäin terveellä pohjalla. Elämiseen ja vaurastumiseen paljon paremmat lähtökohdat.

 3. Aivan tarpeetonta pelottelua, varsinkin pks – turku – tampere -kolmion sisällä.

 4. Nämä Hypon jutut ovat aina olleet ihan tarpeetonta höpöhöpöä, maalailevat suurella pensselillä kaikenlaisia juttuja asuntoasioista ja markkinoista, mutta ihan tyhjänpäiväisiä. Kiistämätön tosiasia, että Ruotsissa on asuntojen hintojen nuosua tapahtunut, tammikuussa yli 3 % nousua, mutta vanha totuus: ”vale, emävale, tilasto” pätee edelleen. Samasta aineistosta voi tehdä niin kovin monenlaisia tulkintoja ja johtopäätöksiä. Sitä saat mitä mittaat. Ruotsin asuntomarkkina on täysin toisenlainen kuin Suomessa, siellä otetaan elämän pituisia lainoja ja pääosa ihmisistä asuu vuokralla…

  Paljon suurempi ongelma on se, että jos Suomen pakolaispolitiikka jatkaa kehitystä Ruotsin viitoittamalla epäonnistumisen tiellä ja aletaan luomaan slummikaupunkeja joihin poliisi ei enää uskaltaudu tai jos me täällä kopioidaan Ruotsin perusteellisesti omalla väestöllä testaamia rakennusvirheitä mm. pientalorakentamisessa (mm. puutalojen rappaus ilman tuuletusrakoa).

  Asuntojen hintojen kehityksestä ja asuntorakentamisesta voin minäkin antaa luotettavan ennusteen seuraavalle 20 vuodelle:
  – Siellä missä on kysyntää, hinnat eivät romahda.
  – Siellä missä ei ole kunnallisia palveluja (SOTE-pelleily) eikä kaupallista sykettä, kysyntä hiipuu ja hinnat laskevat
  – Asutus jatkaa kaupungistumista, kaupungit jatkavat typerää kaavoitusta, eivätkä tajua pysäköinnin ja sujuvan henkilöautoilun merkitystä.
  – Halvoissa pikkukunnissa taloyhtiöitä ei enää kannata korjata, varsinkin hissittömät kerrostalot ovat vaikeuksissa kun pankit eivät myönnä lainaa tarvittaviin remontteihin, eikä asuntojen yhteenlaskettu arvo ole putkiremontin suuruinen. Taloyhtiöiden konkurssit ja lakkauttamiset tulevat lisääntymään.
  – Termi hengittävä pientalo julistetaan rakennusperinteeksi ja sitä saa edelleen käyttää, vaikka kaikki tietävät että hengittävät talot ne vaan vuotavat ja homehtuvat.
  – Puukerrostalojen rakentamisbuumi menee pian ohi, kun pelleily Helsingissä saa lisää mediahuomiota. Lopulta niitä poltetaan juhannuskokkoina, kun se savu on terveellisempää kuin märkänä toteutettujen ja yhä vuotavien puukerrostalojen sisäilma.
  – Lämmöneristyspaksuuksia lisätään kiihtyvällä tahdilla, eikä kukaan välitä rakennusfysikaalisista tosiasioista, pääasia että eristeteollisuuden lobbarit ne juoksevat ja nauravat päättäjille.
  – Hypo jatkaa typerien lausuntojen antamista.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat