Ostari pois ja kapakat vähemmäksi: Asuntojen hinnat nousevat nyt hurjaa vauhtia Itä-Helsingin Myllypurossa

Helsingin Myllypuron asuntojen hinnat ovat 2010-luvulla nousseet huomattavasti enemmän kuin läheisten vastaavien asuinalueiden.

Itä-Helsingin Myllypuron ilmettä on uusittu viime vuosina. Tasanteella on sauna, kerhohuone ja leikkipaikka. Kuva on vuodelta 2011. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Myllypuron 1960-luvulla rakennetun asuinrakennuskannan asuntojen hinnat ovat nousseet vuodesta 2005 vuoteen 2016 mennessä 61 prosenttia, kertoo Kvartti artikkelissa, joka pohjautuu Anniina Miettisen Helsingin yliopistossa tarkastettuun pro gradu -tutkielmaan.

Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisu, joka esittelee Helsinkiä ja Helsingin seutua koskevaa ajankohtaista tutkimus- ja tilastotietoa.

Vertailualueiden hinnat ovat nousseet samassa ajassa Kontulassa 21 prosenttia, Pihlajamäessä 44 prosenttia ja Vuosaaressa 54 prosenttia.

Tarkastelun kohteena oli ainoastaan kunkin lähiön 1960-luvulla rakennettu metsälähiöosa.

Koko Helsingissä 1960-luvun rakennuskannan keskineliöhinta on noussut kyseisellä aikavälillä 59 prosenttia, mukaan lukien myös muualla kuin niin sanotuissa aiemmissa metsälähiöissä sijaitsevassa 1960-luvun asuinrakennuskannassa. Myllypurossa on tapahtunut selvää suhteellista nousua asuntojen hinnoissa.

Nousu liittyy julkisiin kehittämistoimiin

Kukin lähiö sijaitsee noin 20 minuutin päässä Helsingin keskustasta, ja ne ovat maineeltaan, asukasprofiililtaan ja lähtöhinnoiltaan samankaltaisia kerrostaloalueita.

Myllypuron asuntojen hintojen nousun voidaan katsoa liittyvän alueelle kohdistettuihin julkisiin kehittämistoimenpiteisiin.

”Asuntojen hintakehityksessä näkyy ajallinen yhdenmukaisuus kaupungin panostuksiin liittyen”, kertoo tutkimuspäällikkö Katja Vilkama Helsingin kaupunginkansliasta.

Vilkama huomauttaa, että tässä tutkimuksessa ei tarkasteltu peruskorjausremonttien kuten putkiremonttien vaikutusta, joka voi myös osaltaan selittää tätä eroa alueiden välillä.

”Mutta selkeimmät nytkähdykset asuntojen hintojen nousuissa ajoittuivat samoille vuosille, kun alueelle on tehty merkittäviä kehittämistoimenpiteitä”, Vilkama toteaa.

Kapakoiden määrä väheni

Myllypuroa on kehitetty voimakkaasti viime vuosina. 1960-luvun ostoskeskus purettiin täysin ja tilalle rakennettiin keskustakortteli uusine asuinkerrostaloineen ja kivijalkaliiketiloineen vuosina 2009–2012.

Keskustan uudistuksessa anniskeluravintoloiden määrä vähentyi ja alue siistiytyi. Julkiset palvelut ovat 1990-luvun lopun jälkeen täydentyneet, etenkin liikuntatiloja on tullut lisää. Myllypuron keskustaan on tullut myös mediakirjasto ja terveysasema.

Myllypuroon on rakennettu myös kokonaan uusia asuinalueita, kuten Puu-Myllypuro.

Alueen uudistamiseen liittyy myös Metropolia-ammattikorkeakoulun hanke, jossa Myllypuroon rakennetaan osin metroradan päälle uusi kampus. Metropolia aloittaa toimintansa kampuksella vaiheittain 2018–2019.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ostari pois ja kapakat vähemmäksi: Asuntojen hinnat nousevat nyt hurjaa vauhtia Itä-Helsingin Myllypurossa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat