Kaupungin mielestä keväällä tehdyt korjaustyöt riittävät väliaikaisratkaisuksi Puotilan ala-asteella

Vanhempia viranomaisten kanta ei tyydytä.

Puotilan ala-aste puretaan sisäilmaongelmien takia. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Helsinkiläisen Puotilan koulun oppilaiden ja vanhempien piina jatkuu.

Kaupunki järjestää tiistaina illalla tiedotustilaisuuden, jossa ei ole luvassa suunnitelmaa korvaavista opetustiloista ennen uuden koulurakennuksen valmistumista.

Kaupunki on kaavaillut, että uusi koulu voisi olla valmis vuoden 2021 lopulla. Vanha 1960-luvulla rakennettu koulu purettaisiin ja sen tilalle rakennetaan uusi koulu samalle tontille.

”Vielä ei ole mitään suunnitelmaa väistötiloista”, vahvistaa projektisuunnittelija Anni Turunen kaupungin sisäilmatiimistä.

Virkamiehet: Oireilu paljastui vuoden lopulla

Koulun huonosta kunnosta sekä henkilökunnan ja oppilaitten oireilusta huolestuneet vanhemmat ovat vaatineet terveellisiä opetustiloja mahdollisimman nopeasti. Muutamat vanhemmat ovat ottaneet sisäilmasta oireilleet lapsensa pois koulusta.

”Vielä ei ole mitään suunnitelmaa väistötiloista.”

Peruskorjausta valmistelevissa kuntotutkimuksissa löydettiin mikrobikasvustoa ja sädesientä jo vuosi sitten, mutta löydöistä ei tuolloin kerrottu koululaisten vanhemmille tai henkilökunnalle.

Peruskorjauksen valmistelijoilla oli käsitys, ettei ala-asteella juuri oireiltu.

Virkamiesten selvitysten mukaan oireilun laajuus paljastui vasta viime vuoden lopulla.

”Heillä pitäisi jo nyt olla suunnitelma väistötiloista”

Tiistaisessa tiedotustilaisuudessa vanhemmille kerrotaan tuoreimpia tietoja kuntotutkimuksesta sekä kevään aikana tehdyistä korjaustoimista. Niiden avulla opetuksen on kaavailtu jatkuvan vanhassa kiinteistössä aina purkuhetkeen saakka. Purkamisen tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä.

Kahden koululaisen äiti Marica Kuukka on yksi niistä HS:n haastattelemista vanhemmista, jotka ovat vaatineet korvaavia opetustiloja välittömästi. Hän epäilee kaupungin purku- ja rakentamisaikataulua ylioptimistiseksi.

”Jos meille sanotaan, että parakkien toimitusaika on yhdeksän kuukautta, niin miten he muka aikovat saada vanhan koulun puretuksi ja uuden ison koulurakennuksen valmiiksi vuonna 2021”, Kuukka ihmettelee.

”Kaiken järjen mukaan heillä pitäisi jo nyt olla suunnitelma väistötiloista, jotta vanha koulu voidaan purkaa.”

Epävirallinen oirekysely

Vanhemmat ovat tehneet oman epävirallisen oirekyselynsä huhtikuussa, koska kaupunki ei ole sitä tekemässä. Kyselyn 224 vastauksesta 190 koululaista ja opettajaa kertoo sisäilmaoireilusta.

”Vastauksissa oli paljon sellaisia kommentteja, että ihmiset eivät aiemmin olleet osanneet yhdistää oireitaan sisäilmaongelmiin”, Kuukka kertoo.

Uuden koulun suunnittelu on vielä alkuvaiheessa. Hankesuunnitelman on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Puotilan ala-asteella on liki 460 lasta. Lisäksi koulun pihalla on väistötiloissa ruotsinkielisen Botby grundskolanin lapsia noin 200.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaupungin mielestä keväällä tehdyt korjaustyöt riittävät väliaikaisratkaisuksi Puotilan ala-asteella”

Jätä kommentti