Tuhansia nuoria asuttavaa Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin – taustalla kymmenien miljoonien eurojen katoaminen

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan Jari Laineen mukaan kyseessä on ”täysin aiheeton perintätoimi” eikä konkurssihakemuksella ole mitään vaikutusta Nuorisosäätiön toimintaan eikä nuorten asumiseen.

Kuva: Petri Krook / HS

Lähes 5 000 nuorelle markkinaehtoisia asuntoja tarjoavaa Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin. Nuorisosäätiön aikoinaan palkkaama konsulttiyhtiö Pasilver jätti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen torstaina.

Konkurssihakemus ei välttämättä tarkoita, että Nuorisosäätiön toiminta olisi loppumassa. Nuorisosäätiö vastaa konkurssihakemukseen ensi viikolla ja käräjäoikeus tekee vasta myöhemmin päätöksen asiassa.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine sanoikin perjantaina, että kyseessä on ”täysin aiheeton perintätoimi”. Pasilver velkoo Nuorisosäätiöltä pääomia ja korkoja yhteensä 580 000 euroa.

”Konkurssihakemuksella ole mitään vaikutusta Nuorisosäätiön toimintaan eikä nuorten asumiseen”, Laine vakuuttaa.

Hallituksen puheenjohtajan Laineen mukaan Pasilver on itse asiassa velkaa Nuorisosäätiölle.

”Pasilver on edellisen säätiön johdon aikana antanut lainaa Nuorisosäätiölle noin 800 000 euroa. Nyt saatavia on jäljellä 250 000, mutta ne ovat perusteettomia”, Laine sanoo.

Nuorisosäätiön jättää ensi viikolla korvausvaateen, jolla se perii Pasilveriltä yli miljoonaa euroa konsultointilaskuista ja kiinteistönvälityspalkkioista.

”Näin ollen katsomme, että emme ole velkaa Pasileverille”, Laine perustelee.

Pasilver puolestaan kiisti Helsingin Sanomille lähettämässään sähköpostissa Nuorisosäätiön kiistämisen. Pasilverin edustajana viestin lähettänyt Jukka Tuokkola kirjoittaa, että Pasilver Oy:n saatavat Nuorisosäätiöltä ovat täysin riidattomat ja siten konkurssihakemus on aiheellinen.

”Nuorisosäätiö ei ole suorittanut velvoitteitaan vaan Nuorisosäätiön uuden johdon tyyli on jättää maksamatta lainat, lainan korot ja muut laskut”, Tuokkola perustelee.

Tuokkolan mukaan Nuorisosäätiön uuden johdon tyyli on jättää maksamatta lainat, lainan korot ja muut laskut. ”He käyttävät meneillä olevaa koko Nuorisosäätiotä tytäryhtiöineen koskevaa tutkintaa hyväksi tässä maksamiskäyttäytymisessään”, Tuokkola väittää.

Tuokkola ei kaupparekisterin mukaan ole missään tekemisissä Hyrynsalmella kotipaikkaansa pitävän Pasilverin kanssa.

Konkurssihakemuksen lisäksi Nuorisosäätiöllä on muitakin maksuhäiriömerkintöjä. Asiakastiedon mukaan säätiön kontolla on 53 837 euron yksipuolinen tuomio velkomusasiassa, 27 825 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti ja 383 181 euron yksityisoikeudellinen trattaprotesti.

”Kaksi ensimmäistä ovat ihan aiheellisia saatavia ja olemme jo sopineet niiden maksusta. Isoin summa on aiheeton ja liittyy tonttien maanvuokrasopimusten epäselvyyksiin ja vilppiepäilyihin, joista olemme tehneet rikosilmoituksia”, säätiön toimitusjohtaja Kimmo Pihlman sanoo.

Osa maksuhäiriömerkinnöistä liittyy kiistoihin, joita Nuorisosäätiön uudella johdolla on Nuorisosäätiön vanhan johdon kanssa tehdyistä sopimuksista. Yksi vanhoista Nuorisosäätiön sopimuskumppaneista on nyt konkurssihakemuksen jättänyt Pasilver.

Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT kertoi elokuussa, että Nuorisosäätiö on maksanut Pasilver-yhtiölle suuria konsulttipalkkioita. MOT:n tietojen mukaan Pasilver-yhtiö on saanut Nuorisosäätiöltä maksuja yhteensä yli 1,4 miljoonaa euroa pääosin kiinteistöjen myyntiin liittyvinä välityspalkkiona.

Nuorisosäätiön uuden johdon mielestä juuri nämä välityspalkkiot ovat aiheettomia ja pitää maksaa takaisin Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiön nykyinen johto katsoo, että Nuorisosäätiön johdossa aiemmin toimineet hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja toimitusjohtaja Aki Haaro ovat hävittäneet kymmeniä miljoonia säätiön omaisuutta.

Nuorisosäätiöstä on käynnissä monenlaista rikostutkintaa. Poliisi epäilee Nuorisosäätiön entistä keskustataustaista johtoa jopa kymmenien miljoonien eurojen hävittämisestä.

Nuorisosäätiön tilintarkastaja epäili lokakuussa Nuorisosäätiön kykyä jatkaa toimintaansa. Tilintarkastajan mukaan ”säätiön oma pääoma on menetetty”.

Kertomuksen mukaan toiminnan jatkuvuutta uhkaavat kymmenien miljoonien eurojen alaskirjaukset ja maksuvalmiuden riskit. Nuorisosäätiön tilintarkastuskertomuksen mukaan Nuorisosäätiön konsernin 2017 oma pääoma on vähentynyt edellisvuoden 50 miljoonasta eurosta noin 10 miljoonaan euroon.

Säätiön toimitusjohtaja Kimmo Pihlman sanoi tuolloin, että ”tervehdyttämissuunnitelmaa jatketaan päämäärätietoisesti ja säätiön perusarvoja kunnioittaen”. Nuorisosäätiön uusi johto on muun muassa myynyt Nuorisosäätiön omistamia taloyhtiöitä.

Uudet omistajat ovat nostaneet vuokraa jopa 15 prosenttia, mutta toisaalta nuoret ovat saaneet jäädä asumaan taloihinsa. Näin on tapahtunut muun muassa Helsingin Suvilahdenkatu 9:ssä.

Nuorisosäätiö on keskustataustainen, mutta suoria yhteyksiä säätiön ja puolueen välillä ei tiettävästi enää ole.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tuhansia nuoria asuttavaa Nuorisosäätiötä on haettu konkurssiin – taustalla kymmenien miljoonien eurojen katoaminen”

  1. Tämä Jari Laine on varsin tuttu kasvo Aki Haaron ajoilta. Laine mm. kävi säätiön tiloissa aika ajoin tapaamassa Haaroa, kuuleman mukaan he olivat kavereita keskenään. Tästä syystä en oikein jaksa uskoa, että säätiön sotkuja siivottaisiin puhtaalla rätillä. Ehkä Laine ja Haaro nyt synkronoivat toisiaan…

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi