Keskelle Järvenpäätä raivattiin yhdeksällä miljoonalla eurolla tila tornitalolle, sitten rakennuttaja vetäytyi – Nyt pelastajaksi havitellaan suuryhtiö YIT:tä

Korttelin rakentaminen kariutui syksyllä, kun 25-kerroksisen tornitalokokonaisuuden toteuttajaksi valittu Lujatalo vetäytyi hankkeesta viime metreillä.

Tornitalokorttelille varattu aidattu tontti sijaitsee aivan Järvenpään keskustassa, vain kivenheiton päässä rautatieasemasta. Kuva: Jenni Hakkarainen / HS

Järvenpään keskustaan rakennettava Perhelä-korttelihanke on nytkähtänyt eteenpäin. Järvenpään kaupunginhallitus päätti eilisessä kokouksessaan valita hankkeen kumppaniksi rakennusyhtiö YIT:n.

YIT ja Järvenpään kaupunki aloittavat seuraavaksi yhteissuunnitteluvaiheen. Kaupungin tiedotteen mukaan yhteissuunnitteluvaiheen tavoitteena on löytää yhteinen näkemys alueen kehittämiseksi, jonka pohjalta kortteli voidaan myydä rakentajalle.

Vaiheen aikana tutkitaan hankkeen teknisiä ja taloudellisia edellytyksiä, jotka sisältävät muun muassa pysäköintiin ja kaupalliseen konseptiin liittyviä asioita.

”Yhteissuunnitteluvaihe tulee olemaan eri toimijoita, myös kaupunkilaisia, osallistava. Kerromme mallista tarkemmin YIT Suomi Oy:n kanssa alkuvuoden aikana järjestettävässä hankkeen käynnistämistilaisuudessa”, sanoo elinvoimajohtaja Marko Kauppinen tiedotteessa.

Kauppinen sanoo HS:lle, että yhteissuunnitteluvaiheen aikana katsotaan, millaisen muodon hanke saa.

”Katsotaan, onko lihaa luiden ympärillä. Tavoitteena on, että YIT saa tästä hankkeen muodostettua, hankkivat tontin omistukseensa ja alkavat rakentaa.”

Tavoitteena syksyllä kiinteistökaupan esisopimus

Perhelä-korttelin rakentamisen oli määrä alkaa jo viime vuoden lokakuussa. Suunnitelma kuitenkin kariutui, kun 25-kerroksisen tornitalokokonaisuuden toteuttajaksi valittu Lujatalo vetäytyi hankkeesta viime metreillä.

Sopimusta ja suunnitelmia tornitalokorttelin rakentamisesta oli hierottu Lujatalon kanssa 2,5 vuotta, ja vielä syyskuussa yhtiö suoritti tontilla koepaalutuksia. Hankkeen kaatuminen yllättäen olikin kaupunkilaisille suuri järkytys.

Yhteissuunnitteluvaihe kestää Kauppisen arvion mukaan kevään ja kesän ajan.

”Tavoitteena on, että syksyn aikana päästäisiin kiinteistökaupan esisopimukseen. Siitä varmaan rakentamisen aikataulu alkaa tarkentua, menee varmaan ensi vuoden puolelle.”

Kaupunki ja YIT allekirjoittavat hankkeesta aiesopimuksen joko tänään tai viimeistään huomenna, Kauppinen sanoo.

Kaupunki neuvotteli usean toimijan kanssa

Kaupunki neuvotteli lokakuusta lähtien kymmenen eri toimijan kanssa siitä, miten Perhelä-korttelin voisi toteuttaa. Yhteissuunnitteluvaiheeseen valikoitui lopulta kaksi vaihtoehtoa, joista kaupunki päätyi YIT:hen.

Kaupunki kertoi syksyllä etsivänsä hankkeelle toteuttajaa, joka pystyy toteuttamaan koko korttelialueen yhtenäisenä kokonaisuutena ja esittelemään jo aiesopimusvaiheessa omat rakennuttaja- sekä sijoittajakumppaninsa. Kaupunki halusi pitää kiinni myös siitä, että rakennuskokonaisuuteen saataisiin kaupallisia tiloja.

Kauppisen mukaan kaupunki pitää edelleen kiinni siitä, että kortteliin tulee kaupallista toimintaa. Yhteissuunnittelussa täsmennetään, kuinka paljon ja missä muodossa kaupallista toimintaa tulee.

Kaupungin tavoitteena on myös edelleen tehokas rakentaminen, mikä tarkoittaa käytännössä korkeaa rakentamista.

”Tarkkaa kerrosmäärä ei ole syytä lyödä vielä lukkoon, vaan mennään joustavasti. Oma näkemykseni on, että mukana on korkeaa rakentamista.”

Tontin myyntihinnan tavoite on ollut 10 miljoonaa euroa. Kauppisen mukaan kauppahinta täsmentyy, kun kauppakirjoja päästään allekirjoittamaan.

Järvenpää on käyttänyt hankkeeseen rahaa noin yhdeksän miljoonaa euroa. Kuluja on syntynyt erityisesti tontilla aiemmin sijainneiden kiinteistöjen ostamiseen ja purkutöihin liittyen.

Lokakuussa kaupunki kertoi, että suurin osa summasta on suoraan hyödynnettävissä tulevaisuudessa, sillä tontin rakennukset olisi joka tapauksessa pitänyt tyhjentää ja purkaa. Lisäksi kaupungille jää Lujatalon maksama hankkeen varausmaksu 500 000 euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Keskelle Järvenpäätä raivattiin yhdeksällä miljoonalla eurolla tila tornitalolle, sitten rakennuttaja vetäytyi – Nyt pelastajaksi havitellaan suuryhtiö YIT:tä”

  1. Tontin hinnan lukitseminen heti alkuun on hankala lähtökohta jatkokehittämiselle ja kaavoitukselle. Lujatalon suunnitelmasta näki heti että kortteliin oli mätetty liikaa rakennusoikeutta, varmaan osittain korkean maanhinnan ajamana. Pienemmällä tehokkuudella ja halvemmalla tontin hinnalla tuo hanke on helpompi toteuttaa ja lopputuloskin on parempi. Tavallaan kymppimillin sovittu hinta vastaa esisopimusta, joka sitoo kaavoitusta. Korttelin sijainti on hyvä, joten tuohon saa kyllä syntymään normaaleja lamelli- ja pistetaloja normaalilla tehokkuudella kuka vaan.

    Kaikkea hyvää hankkeelle, mutta vanhat suunnitelmat kannattaa unohtaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä, tapahtuneesta viisastuneena.

Vastaa