Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista ylitarjontaa

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan uusia osakeasuntoja valmistuu tänä vuonna ennätysmäärä. Siksi niitä on aiempaa vaikeampi saada kaupaksi.

Keskusliitto arvioi tiedotteessaan, että kun rakentajat eivät saa asuntoja kaupaksi, niitä siirtyy entistä enemmän kiinteistönvälittäjille. Suuren määrän vuoksi niiden myyminen on ”haasteellista”.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Max Meder kuitenkin arvioi, että tästä vuodesta tulee kohtuullisen hyvä välitysalalle. Mederin arvion mukaan markkinoilla on patoutunutta tarvetta asunnonvaihtoon. Tähän viittaa esimerkiksi se, että ASP-tilien määrä on kasvussa.

Tilastoasiantuntija Ilkka Lehtinen kertoo, että asuntomarkkinoiden näkymiä tälle vuodelle nostaa taloustilanne. Lehtisen mukaan työllisyys paranee hieman, palkkojen ostovoima asuntomarkkinoilla paranee, lainakorot ovat edelleen alhaalla ja uusien asuntolainojen kysyntä pysyy edellisvuoden tasolla.

Viime vuosi odotettua vaisumpi

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan viime vuonna myytiin 2,9 prosenttia vähemmän vanhoja asuntoja kuin vuonna 2017. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa väheni viisi prosenttia ja rivitaloasuntojen 2,4 prosenttia. Omakotitalojen kauppa kävi prosentin parempana kuin vuonna 2017.

Viiden vuoden keskiarvoihin verrattuna asuntoja myytiin viime vuonna 3,7 prosenttia enemmän.

Uusia asuntoja myytiin viime vuonna 8,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Viiden vuoden keskiarvossa uusien asuntojen myynti oli viime vuonna 30 prosenttia korkeampi.

Näkymiä laskee ikääntyminen ja vuokra-asumisen suosio

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton arvion mukaan vanhojen asuntojen markkina pysyy haaleana. Vanhat asunnot käyvät aiempaa heikommin kaupaksi, koska väestö ikääntyy, keskusta-asumisen suosio kasvaa, ensiasuntoja ostetaan aiempaa vanhempina ja asunnon kunto on aiempaa tärkeämpää.

Sekä ikääntyneet että nuoret haluavat asua kaupunkien keskustoissa lähellä palveluja. Tämä johtaa siihen, että syrjäisemmässä olevia asuntoja ja ennen kaikkea omakotitaloja on vaikeampi saada myydyksi. Toisaalta, koska nuorilla ei ole varallisuutta ostaa keskustasta asuntoa, vuokralla asumisen suosio kasvaa.

Pellervon taloustutkimus PTT:n mukaan vuokra-asuntojen osuus asuntokunnista on nyt korkeimmillaan sitten 1970-luvun.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista ylitarjontaa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat