Rakennuslupien määrä laski, mutta asuntoaloituksissa noustiin viime vuonna ennätystasolle

Rakennuslupia myönnettiin viime vuonna 38,3 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 9,0 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.  Rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 4,1 prosenttia vähemmän, mutta asuntoaloitusten määrä nousi lähes 46000 asuntoon.

Asuntorakentamisen luvat laskivat, mutta aloitukset nousivat vuosituhannen ennätystasolle, 45 855.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 viimeisellä neljänneksellä 8,1 miljoonalle kuutiometrille. Määrä väheni 16,5 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä väheni eniten liike- ja toimistorakennuksissa, 47,7 prosenttia. Myös asuinrakentamiseen ja teollisuus- ja varastorakentamiseen myönnetyt kuutiomäärät vähenivät runsaasti vuoden takaisesta.

Asuinrakentamisen lupakuutiomäärä väheni edelleen

Loka-joulukuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,7 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,6 miljoonaa. Asuinrakentaminen väheni tuoreimmalla ajanjaksolla 25,8 prosenttia. Asuinrakentamiseen myönnettiin kokonaisuudessaan vuonna 2018 rakennuslupia 12,1 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 16,3 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Rakentamisen huippusuhdanne on ohi.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden viimeisellä neljänneksellä kaikkiaan 8983 asunnolle, vuotta aiemmin vastaava luku oli 12358 asuntoa. Vuonna 2018 rakennuslupia myönnettiin yhteensä 40839 asunnolle, mikä oli 16,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017.

Rakennustuotannon volyymi edelleen kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 loka-joulukuussa 2,6 prosenttia vuoden takaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 1,3 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,7 prosenttia.

Sairaalarakentamisen buumi on vielä edessä ja monta isoa hanketta käynnistyy vielä loppuvuonna.

Rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 4,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin vastaavalla ajanjaksolla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakennuslupien määrä laski, mutta asuntoaloituksissa noustiin viime vuonna ennätystasolle”

  1. Käynnistimme marraskuun alussa oman veikkauksemme asuntoaloitusten määrästä vuonna 2018. Pekka Pajakkalan Foreconin ennuste oli 41 000. Toimittaja Mikko Kortelainen arvioi omien asuntomarkkinakatsaustemme pohjalta, että oikea luku on 46 000. Lupasin hänelle pullon kristallinkirkasta, mikäli tuo luku toteutuu. Pullo kävi jo melkein huulilla, sillä viimeisin Tilastokeskuksen tieto on niukasti alle eli 45 855. Mikäli luku tuosta vielä tarkentuu ylöspäin, niin on palkkion lunastuksen aika.

    Vastaavanlaisia tilanteita on ollut aiemminkin. Saimme vuoden 2016 osalta Rakennusteollisuudesta jopa palautetta ylioptimistisesta asuntomarkkinakatsauksesta, kunnes RT itse tarkisti ennustettansa reippaasti ylöspäin. Myös vuoden 2017 alussa ennustelaitokset olivat pahasti metsässä synkkine ennusteineen asuntorakentamisen romahduksesta.

    Rakennuslehti (Kortelainen) kirjoitti asuntomarkkinakatsauksessaan keväällä 2017 näin: Rakennuslehden markkinakatsausten perusteella näyttää kuitenkin selvältä, että uusien asuntojen kauppa ja aloitukset jatkuvat edelleen erittäin vilkkaina. Pääkaupunkiseudulla rikottiin uusien asuntojen kaupassa 2000-luvun ennätys. Asunnoista on selvästi alitarjontaa, vaikka aloitukset ovat korkealla tasolla.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi