Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

SRV:n mukaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunut vahinko johtuu väliaikaisen vesijohdon rikkoutumisesta 32. kerroksessa.

Majakka-tornitalon työmaa kuvattuna ennen Redi-kauppakeskuksen avajaisia 19. syyskuuta 2018. Kuva: Mika Ranta / HS

Harmitus. Näin kuvaavat HS:n haastattelemat Kalasataman Majakka-tornitalon tulevat asukkaat tunnelmiaan perjantaina. SRV tiedotti torstai-iltana, että tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko. Mittaluokkaa kuvataan merkittäväksi.

SRV:n mukaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunut vahinko johtuu väliaikaisen vesijohdon rikkoutumisesta 32. kerroksessa, josta vesi on valunut alaspäin. Vahingon huomasi vartija. SRV ei perjantaina päästänyt mediaa käymään Majakassa.

SRV on jo aiemmin myöntänyt, ettei 35-kerroksinen Majakka tule valmistumaan ajoissa. Viivästystä aikatauluun on tuonut muun muassa se, että julkisivuasennukset pysäytettiin kesällä, koska SRV:n laadunvalvonta havaitsi julkisivuelementeissä puutteita.

”Luotto ei ole kauhean korkealla”

Asunnon Majakasta ostaneet haastatellut kertovat olleensa pettyneitä SRV:n tiedotuspolitiikkaan. Ongelmista on kerrottu tuleville asukkaille vähän ja viiveellä.

Nyt tiedotuslinja näyttää kuitenkin muuttuneen. Vesivahingosta kerrottiin tuleville asukkaille tiedotteella selkeäsanaisesti. ”Ei tarvinnut lukea asiasta metrossa Hesarin uutisnäytöltä”, yksi tulevista asukkaista sanoo.

Hän sanoo, etteivät asukkaat ole saaneet julkisessa keskustelussa olevia tietoja yksityiskohtaisempaa analyysiä ongelmien laajuudesta. Sitä tuleva asukas pitää kuitenkin ymmärrettävänä, koska vahingon tapahtumisesta on kulunut vasta vähän aikaa.

Itse vahinko aiheuttaa hänelle kuitenkin huolta. Mikäli vahinko tietää lisämyöhästymistä tornitalon valmistumiseen, tuleva asukas joutuu hankkimaan itselleen jälleen uuden väliaikaisasunnon. Se olisi jo toinen kerta, kun Majakan myöhästyminen pakottaa hänet muuttamaan. Muuttamisesta syntyy niin kuluja kuin vaivaakin.

Eniten tulevaa asukasta harmittaa kuitenkin se, ettei hän pääse muuttamaan odottamaansa asuntoon. ”Joudun nyt asumaan paljon ahtaammin kuin asuisin siellä. Ja paljon kauempana keskustasta.”

”Luotto SRV:en ei ole nyt kauhean korkealla.”

Kartoitukset ovat käynnissä

SRV:n asuntorakentamisesta vastaava johtaja Antero Nuutinen kertoo, että vesivahingon laajuuden kartoitukset ovat parhaillaan käynnissä. Vuodon epäillään alkaneen vesijohdon liitososan rikkoutumisesta tai irtoamisesta. Nuutinen arvioi, että vettä on pulpunnut putkesta rakennukseen ”tunteja”.

Ensiarviolta pahimmat vauriot ovat heti 32. kerroksen alapuolisissa kerroksissa. Väliaikaista vesijohtoa tarvittiin rakennustyömaalla muun muassa seinä- ja lattiatasoitteita varten.

Nuutinen kertoo, että SRV on sitoutunut siihen, ettei tuleville asukkaille tule myöhästymisistä lisäkustannuksia. ”Tämä käydään tarkemmin läpi asiakkaiden kanssa.”

Käytännössä yhtiö siis lupaa korvata myöhästymisestä aiheutuneet todistettavat kustannukset.

Rakennuslehden lisäys 25.2.: Uudelleenkastunut betonirakenne kuivuu selvästi hitaammin kuin juuri valettu, koska lujittumisreaktion tuottama hydrataatiolämpö puuttuu. Majakan kohdalla ongelmana on myös se, että jo valmiita sisämateriaaleja joudutaan purkamaan ja alla olevia rakenteita kuivattamaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla””

  1. ”Vesivahinko”,,,, niin, kas kun ei palanut kuten sahat aikoinaan

    1. Vertaatko tosiaan vakuutuspetosta tähän? Tuosta ei SRV tule saamaan muuta kuin valtavan imagotappion alunperinkin ongelmissa olevaan projektiin. Miksi täytyy aina yrittää lyödä kaikkia.

  2. Ostaja kantaa riskit, ennen kaikkea taloudellisen. sanoo:

    SRV selviää tästä hommasta, mutta asunnon ostajat eivät välttämättä. Nyt sitten kurotaan vahingon tuomaa aikataulua kiinni, ja voisin kuvitella että kaikkea rakenteisiin liittyvää ei ennätetä, saati onnistuta kuivaamaan riittävällä varmuudella. Myöskään työmaan johto ei ole onnistunut vakuuttamaan osaamisellaan tähänkään asti, niin mikä olisi tämänkään vahingon myötä muuttunut. Turha syyttää työmaan kansainvälistä tekijäporukkaa, kyllä se syy pitää vierittää työmaan johdolle. Asunnon ostajana olisin kuin hämäläinen heikoilla jäillä, vielä vuosienkin päästä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat