Jyväskylän keskustaan esitetään jopa 20-kerroksisia tornitaloja

Jyväskylän keskusta-alueelle laaditut korkean rakentamisen visiotyöt ovat valmistuneet.

Arkkitehtitoimisto Karin Krokfors oy:n ja Arkkitehtitoimisto Sami Vikström oy:n visio Jyväskylän korkeasta rakentamisesta. Tässä ehdotuksessa korkein rakennus olisi 16-kerroksinen.

Visiotöiden tarkoituksena on tutkia ja havainnollistaa korkealle rakentamiselle soveltuvia täydennysrakentamisen kohteita keskustan alueella, pois lukien asemanseutu. Visiosuunnitelmia laativat Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit, Arkkitehtipalvelu ja Tieno Arkkitehdit sekä Arkkitehtitoimistot Karin Krokfors ja Sami Vikström.

Suunnittelijat ovat ratkoneet ennalta määriteltyjen 13 kohteen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. He ovat saaneet itse määritellä mielestään ympäristöön parhaiten sopivan rakentamisen määrän ja korkeuden. Valmistuneet visiosuunnitelmat ovat keskenään hyvin erilaisia niin rakentamisen määrän kuin korkeudenkin suhteen. Visioissa esitetään rakentamista 130000 kerrosalaneliömetristä 280000 kerrosalaneliömetriin. Korkeimmat rakennukset ovat 20-kerroksisia. Esitetty rakentamisen määrä tarkoittaisi arviolta asuntoja noin 2600–5600 uudelle asukkaalle.

Alakaupunki sopivin paikka korkealle rakentamiselle

Jyväskylässä korkea rakentaminen on noussut säännöllisin väliajoin keskustelun aiheeksi, mutta suurempaa konkretiaa ei ole syntynyt. Keskustan kaupunkirakenteen strategisessa suunnitelmassa on tunnistettu Jyväskylän kaupunkikuvan ja kaupunkinäkymien keskeisiä ominaisuuksia ja identiteettitekijöitä sekä linjattu alakaupungin alue potentiaalisimmaksi paikaksi tutkia korkeaa rakentamista.

”Jotta korkeasta rakentamisesta voidaan tehdä keskusta-alueella linjauksia, tarvitaan erityisesti kaupunkilaisten näkemyksiä, ideoita ja aktiivista keskustelua”, kaupunginarkkitehti Leila Strömberg sanoo tiedotteessa.

Keskusta-alueella on käynnissä useita asemakaavamuutoksia, joissa tarkastellaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Hankkeiden kehittäjät ovat monessa kohteessa esittäneet myös varsin rohkeita ajatuksia uuden rakentamisen korkeudesta. Keväällä 2017 kaupunginvaltuuston hyväksymässä keskustavisio 2030:ssa asetetaan konkreettiseksi tavoitteeksi keskusta-alueen voimakas täydennysrakentaminen ja asukasmäärän jopa kaksinkertaistaminen. Yksi keino ratkaista täydennysrakentamisen haaste jo ennestään tiiviissä kaupunkiympäristössä on rakentaa ylöspäin.

”Millainen täydennysrakentaminen tukee ja vahvistaa jyväskyläläistä identiteettiä ja kaupunkiympäristöä? Voiko korkea rakentaminen olla vastaus tähän kaikkeen?” Strömberg kysyy.

Korkean rakentamisen visiosuunnitelmia esitellään Jyväskylä korkeuksissa -tapahtumassa 11. huhtikuuta kaupunginkirjastossa. Tilaisuudessa on mahdollista tutustua visiosuunnitelmiin, seurata paneelikeskustelua sekä vaihtaa ajatuksia kaupungin toimijoiden sekä visiotöitä laatineiden suunnittelijoiden kanssa. Suunnitelmiin voi tutustua myös 23. maaliskuuta järjestettävillä Jyväskylän päivillä kaupunginkirjastossa.

Visiosuunnitelmiin voi tutustua Jyväskylän kaupungin sivuilla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Jyväskylän keskustaan esitetään jopa 20-kerroksisia tornitaloja”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi