Kokeile kuukausi maksutta

Teollisuusliitto julisti Lapwall-yhtiön saartoon: ”Syynä liiton tietoon tulleet syrjintätapaukset”

Ammattijärjestö syyttää Lapwallia siitä, että se olisi maksanut ”bonuksia vain niille, jotka eroavat Teollisuusliitosta”.

Kuuntele juttu

Teollisuusliitto on julistanut pyhäntäläisen Lapwall-yhtiön saartoon. Taustalla on jo viime syksynä alkanut kiista muun muassa bonusten maksamisesta.

”Teollisuusliitto kehottaa jäseniään olemaan hakeutumatta yrityksen palvelukseen. Syynä saarron aloittamiselle ovat liiton tietoon tulleet syrjintätapaukset Lapwall Oy:n Pyhännän toimipaikassa”, Teollisuusliitto ilmoittaa tiedotteessaan.

Teollisuusliiton mukaan Lapwall on ”jättänyt noudattamatta työehtosopimuksen määräystä ay-jäsenmaksujen perinnästä”.

”Lisäksi yritys on syyllistynyt työntekijöidensä syrjintään ammattiyhdistystoiminnan perusteella tarjoutumalla maksamaan Yleisen työttömyyskassan jäsenmaksun työntekijöiden puolesta”, liitto kertoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ilmoittaa pitävänsä saartoa perusteettomana.

”Ammattiliittojen jäsenmaksujen perintä ei kuulu yleissitovuuden piiriin. Meidän mielestämme tämä on selvä asia, ja tälle periaatteelle voidaan lähteä selvittämään oikeudellista perustaa, jos se on epäselvää”, Pentikäinen sanoo.

”Henkilöstö haluaa vaihtaa pääluottamusmiehen”

Teollisuusliitto on aikaisemmin syyttänyt Lapwallia muun muassa siitä, että yritys olisi maksanut 500 euron bonukset vain niille työntekijöille, jotka eivät osallistuneet viime lokakuussa järjestettyyn työsulkuun. Tuolloin ammattiliitot protestoivat pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmistelemaa irtisanomislakia julistamalla Lapwalliin ja useisiin muihin yrityksiin työsulkuja.

Nyt Teollisuusliiton mukaan bonuksen perusteina ovat olleet, että ”työntekijä eroaa Teollisuusliitosta, työntekijä ei osallistu lakkoon tai että työntekijälle ei kerry sairauspoissaoloja vuoden aikana”.

Lapwallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen on kiistänyt Teollisuusliiton väitteet taannoin Taloussanomissa. Pekkarinen ei vastannut keskiviikkona HS:n soittopyyntöön.

Teollisuusliitto perustelee saartotoimia väitteillä, joiden mukaan Lapwallin ”toiminnassa on havaittu epäkohtia myös ylityötuntien raportoinnissa. Lisäksi työpaikan pääluottamusmiehen erottamiseksi on aloitettu laittomia toimenpiteitä.”

SY:n Pentikäinen kuitenkin kiistää Lapwallin pyrkivän pääluottamusmiehen erottamiseen. ”Minulla on tieto, jonka mukaan henkilöstö haluaa vaihtaa pääluottamusmiehen.”

Erimielisyyttä saarron vaikutuksista

Osapuolet ovat erimielisiä siitä, miten saarto vaikuttaa. Teollisuusliiton näkemyksen mukaan työvoimaviranomaisen puolueettomuusvelvollisuus määrää, että työvoimatoimisto ei saa osallistua saarron murtamiseen ohjaamalla työnhakijoita saarron alaiseen työpaikkaan.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo, että julkisista työvoimayrityspalveluista annetun lain mukaan työriita ei vaikuta työvoimapalveluihin. ”On virheellistä väittää, että viranomainen ei saisi riidan takia tehdä työvoimapalvelua, koska ammattiliitto on asettanut yrityksen saartoon.”

Yhtä mieltä osapuolet ovat siitä, että työnhakija ei menetä etuuksiaan, jos hän kieltäytyy saarron alaisesta työstä.

Teollisuusliitto kertoo jatkavansa saarron aikana neuvotteluja Lapwallin kanssa kiistan ratkaisemiseksi.

”Liitto päättää saartotoimet heti, kun työntekijöitä koskevat epäselvyydet on saatu ratkaistua ja liittoa tyydyttävään neuvottelutulokseen on päästy. Liitto on myös vastaavasti valmis laajentamaan saartotoimia, mikäli kiistassa ei päästä LapWall Oy:n kanssa sopuun”, Teollisuusliitto ilmoittaa.

”Teollisuusliitto painostaa perusteettomasti Lapwallia”

Lapwall on julkisestikin kertonut maksavansa työntekijöidensä työttömyyskassamaksut, jos nämä liittyvät riippumattoman kassan eli YTK:n jäseniksi.

Tässä Lapwall on toiminut, kuten Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoo. Hän kannusti viime keväänä järjestönsä jäsenyrityksiä maksamaan työntekijöidensä työttömyyskassamaksut ammattiliitoista riippumattomiin kassoihin.

Lapwallia koskevat kiistat ovat kiristäneet Suomen Yrittäjien ja Teollisuusliiton välejä. Pentikäinen sanoo nyt toivovansa lisää keskustelua ammattiliittojen jäsenyydestä.

”Ihmiset edelleen luulevat, että ammattiliittojen jäsenyys takaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, kun tosiasiassa sen takaa työttömyyskassan jäsenyys.”

SY:n Janne Makkula kirjoitti jo helmikuussa blogissaan että ”Teollisuusliitto painostaa perusteettomasti Lapwall Oy:tä toimimaan tavalla, johon sillä ei ole lainsäädännön eikä työehtosopimuksen mukaan velvollisuutta. Liitto myös esittää perusteettomia ja paikkaansa pitämättömiä väitteitä esimerkiksi yrityksen maksamista palkkioista. Tämän on loputtava.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teollisuusliitto julisti Lapwall-yhtiön saartoon: ”Syynä liiton tietoon tulleet syrjintätapaukset””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat