Kokeile kuukausi maksutta

Ulkomaisten työntekijöiden osuus rakennustyömailla on vakiintunut

Uudellamaalla keskimäärin joka kolmas talonrakennusalalla työskentelevä on ulkomaalainen ja muualla maassa lähes joka kymmenes. Tiedot käyvät ilmi Rakennusteollisuus RT:n tuoreesta työvoimakyselystä.

Rakennusalan työmailla työskentelevistä runsas viidennes on ulkomaalaisia. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Kuuntele juttu

Osuus ei ole merkittävästi muuttunut tällä vuosikymmenellä. Infrarakentamisessa ulkomaalaisia on vähemmän.

”Rakentaminen ja siten myös ulkomainen työvoima keskittyvät pitkälti eteläiseen Suomeen”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro sanoo tiedotteessa.

”Uudellamaalla ulkomaalaisten työntekijöiden osuus on vaihdellut talonrakennustyömailla 25 ja 33 prosentin välillä vuodesta 2010 lähtien. Koko Suomessa on pysytty viidenneksen tuntumassa. Tästä näyttää muodostuneen jonkinlainen vakiotaso.”

Vakiintumisesta kertoo myös se, että kyselyn mukaan odotukset ulkomaisen työvoiman osuuden kehityksestä ovat entistä maltillisempia.

Koko maassa vastaajista 36 prosenttia, vähemmän kuin missään aiemmassa kyselyssä, arvioi osuuden kasvavan. Valtaosa, eli 60 prosenttia, uskoo sen pysyvän ennallaan.

”Rakennusalan ulkomaisesta työvoimasta virolaisia on edelleen eniten. Monet virolaiset työntekijät ovat asettuneet pysyvämmin Suomeen, ja osa on perustanut suomalaisia yrityksiäkin. Viron kautta tulee entistä enemmän myös ukrainalaisia”, Kaskiaro kertoo.

Tilastojen perusteella myös Puola, Latvia ja Liettua kuuluvat maihin, jotka lähettävät eniten rakentajia Suomeen.

”Itäisestä Euroopasta löytyy etenkin raskaan rakentamisen, kuten raudoituksen, muottitöiden ja julkisivutöiden osaamista. Varsinkaan näihin tehtäviin ei ole riittänyt tarpeeksi suomalaisia tekijöitä.”

Rakennusalalla oli lähes 200 000 työllistä

Rakentaminen on ollut vuodesta 2015 lähtien vahvassa noususuhdanteessa, joka on nyt taittumassa. Rakennusalan työllisyys on kasvanut yhteensä lähes 30 000 henkilöllä, ja viime vuonna alalla oli keskimäärin 198 000 työllistä.

”Valtaosa työpaikoista on mennyt suomalaisille. Maaliskuussa rakennusalan työttömyyskassassa työttömyyspäivärahaa saavien määrä oli lähes puolet vähemmän kuin tasan neljä vuotta aiemmin”, Kaskiaro kertoo.

Rakentamisen työttömyysaste oli viime vuoden lopussa vain neljä prosenttia.

”Täystyöllisyyttä on käytännössä mahdoton saavuttaa, koska esimerkiksi työntekijöiden asumispaikka tai osaaminen eivät aina kohtaa avoimien töiden kanssa.”

Kaskiaron mukaan näyttää siltä, että rakentamisen työllisyys kääntyy ensi vuonna laskuun.

”Voimakkaat suhdannevaihtelut ovat yksi syy siihen, että oman työvoiman osuus on trendinomaisesti vähentynyt rakennusyhtiöiössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Aliurakoinnilla ja vuokratyövoimalla voidaan joustavammin vastata vaihteleviin kysyntä- ja osaamistarpeisiin.” 

Kysely toteutetaan yhden päivän läpileikkauksena

Rakennusteollisuus RT:n työvoimakysely toteutettiin talonrakennusteollisuudessa kahdeksannen ja infrarakentamisessa kolmannen kerran.

Kyselyssä yrityksiltä kysytään työmaiden ja työntekijöiden kokonaismäärää sekä eriteltynä omien työntekijöiden, vuokratyöntekijöiden ja aliurakoitsijoiden työntekijöiden määrää ja ulkomaisten työntekijöiden osuutta näistä.

Tietoja kysytään läpileikkauksena yhdeltä päivältä. Aiemmin päivämäärä on ollut marraskuussa, mutta tällä kertaa päivämäärä oli 27. maaliskuuta 2019. Maaliskuussa työvoimaa on työmailla kausivaihtelun vuoksi marraskuuta vähemmän.

Talonrakennusteollisuuden kyselyyn vastasi 174 yritystä ja infratoimialan kyselyyn 43 yritystä.

Vastaukset eivät kata kaikkia RT:n jäsenyritysten työmaita eivätkä lainkaan jäsenkunnan ulkopuolisia työmaita. Kyselyn tulokset antavat kuitenkin suuntaa ulkomaisen työvoiman käytöstä koko rakennusalalla, koska kyselyyn osallistuvat yritykset ilmoittavat myös työmaillaan toimivien aliurakoitsijoiden työntekijätiedot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ulkomaisten työntekijöiden osuus rakennustyömailla on vakiintunut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat