Kokeile kuukausi maksutta

Skanska rakentaa Posivalle ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen

Skanska ja Posiva ovat allekirjoittaneet sopimuksen käytetyn ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen rakentamishankkeen toteutusvaiheesta. Eurajoelle Olkiluotoon sijoittuvan laitoksen rakentamisen on suunniteltu valmistuvan kesällä 2022.

Kuva: Posiva

Sopimuksen arvo Skanskalle on noin 45 miljoonaa euroa.

Skanska ja Posiva allekirjoittivat hankkeen valmisteluvaihetta koskevan sopimuksen marraskuussa 2018. ”Hankkeen urakkamuoto on sovellettu projektinjohtourakka”, Skanskan Satakunnan tulosyksikön johtaja Kari Sundelin sanoo tiedotteessa.

”Kapselointilaitos rakennetaan osana Posivan ainutkertaista projektia, jossa toteutetaan myös kapselointilaitoksen prosessijärjestelmät, loppusijoituksen aloittamiseen tarvittavat järjestelmät jo louhittuihin tiloihin, käyttölupaprosessi sekä valmistellaan tuotantotoiminnassa tarvittavat toimitusketjut”, Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka kertoo.

Kapselointilaitos on kooltaan noin 11500 kerrosneliömetriä, ja siihen tulee betonirakenteita noin 16000 kuutiota. ”Rakennus on kokonaistilavuudeltaan suunnilleen samankokoinen kuin esimerkiksi Turun linna”, Sundelin vertaa.

Kapselointilaitoksessa käytetty ydinpolttoaine pakataan kupari-valurautakapseleihin. Tarkastuksen jälkeen kapselit loppusijoitetaan syvälle maan alle louhittuun Onkaloon.

Skanskalla on pitkäaikainen kokemus ydinlaitosprojekteista, ja yhtiö on aikaisemmin toteuttanut Olkiluodon alueella lukuisia projekteja.

Posiva oy aloittaa omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimalaitosten käytetyn polttoaineen loppusijoituksen syvälle peruskallioon louhittuun Onkaloon 2020-luvulla. Posivalla on loppusijoituslaitokselleen valtioneuvoston vuonna 2015 myöntämä rakentamislupa. Ennen varsinaisen käytetyn polttoaineen loppusijoituksen aloitusta toteutetaan vielä käyttölupaprosessi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Skanska rakentaa Posivalle ydinpolttoaineen kapselointilaitoksen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat