Iltalehti: Lepomäki varoittaa taantuman voivan viedä yhdessä yössä asunnon arvon pienillä paikkakunnilla

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen mukaan mahdollinen taantuma tällä vaalikaudella koskettaisi Suomen eri alueita hyvin eri tavoin. Asiasta kertoi Iltalehti.

Kansanedustaja Elina Lepomäki. Kuva: Kalle Koponen / HS

”Jos pk-seudulla ihmisellä menee työt alta, asunnon arvo ei välttämättä juuri laske. Pienellä paikkakunnalla asunto saattaa menettää arvonsa yön yli”, Lepomäki sanoi Iltalehden mukaan sunnuntaina Parikkalassa pitämässään puheessa.

Hänen mukaansa asuntojen arvot eriytyvät nyt ympäri Suomea eikä hyväkään omakotitalo mene kaupaksi monessa maakunnassa, koska myytävää on niin paljon. Lepomäen mielestä kaupungistumistrendiä ei pidä erikseen tukea syrjäseutujen kustannuksella, mutta toisaalta trendiä ei pidä kääntääkään.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Iltalehti: Lepomäki varoittaa taantuman voivan viedä yhdessä yössä asunnon arvon pienillä paikkakunnilla”

 1. Erittäin hyvä kannaotto. Lisäisin vielä muutaman varoituksen sanan, että kiinteistöjen arvokehityksen pysähtyminen ja kääntyminen negatiiviseksi voi jäädä pysyväksi trendiksi. Tämä ei tietystikkään tarkoita kiinteistöjen käyttöarvon alentumista tai romahtamista vaan pikemminkin kiinteistöjen myyntihinnan käyttäytymistä eli kiinteistöillä voi olla myyntihinnan alentumisesta huolimatta suuri käyttöarvo. Tarpeesta riippuen pienilläkin paikkakunnilla käyttöarvon tuottopotentiaali voi olla merkittävä.

 2. Lepomäki on väärässä, pienten kuntien ja maaseudulla kiinteistöjen arvo on jo olematon, ei tästä voi enään pudota, hinnat romahtavat kasvukeskuksissa kaikista eniten kun asuntokupla poksahtaa.
  Näin on käynyt mm Englannissa 98-99-luvun lopun kuplan puhjettua, Lontoossa kiinteistöjen pudotus oli kaikista suurin jopa -70%.

  Päinvastoin, nyt kasvukeskusten ulkopuolella olevien kiinteistöjen hinnat ovat ostajan kannalta erittäin suotuisat, ja kun ilmastonmuutos eteneen, kasvukeskusten tuottaessa ilmastopäästöjä yhä enemmän, nousee kasvukeskusten ulkopuolisten kiinteistöjen arvo huomattavasti.

 3. Olipa nerokkaita päätelmiä, ei siellä raakamaakaan maksa paljoa. Jos tuntee tilastoja, asunnon arvo voi 10:ssä vuodessa laskea alle sen, mitä sihen on laittanut. Sellainenkin ilmiö on tosi, että jäännösarvo on pahasti miinuksella.

 4. Isojen yhtiölainojen ja rahastojen vuokrakohde aikakauden jälkeistä aikaa on paha ennustaa. Koskee siis erityisesti kasvukeskuksia ja Uuttamaata.
  Mikä arvo taasen toimistoilla tai liikehuoneistoilla on tulevaisuudessa on samaten arvoitus.

  Etätöiden teko Kotkasta tai Kouvolasta voi olla jopa tekijälleen kokonaisuudessaan taloudellisesti erittäin kannattavaa.

  Ajat voi muuttua monellatapaa ja nopeastikin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi