Muistokirjoitus: Rakennusmestari Heino Sarja

Rakennusmestari Heino Sarja menehtyi Nivalan terveyskeskuksessa 7.8.2019 vaikean sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 86-vuotias.

Heino Sarja syntyi 29.1.1933 Nivalassa Maliskylän Pirttimaanperällä vaatimattomaan torppaan, joka säilyi hänen kiintopisteenään läpi hänen elämänsä ajan.

Sota-ajan jälkeinen nuoruus kului muun muassa rengin töissä ja savotoissa Simossa, jolloin mestarit kannustivat häntä hakeutumaan teollisuuskouluun. Hän valmistuikin rakennusmestariksi Vaasan teollisuuskoulusta vuonna 1963.

Opintojen jälkeen Heino asettui kotiseudulleen Nivalaan. Noin 40 vuoden mittaisen työuransa Heino palveli valtion tiehallinnossa osallistuen maan kattavasti tienrakennus-, kunnostus- ja ylläpitohankkeisiin. Työurallaan Heinon peräänantamaton asenne toi mukanaan myös ammatillisia huomionosoituksia. Hänen työuransa viimeinen vuosikymmen painottui Tielaitoksen Keski-Pohjanmaan ja Oulun läänin eteläosan teiden parannus- ja kunnossapitotehtävien johtamiseen.

Suomen kaupungistuminen voimistui 1970-luvulla ja Heino osallistui Nivalan asuntolautakunnan puheenjohtajana keskustan asuntotuotannon kehittämiseen. Tehtävässä korostui inhimillinen tarveharkinta, jossa kotikäyntien avulla osoitettiin uudet asunnot niitä eniten tarvitseville.

Päätyönsä ohessa hän suunnitteli myös Nivalan talousalueen tuotantolaitoksia ja pientaloja sekä toimi monissa rakennushankkeissa valvojana.

Urheilusta kiinnostuneena ja ahkerana hiihtäjänä tunnettu Heino toimi Nivalan Urheilijoiden jääkiekkojaoston puheenjohtajana 70-80-luvun taitteessa. Innostus yhteiskunnan ja yhteisen hyvän kehittämiseen jatkui vapaa-aikana ja hän suunnitteli muun muassa kansainväliset mitat täyttävät urheilukentät Nivalaan, Ylivieskaan, Kalajoelle ja Haapajärvelle. Hänen asiantuntemuksensa ministeriöiden vaatimuksista mahdollisti myös kenttien rakentamisen veikkausvoittovarojen tukemana.

Eläkepäivinään Heino keskittyi parantamaan Nivalassa yksityisteiden asemaa johtamalla tiekuntien järjestäytymistä sekä laatimalla teiden kunnostus- ja ylläpitosuunnitelmia. Valtion hallinnon säädösten tuntemuksen ansiosta hän sai hankittua huomattavan määrän valtiontukea alueen yksityisteiden kunnostamiseen.

Vapaa aikaa Heino vietti mielellään puolisonsa Anjan kanssa Pyhännälle rakentamallaan kesämökillä, jossa aika kului luonnollisesti rakentamisen, vesillä liikkumisen ja verkkokalastuksen parissa.

Heino eli elämänsä mottonsa mukaisesti; ”Anna aina enemmän kuin pyydät”.

Heinoa jäivät kaipaamaan puoliso Anja ja lapset perheineen.

Hannu Sarja
Kirjoittaja on Heino Sarjan poika ja Merius oy:n toimitusjohtaja

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Muistokirjoitus: Rakennusmestari Heino Sarja”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi