Kokeile kuukausi maksutta

Etla: Rakentamisen kasvu pysähtyy – sopeutumistoimet ja matalat korot auttavat yrityksiä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että rakentamisen kasvu pysähtyy pariksi vuodeksi asunto- ja liikerakentamisen supistumisen vuoksi.

Telineasentajan työ kuuluu niihin töihin, joissa työmaalle ei ole menemistä ilman ajantasaista koulutusta. Kuva: Ilona Savitie.

Etla odottaa tänään tiistaina julkaisemassaan toimialakatsauksessa, että rakennustoimialan kapasiteetin käyttöaste alenee ja työvoiman käyttö vähenee. Alan yritysten kannattavuuden Etla ennakoi kuitenkin säilyvän hyvänä.

”Alan yritykset sopeutuvat hallitusti hiipuvaan suhdanteeseen omien sopeutustoimien ja matalan
korkotason ansiosta”, katsauksessa todetaan.

Asuntojen uudisrakentamisen Etla odottaa supistuvan ensi vuonna viisi prosenttia ja pysyvän likimain ennallaan vuonna 2021, jolloin rakennettanee 32 000–35 000 uutta asuntoa.

Muun talonrakentamisen Etla ennakoi lisääntyvän lähivuosina parin prosentin vuosivauhtia.

Vuoteen 2021 ulottuvan ennustejakson ahkerimmat talorakentajat löytyvät energiahuollon ja informaatiopalvelujen aloilta. Myös julkisyhteisöjen talonrakentaminen pysyy vahvana muun muassa vilkkaan sairaalarakentamisen ansiosta.

Pääomavaltaisen rakennusaineteollisuuden tuotteiden kysyntä seuraa talon- sekä maa- ja vesirakentamisen aktiviteettia, ja niinpä alan tuotanto supistuu hieman ensi vuonna.

Toimialaennusteet on tehty syyskuussa pohjautuen silloin käytettävissä olleisiin virallisiin tilastotietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etla: Rakentamisen kasvu pysähtyy – sopeutumistoimet ja matalat korot auttavat yrityksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat