OECD: Suomen talouskasvu heikkenee ensi vuonna

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on laskenut ennustettaan Suomen ensi vuoden talouskasvusta.

Valtiovarainministeriö odottaa asuntorakentamisen vähenevän lähivuosina. (Kuva: Jussi Hellsten)

OECD ennustaa tänään julkistetussa maakohtaisessa suhdanne-ennusteessaan, että Suomen bruttokansantuote (bkt) kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Vuonna 2021 bruttokansantuote laskisi talousjärjestö ennusteen mukaan 0,9 prosenttia.

Vielä toukokuussa OECD ennusti, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia. Ensi vuoden ennuste oli tuolloin 1,4 prosenttia.

Ennusteiden heikkeneminen ei ollut yllättävää, sillä OECD ennusti syyskuussa, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Toukokuussa vastaavat ennusteet olivat 1,2 prosenttia ja 1,4 prosenttia.

OECD:n arvion mukaan Suomen bkt:n kasvun hidastumisen syynä on pääasiassa toimintaympäristön heikkeneminen maailmalla ja rakentamisen hiipuminen Suomessa.

OECD havainnoi, että kuluttajien ja yritysten luottamus taloustilanteeseen on heikentynyt, mikä johtuu maailmantalouden epävarmuuden lisäksi työttömyyden lisääntymisestä.

OECD:n mukaan Suomessa työvoiman ulkopuolella on erityisesti nuoria naisia ja lähellä eläkeikää olevia. OECD kannustaa leikkaamaan kotihoidon avustusta ja helpottamaan laadukkaan lastenhoidon saavutettavuutta. Vanhempia työntekijöitä voisi pitää työelämässä pidempään OECD:n arvion mukaan sulkemalla aikaisen eläkkeelle pääsyn mahdollisuudet ja lyhentämällä ansiosidonnaisten työttömyyspäivien määrää.

OECD:n arvion mukaan työvoimapula nostaa Suomessa palkkoja ja sitä kautta inflaatiota. OECD ennustaa kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna 1,2 prosenttia, ensi vuonna 1,4 prosenttia ja vuonna 2021 1,7 prosenttia.

OECD huomauttaa, että tuottavuus ei ole kasvanut Suomessa yhtä nopeasti kuin aiemmissa talouden käänteissä. OECD:n mukaan tuottavuutta voisi parantaa poistamalla kilpailun esteitä raiteilla ja päivittäistavarakaupan jakelussa sekä lisäämällä rahoitusta uusien yhtiöiden tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OECD: Suomen talouskasvu heikkenee ensi vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat