Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen konkurssitilasto synkkeni lisää

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa 2019 rakennusalalla pantiin vireille 449 konkurssia, joka on 7,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Järvenpääläisten taloyhtiöiden julkisivuremontit epäonnistuivat. Valvoja maksaa vahingot urakoitsijan tehtyä konkurssin. Kuvituskuva

Määrällisesti konkurssihakemuksia tehtiin 31 kappaletta enemmän kuin vertailujaksolla viime vuonna.

Konkurssien määrä kasvoi myös maa-, metsä- ja kalatalouden, teollisuuden ja kaivostoiminnan sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan päätoimialoilla.

Kokonaistilastoissa Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–lokakuussa 2019 pantiin vireille 2 201 konkurssia, mikä on 25 konkurssia (1,1 prosenttia) vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 10 361, mikä on 151 henkilöä (1,4 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Vireille pantujen konkurssien määrä väheni kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä muiden palvelujen päätoimialoilla. Lukumääräisesti eniten konkurssit vähenivät kaupan päätoimialalla. Alalla pantiin vireille 402 konkurssia, mikä on 39 konkurssia (8,8 prosenttia) vähemmän kuin edellisvuonna.

Muiden palveluiden päätoimiala pitää sisällään esimerkiksi informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Rakentamisen konkurssitilasto synkkeni lisää”

  1. Valvoja maksaa älkää unta nähkö , kyllä oli juttu.

  2. Valittavasti ei jää tähän. Pallas, Varte, SRV…

    1. Mikäs Kohon kassan olisi tyhjentänyt (Varte)

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat