Asuintalojen energia-avustuksiin 100 miljoonaa euroa – ”Tärkeä ilmastoteko”

Asuinrakennusten energia-avustuksiin myönnetään yhteensä sata miljoonaa euroa kolmena seuraavana vuonna. Avustusta voi saada jopa 6000 euroa asuntoa kohti.

Energia-avustusta voi saada jopa 6 000 euroa asuntoa kohti, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle.(Kuva: Tremco Illbruck)

Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin myönnetään Valtioneuvoston asetuksen mukaan ensi vuonna 20 miljoonaa euroa vuonna. Kahtena seuraavana vuonna määrä on kaksinkertaistuu 40 miljoonaan euroon.

”Energia-avustukset ovat tärkeä ilmastoteko. Ne antavat yhä useammalle taloudellisen mahdollisuuden parantaa oman kodin energiatehokkuutta ja pienentää asumisen ilmastopäästöjä ”,  ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Avustukset liittyvät hallituksen tavoitteeseen saada Suomi hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Avustuksia voivat hakea kerros- ja rivitaloyhtiöt, valtion tuella rahoitettuja vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja omistavat yhteisöt, joille myönnetään perusparannuskorkotukilainaa sekä omakoti-, pari- ja ketjutalojen omistajat.

Tukea voi saada kaikenikäisiin rakennuksiin, eikä se ei ole tulosidonnainen.

Energiatehokkuuden pitää parantua selvästi

Avustuksen ehtona on, että kunnostuksen pitää tehostaa rakennuksen energiakäyttöä selvästi.

Kerros- tai rivitaloon, jonka energiatehokkuus paranee vähintään 20 prosenttia paremmaksi kuin voimassaolevat säädökset edellyttävät, voi saada enimmillään 4 000 euroa asuntoa kohti. Omakoti- tai paritaloissa vaatimus on kovempi. Niissä energiatehokkuuden pitää kohentua vähintään 30 prosenttia säädöksiä paremmaksi.

Avustusta voi saada jopa 6 000 euroa asuntoa kohti, kun rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle.

Tukea myönnetään enintään puolet toteutuneista kustannuksista. Avustusta voi hakea tammikuun alusta alkaen ja sen myöntää Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Asuintalojen energia-avustuksiin 100 miljoonaa euroa – ”Tärkeä ilmastoteko””

 1. Voimalaitospäästöt ovat ilmaston kannalta ratkaisevia suhteessa hiilinieluihin. Yksinkertaisin tapa tulla hiilineutraaliksi on lämmön ja sähkön tuotannon eriyttäminen hajauttamalla sekä sähkövastusten kieltäminen kaikissa lämmitystarkoituksissa, myös terästehtaat ja hiomot.

 2. OKT-vaatimukset kovempia, eli monenkymmenen tonnin remontista mahdollisesti seuraavine kosteus- ja homeriskeineen saisi valtiolta takaisin muutaman tonnin? No tekemättähän jää tietenkin. Ottakaa nyt aivo käteen siellä!

 3. Mikä kuivattaa rakenteen ulko ja välisen eristeen osan ns.0 taloissa , harvassa eristetalossa , ” hukka” energia vuotaa kuivamaan tuon , ja mites 0 erkin tapauksessa , eihän nytkään ole satanut kuin 3 kk putkeen , pitkin seiniä , koittakaa kuivata pyykkejänne nyt tuolla pihalla 0 energialla.

  Omakotitalo , takka ja sähkö on mahtava laitos , saa päättää itse pitääkö seinät märkinä vai kuivina , energiaa käyttäen.

 4. Ei tarvitse kuunnella kärsiä lahjotuista jaska jokusista , isännöitsijä alivääpeleistä , jotka tarjoaa troijan hevosia paikkoja pahentamaan.
  Helsinki ottaa näitä 20 vuoden elinkaari ylläpitohuoltoja isoilta toimijoilta , olemme siis siirtyneet 20 vuoden pituisiin urakan kilpailutusjaksoihin.
  Ja juurihan oli saatu jokainen mutterin ja pultinkiristys kilpailutettua vuoden jaksoihin , jokaiselle mutterille oma urakoitsija.

  Tuki valuu aina liki täysimääräisenä hyötynä materiaalien kustannusten nousuihin ja laadun taantumaan.

 5. Ympäristöministeriö 10 vuoden jaarittelun jälkeen myöntää, että kustannukset ovat kasvaneet paljon väitettyä enemmän, mutta säästö on vain paperilla. Ehkä tuo 6000 e/okt vastaa sitä väitettyä 10 % kustannuslisäosuutta, mikä uusista määräyksistä on aiheutunut. Paperilla laitteistot mitoitetaan edelleen 30 vuotta vanhoilla laitteistoilla, koska energiantuotanto ei tunne kuin kivihiilellä tuotetun energian, tämä rapauttaa valtaosan ekoteoista. Kyse on yritystuesta, joka maksetaan itämaille, mikäli haluttaisiin toimia edes pohjoismaiden edun nimissä, tulisi puutuotteiden vientiä edistää sellun kustannuksella, koska se on ainut metsäteollisuusala kartongin ohella, jota suhdanteet ei vie ylös-alas. Näin on hieman jo tapahtunutkin, mutta kaukolämmössä tällaista ei tapahdu, toisiasiassa 2035 fossiilisten polttoaineiden osuus on vähentynyt vain 10 %.
  Öljyllä ja muilla fossiilisilla polttoaineilla tuotetaan vuonna 2035 peräti 75 prosenttia maailman energiasta.
  Vihreä hölynpöly on silkkaa valetta, näin siellä lukee, milloin tulee kaukolämmölle nollapäästöt.

  ” fossiiliset polttoaineet käyvät tarpeettomiksi. …. asteittain koveneva vaatimus nollapäästöisen liikenteen osuudelle …”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat