Kokeile kuukausi maksutta

Etlan Ali-Yrkkö fuusioista: ”Yleensä varma häviäjä on ainakin toisen yrityksen toimitusjohtaja”

Yrityskaupat ovat paisuttaneet YIT:tä ja Afryksi nimensä muuttanutta Pöyryä. Fuusioilla pyritään keskittämään ja tehostamaan toimintaa, mutta aina tavoitteisiin ei ylletä. Yleensä kaikki eivät myöskään voita.

Lemminkäisen osto ei ole nostanut YIT:n kurssia lähellekään huippulukemia.

Helsingin pörssin päälistan yhtiöistä ovat yhdistyneet YIT ja Lemminkäinen, jotka loivat täkäläisittäin jättiläisen rakennusalalle.

Konsulttiyritykset, ruotsalainen ÅF ja sen ostokohde suomalainen Pöyry ovat aloittaneet toimintansa Afry-nimen alla. Yhtiö on alallaan Pohjoismaiden suurin.

Nykyisin fuusioiden taustalla on yleensä keskittyminen. Usein taustalla on sijoittajien paine, kun nämä suosivat yhdelle toimialalle pitäytyviä kasvuyhtiöitä.

”Suomessakin monet monialayhtiöistä ovat purkautuneet ja tilalle on tullut erikoistuneita yrityksiä, jotka pyrkivät kasvamaan omalla alueellaan”, vahvistaa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö uutistoimisto Startelille.

Pöyryn ostanut ÅF sai toimitusjohtajuuden

Fuusioiden riskinä nähdään usein erilaisten yrityskulttuurien yhdistäminen. Tämä ei ole helppoa varsinkaan silloin, kun fuusio tapahtuu rajojen ylitse. Kiistakapulaksi voi nousta myös se, kuinka ylimmän johdon ja hallituksen paikat jaetaan.

”Yleensä varma häviäjä on ainakin toisen yrityksen toimitusjohtaja”, sanoo Ali-Yrkkö.

Johtajavalinnoissa valtit ovat yleensä ostajan kädessä. Kun ÅF osti Pöyryn, yhdistyneen yhtiön toimitusjohtajaksi nousi ÅF:n toimitusjohtaja Jonas Gustavsson.

Työntekijöiden kannalta fuusio ei ole aina huono asia, ainakaan silloin, kun vaihtoehtona olisi heikosti kannattavan liiketoiminnan lopettaminen.

”Työntekijä voi olla voittajakin. Aina ei tule irtisanomisia, jos päällekkäisiä toimintoja ei ole paljon. Fuusio voi tuoda kasvua, jolloin työntekijöitä palkataan lisää.”

Fuusioita perustellaan yleensä synergioilla kuten sillä, että yhdistyneen yhtiön kulut laskevat. Myös markkinaosuuden kasvu on yleinen tavoite. Aina tässä ei onnistuta.

”Noin puolet yrityskaupoista tai fuusioista saavuttaa alkuperäiset tavoitteensa. Työsarkaa riittää varsinkin silloin, kun kaksi kansainvälistä kymmenien tuhansien työntekijöiden yritystä yhdistyy”, Ali-Yrkkö sanoo.

YIT:n osakekurssi ei ole liitänyt

Osakkeenomistajat toivovat kurssinousua. ”Omistaja-arvon” kasvattaminen ei välttämättä onnistu.

Esimerkiksi YIT:n ja Lemminkäisen viime vuoden helmikuussa tapahtuneen fuusion jälkeen YIT:n osakekurssi on pysynyt kaukana historiallisista huipuista. Tähän vaikuttavat kuitenkin yhdistymistä enemmän alan himmentyneet näkymät.

Inderesin analyytikon Olli Koposen mielestä YIT:n ja Lemminkäisen yhdistyminen on sinänsä sujunut kohtuullisen hyvin. Osakekurssia on painanut epävarmuus YIT:lle tärkeän asuntorakentamisen kehittymisestä.

”Synergiat, joita fuusiolla haviteltiin, ovat toteutuneet jopa odotuksia paremmin. Liiketoiminnallisesti yrityskauppa on vienyt oikeaan suuntaan”, Koponen arvioi.

Aivan sellaisenaan YIT ei Lemminkäistä nielaissut, vaan karsi oston vuoksi paisunutta asfalttibisnestä. YIT ilmoitti heinäkuussa myyvänsä pohjoismaiset päällystys- ja kiviainestoiminnot ruotsalaiselle Peabille.

”Alkuperäiseen fuusioon nähden YIT:lle jäi hieman vähemmän kaupassa tullutta liiketoimintaa.”

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etlan Ali-Yrkkö fuusioista: ”Yleensä varma häviäjä on ainakin toisen yrityksen toimitusjohtaja””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat