Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki sitoutui rakennustensa nollahiilisyyteen vuoteen 2030 mennessä

Helsingin kaupunki on 4. joulukuuta liittynyt World Green Building Council -yhteistyöverkoston  nollahiilirakennussitoumukseen. Siinä kaupungit ja yritykset sitoutuvat kiinteistöjensä hiilineutraaliin energiankäyttöön vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin Kruunuvuorenrantaa. Kuva: Lauri Rotko

Helsinki on jo aiemmin asettanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Yli puolet Helsingin hiilidioksidipäästöistä tulee rakennusten lämmityksestä. Noin 45 prosenttia Helsingin päästövähennyspotentiaalista puolestaan liittyy rakennuksiin. Nollahiilirakennuksella tarkoitetaan erittäin energiatehokasta rakennusta, jonka kaikki tarvitsema energia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

”Ilmastonmuutos on aikamme kriittisin haaste, ja Helsinki on etujoukoissa sen torjumiseksi. Tarvittavaa lämmitysenergian määrää on vähennettävä järjestelmällisesti. Siksi rakennukset ovat ilmastonmuutoksen torjunnan ytimessä. Helsinki on sitoutunut toteuttamaan omaan rakennuskantaansa hyvin kunnianhimoisia toimenpiteitä lämmönkulutuksen vähentämiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi. Omalla toiminnallamme johdamme myös muita ryhtymään toimiin”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo tiedotteessa.

Tiukat tavoitteet kaupungin rakennuksille

Helsinki on asettanut Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmassaan selkeät energiatehokkuustavoitteet rakennuksille, jotka ovat suoraan kaupungin hallinnassa. Uusien toimitilojen osalta rakennuksen energiatehokkuutta kuvaavan E-luvun on oltava 20 prosenttia alhaisempi kuin kansallisessa lainsäädännössä vaaditaan. Vastaavasti E-luvun tulisi tilojen peruskunnostuksen jälkeen olla enintään 80 prosenttia kansallisen lainsäädännön vaatimuksista.

Kaikki kaupungin rakennuttamat uudet asuinrakennukset tulevat kuulumaan energialuokkaan A. Kaupunki investoi omassa rakennuskannassaan voimakkaasti paikallisesti tuotettuun uusiutuvaan energiaan, kuten geotermiseen ja aurinkoenergiaan.

Helsingin kaupungilla on parhaillaan valmisteilla Energiarenessanssi-ohjelma, jonka tarkoituksena on jouduttaa yksityisomistuksessa olevissa rakennuksissa tehtäviä energiakorjauksia. Tavoitteena on vähentää lämmitysenergian määrää kymmenillä prosenteilla koko Helsingin rakennuskannassa vuoteen 2035 mennessä. Tarkoituksena on kasvattaa muun muassa neuvontaa energiaremonttien toteuttamiseksi ja uusiutuvan energian lisäämiseksi, suunnitella kaupunginosia yhä enemmän hiilineutraalisuuden mukaisesti sekä ohjata rakennusvalvonnassa asiakkaita energiatehokkaisiin ratkaisuihin ja uusiutuvaan energiaan.

Helsingin kaupungin ohella World Green Building Council -yhteistyöverkoston  nollahiilirakennussitoumukseen liittyivät samaan aikaan myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva (ent. HYY Yhtymä) sekä kiinteistöalan toimija Newsec.

World Green Building Council on verkosto, jonka tavoitteena on terveellinen ja kestävä rakennettu ympäristö. Verkosto koostuu 70 kansallisesta Green Building Councilista, jotka sijaitsevat ympäri maailmaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 11 kertaa

11 vastausta artikkeliin “Helsinki sitoutui rakennustensa nollahiilisyyteen vuoteen 2030 mennessä”

 1. Green tulee ilmiöstä jonka havaitset talon seinässä jota ei sisälämpö pääse kuivattamaan 0 energialla , tekeekö helsinki kaikenkaukolämmön taloihin , suoralla aurinkoenergialla , ilman kennoja , mikään muu energia ei tule käyttövalmiiksi ilman fossiilisia päästöjä . Vesivoima vaatii saastuttavimman työmuodon , sementinpolton raudanpolton , diiseltyövälineet joilla tehdään osaltaan valmius tuottaa vesisähköä .
  Tuulivoima vaatii samoin betonikivijalan valtavan ja ltse rakennekaan ei tule 0 päästöillä .

  Eikös me nyt olla aika vähäjärkisiä kun aloitamme päästöjen laskemisen vasta sitten kun tuotantolaitos on valmis , seuraavaksi 30 vuoden päästä päästöt varmaan aloitetaan laskemaan siitä kun tehdas
  Eli päästöhuoli on poissa 100% pitkän vuosia kestävän rakennusvaiheen aikana , mutta huoli on välitön kun tehdas alkaa tuottamaan ”0 ”päästöistä energiaa

  Kaikki kulut joita yrityksille tulee siirtyvät aina täysimääräisinä kuluttajien maksamiksi kuluiksi , joten yrityksien maksettaviksi määrätyt sakko / energiamaksut / päästökaupat ym , samaa valetta . Kuluttajamaksuja kaikki.

 2. Omistan täysin päästöttömän sähköauton 0g päästöt ( olen hyvän tekijä)
  Omistan myös 100% täys sähköomakotitalon ikä 15 vuotta , mutta mitä tämä ei olekaan 0 päästöinen , energia luokaksi on merkitty ( E ) taloni siis tuhlaa energiaa. , autoni ei tätä tee missään muodossa , ajan vaikka hupiajelua.

  Molempiin tuotteisiin tulee päästötön 0 energia ihan samasta johtimesta .

  Eli maapallon päästö ilmastossa hyväksyy tietyn päästön mutta kokee toisen päästön tekevän pelottavan muutoksen ilmastoon.

  Talon saisi 0 päästöiseksi siis jos käy lataamassa sähköautonmuualla , akuston täyteen ja purkaa pihassa akuston 0 päästö energiantalon lämmitykseen , kuluttamatta talon sähkömittaria.

  Ja ilmaston muutos on selätetty.

 3. On tärkeää että Helsinki sulkee maailman puhtainman hiilivoimalan ,Olemme näin hyvänä esimerkkinä muille kansoille.

  Tässä katsaus maailman hiilivoimalatrendeihin:

  Maailmassa on suunnitteilla tai rakenteilla yli 2 400 uutta hiilivoimalaa v. 2030 mennessä; näin todetaan Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä julkistetussa raportissa, jonka esitteli neljä ilmastojärjestöä, niiden joukossa tunnettu Potsdamin tutkimuslaitos.

  Lähes puolet uusista hiilivoimaloista rakennetaan Kiinaan; 368 voimalaa on rakenteilla ja 803 suunnitteilla.

  Intiassa on rakenteilla 297 voimalaa ja suunnitteilla 149, ja hiilivoimaan panostavat myös Turkki (93 uutta voimalaa), Filippiinit (60) ja Japani (45). EU:ssa on menossa 27 hiilivoimalahanketta.

  Nämä voimalat ovat yleensä erittäin suuria, keskimäärin 600 megawattia. Jos kaikki 2 440 uutta hiilivoimalaa rakennetaan, niiden yhteenlaskettu teho on peräti 1 428 gigawattia – se on 125 kertaa enemmän kuin se maksimiteho, jota Fingrid pitää Suomen kaikkien nykyisten voimaloiden yhteenlaskettuna tehona.

  Uudet hiilivoimalat aiheuttavat raportin mukaan vuosittain 6,5 miljardin tonnin hiilidioksidipäästöt v. 2030. Päästöt nousevat 12 miljardiin tonniin vuodessa yhdessä niiden nykyisten hiilivoimaloiden kanssa, joiden tekninen ”elinikä” ulottuu vuoden 2030 yli.

  Tällöin päästöt ylittäisivät 400 prosentilla sen mediaanin, jota IPCC pitää välttämättömänä nk. kahden asteen tavoitteen saavuttamiseksi.
  Muutoksen tuulet saattavat kuitenkin puhaltaa Kiinassa, joka on viime vuosina sulkenut useita pieniä hiilikaivoksiaan ja luvannut pysäyttää fossiilisten polttoaineiden käytön kasvun maassa v. 2030 mennessä.

  Kiinan energiavirasto ilmoitti heti vuodenvaihteen jälkeen, että seuraavan kolmen vuoden aikana ”uusille hiilivoimaloille ei periaatteessa myönnetä lupia” ja että maan rannikolle rakennetaan useita uusia ydinvoimaloita.

 4. Silkkaa viherkokkareiden valehtelua, ei kai tosissaan kukaan tuota usko.

 5. Vai että jouduttaa yksityisomisteisten rakennusten energiaremppoja? Ja tätä on ajateltu esim. omakotitaloissa vauhditettavan sellaisella 10% tukiosuudella remontin sikakalliista kokonaishinnasta? Ja silmät ummistetaan kokonaan siltä, että vanhan talon eristäminen pulloksi aiheuttaa satavarmasti isoja kosteus- ja homeongelmia?

  Kumma juttu tuo ilmastonmuutos, kun se näköjään aiheuttaa kaiken muun maailmanlopun ohella vielä taliaivoisuuttakin. Koska ainoastaan täyspösilö menee tällaisia edes ehdottelemaan!

 6. Maurizio. Toimiva höyrynsulku ja oikein toimiva ilmanvaihto ei ole ikinä aiheuttanut ongelmia. Todellinen ongelmien syy on osaamattomuus, joka pitää hallussaan suurinta osaa yhteiskuntaa ja rakennusalaa.

  1. Oleellisten asioiden osaamattomuus on alan isoin ongelma. Ensimmäisenä kun on opeteltava käyttämään twitteriä sitten snapsattia sitten firman sisäistä kommunikointi väylää suoradatea sen jälkeen perehdytään firman sisäiseen laatujärjestelmään joka sisältää tyyliltään, kuinka käyn vessassa nyrjäyttämättä selkääni, tyylisiä innovaatioita. Lopuksi päästään jo syvällisempään eli digitaaliseen rakentamiseen. Huomion arvoista on, että 70% joukosta osaa jotain aivan muuta kun rakentamista 10% on suojatyöpaikassa olevia johtajia, jotka joissakin firmoissa turvautuvat ja odottavat ulkomailta tulevaa päätöstä voidaanko hankkeissa edetä, eli oma panos on melko mitätön. Varsinainen oleellisten asioiden osaaminen on jäänyt jalkoihin, niistä ei makseta riittävästi. Niin se maailma muuttuu.

 7. Missähän kohtaa Helsinkiä 0-hiilisyyden raja kulkee, taitaa olla kovin pieni alue jossain kallioluodolla, muualla fossiilisilla kuitenkin tuotetaan edelleen 80 % energiasta ja osuus pienenee vain 10 % 2030-luvulle.

 8. Tuo tieto tarkoittaa sitä, että 2030 joko valehdellaan tai selitellään.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat