Kokeile kuukausi maksutta

Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailu ratkesi

Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelua koskevan kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun toinen vaihekin on ratkennut.

Arkkitehtuurikilpailun voittajatyö Atlas. Kuva: JKMM Arkkitehdit

Palkintolautakunta valitsi koko kilpailun voittajaksi ehdotuksen Atlas, jonka tekijäksi paljastui JKMM Arkkitehdit. Kilpailun tulos julkistettiin 5. joulukuuta Kansallismuseossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Kilpailun ensimmäiseen, ideointivaiheeseen saatiin 185 ehdotusta, joista oli kutsuttu kilpailun toiseen vaiheeseen viisi kiinnostavinta ideaa.

Museovirasto, Suomen kansallismuseo ja Senaatti-kiinteistöt järjestivät kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelusta.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana toimi Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja, arkkitehti Juha Lemström, joka luonnehti kilpailua erittäin onnistuneeksi. Kilpailu herätti laajaa kiinnostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

”Kansallismuseo on yksi valtion arvokohteista. Erityisesti valtiolle tärkeissä kohteissa, kuten Kansallismuseossa, hyödynnetään Senaatin toimintatavan mukaisesti arkkitehtuurikilpailuja parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi”, Lemström sanoo tiedotteessa.

Lisärakennus suunnitellaan nykyisen museorakennuksen yhteyteen, ja se sijoittuu osittain maan alle. Muunneltava uudistila mahdollistaa esimerkiksi kansainvälisten suurnäyttelyiden rakentamisen Kansallismuseoon sekä konferenssien ja konserttien tuomisen tiloihin. Kokonaissuunnitelmassa haluttiin myös aktivoida Kansallismuseon tontilla sijaitseva pihapuisto, joka on nytkin avoinna yleisölle, mutta joka uudessa museokokonaisuudessa nousee keskeisempään rooliin avoimena keitaana keskellä Helsinkiä.

Tarkoituksena on, että voittanut suunnitteluryhmä lähtee yhdessä Senaatti-kiinteistöjen ja Kansallismuseon kanssa kehittämään kilpailuehdotuksesta toteuttamiskelpoiset luonnossuunnitelmat. Suunnitelmien valmistuttua tehdään rakentamispäätös. Senaatti vastaa kehitysprojektin organisoinnista ja johtamisesta sekä rakennushankkeen rahoituksesta, mikä edellyttää Kansallismuseon sitoutumista lisärakennuksen vuokraamiseen. Suunnitelman mukaisesti uusi museorakennus ja pihapuiston kokonaisuus avautuisi yleisölle vuonna 2025.

Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa on noin 9000 rakennusta, joista lähes 600 on suojeltuja. Senaatti huolehtii yhteisen kansallisomaisuutemme arvon säilymisestä ja toimii suojeluun liittyvissä asioissa tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa. Museoviraston omat museokohteet siirtyivät Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuoden 2014 alusta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kansallismuseon lisärakennuksen suunnittelukilpailu ratkesi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat